DRA. GIBERT

Campanya grip 2020: enguany és molt important vacunar-se

15 octubre, 2020

La COVID-19  ha propiciat que la campanya de la grip del 2020 s’avanci una mica més de dues setmanes, així, s’inicia el 19 d’octubre i conclou el 4 de desembre. Això es deu a un intent de mitigar la coexistència de la grip estacional amb la COVID-19, però seguim amb grans incerteses al respecte. En tot cas, tenim el precedent d’Austràlia que, a l’estar en l’hemisferi Sud, passa per les estacions de l’any just a l’inrevés de nosaltres. Llavors, l’hivern australià va de juny a agost i la grip, per tant, ocupa l’esmentada època. En aquest país de 25 milions d’habitants, les dosis de vacuna administrades han passat de 13 milions el 2019 (52% de la població) a 18 milions (72%) el 2020. La vacunació massiva juntament amb l’ús de mascaretes probablement han afavorit una incidència de grip molt inferior al que és habitual, així, en 2019 es van registrar uns 247.000 casos, mentre que el 2020 van ser 21.000 casos, xifra que suposa una disminució de més del 90%. En definitiva, tant el virus de la grip com la SARS-CoV-2 es transmeten per via aèria i les mesures físiques que serveixen per prevenir un també serveixen per a l’altre.


A les Balears, al llarg de 2018 es van registrar 22.717 contagis de grip i 30 morts, mentre que el 2019 les xifres corresponents van ser de 18.428 casos de grip i 21 defuncions. Les xifres de casos totals de COVID-19 s’assemblen als de la grip, és a dir, 15.568 contagis recollits entre març i 14 d’octubre a la nostra comunitat autònoma, però les morts han estat 321, el que vindria a mostrar que la COVID- 19 és unes 10 vegades més letal que la grip.
Aquest any s’ha autoritzat la compra de 180.000 dosis de vacuna enfront de les 144.000 dosis de l’any passat, quantitat que facilitarà que el percentatge d’habitants vacunats de les nostres illes passi a el menys del 12% al 15%. De fet, les autoritats voldrien aconseguir o superar cobertures de vacunació del 75% en els majors de 64 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, i del 60% en les embarassades i en les persones de risc.
A continuació us detallem els grups en què es prioritzarà la vacunació:

  1. Persones de més de 64 anys, especialment si conviuen en institucions tancades.
  2. Qualsevol persona amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries.
  3. Diabètics.
  4. Obesos mòrbids.
  5. Malaltia renal crònica.
  6. Anèmics crònics, hemofílics, pacients amb trastorns de coagulació i receptors habituals de transfusions i altres derivats sanguinis.
  7. Pacients als quals se’ls ha extirpat la melsa.
  8. Hepatitis crònica, fins i tot la alcohòlica.
  9. Immunodeprimits (infectats pel virus de la SIDA, trasplantats i amb dèficit de complement).
  10. Pacients amb fístula de líquid cefaloraquidi.
  11. Individus amb càncer i processos malignes de la sang.
  12. Pacients amb implant coclear o en espera d’ell mateix.
  13. Celíacs, amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa.
  14. Embarassades en qualsevol moment de la gestació i fins a 6 mesos després del part.
  15. Prematurs de fins a 2 anys que hagin nascut abans de les 32 setmanes de gestació.
  16. Personal sanitari i sociosanitari. Cuidadors a domicili de persones grans o malalts dels punts anteriors.
  17. Policies, bombers, voluntaris de Protecció Civil i personal de les institucions penitenciàries.
  18. Persones amb exposició laboral directa a aus o porcs, tant en granges com en llibertat. Això pretén que un individu no contregui alhora els virus de la grip humana, aviària i porcina, amb la consegüent possibilitat d’intercanvi de material genètic entre els virus.

I recordau que si us vacunau de la grip no us protegiu només a vosaltres, sinó al vostre entorn: pares, fills, amics i companys de treball. Com més vacunats millor, així es crea immunitat de grup o de ramat, el que dificulta que el virus trobi un hoste en el qual assentar-se.
Com ens interessen especialment les embarassades, és molt probable que rebeu aviat un SMS que us recordi la necessitat de vacunar-vos. Si no ha estat així, trucau als telèfons de cita prèvia de Servei de Salut (902.079.079 o 971.43.70.79) o a la comare del vostre Centre de Salut tant si estau embarassades com si el vostre fill té fins a 6 mesos.

¿Els símptomes de la grip? Un refredat més sever del que és habitual, de més durada i amb febre. La diferència amb un constipat habitual és la gran caiguda de defenses causada per la grip, amb la consegüent propensió a adquirir malalties bacterianes com la pneumònia. Com que no hi ha tractament específic, el millor que podem fer és quedar-nos a casa, airejar les habitacions, beure molt líquid i usar paracetamol o antiinflamatoris d’ús habitual. Rentar-se les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica també és molt útil.
A diferència del Coronavirus, les embarassades porten pitjor la grip que les no embarassades, ja que els seus grips són més greus i, per tant, amb més risc d’ingressos i complicacions.
La vacuna de la grip conté les soques que, segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, causaran la malaltia en la temporada entrant amb més probabilitat. En la campanya actual, la vacuna administrada conté un virus de la grip B i dues de la grip A (H1N1 i H3N2). Els virus de les vacunes estan inactivats per a que no causin malaltia i, alhora, mantenguin la capacitat de desencadenar resposta immune. El canvi anual de les soques de les vacunes es deu al fet que és un virus molt canviant d’any en any, el que compromet l’efectivitat de la vacuna, que és moderada i inferior a altres vacunes. Sembla que, com a molt, només el 70% dels vacunats queden protegits.
Per acabar, només comentar-vos que la decisió d’avançar en dues setmanes la campanya de la grip ha estat estatal i que, a Balears, el nombre màxim de casos de grip és al gener, mentre que a la península sol ser al desembre. Com que la vacuna perd capacitat protectora a més temps transcorregut, l’ideal és que us la administreu a la fi de la campanya.
Si necessitau més informació, tenim un article al nostre web que tracta el tema amb més profunditat i també podeu recórrer als anuncis de les campanyes de grip d’altres anys del nostre web i que trobareu a la nostra secció de Notícies.