DRA. GIBERT

Dia Mundial del Càncer 2021: no tot és COVID-19

4 febrer, 2021

Avui, 4 de febrer, es commemora el Dia Mundial del Càncer, una iniciativa de la UICC (Unió Inernacional contra el Càncer).

Aquest any és l’últim amb el lema «Jo som, I vaig a», per a que tots ens sentim protagonistes de la campanya. El meu missatge per a aquest any? «Som ginecòloga i constat diàriament que, si t’ocupes de la teva salut, el càncer t’afecta menys.» I us ho dic amb coneixement de causa. Les dones (i homes) que es fan uns reconeixements periòdics mínims i escolten el seu cos, viuen més i viuen millor.
Les mesures preventives mínimes universalment recomanades són:
– Citologies cervicals cada 3 anys, entre els 25 i els 30 anys; estudi de virus de l’papil·loma humà entre els 30 i els 65 anys. Serveixen per prevenir el càncer de coll uterí.
– Mamografia cada 2 anys, entre els 50 i els 70 anys, òbviament per prevenir el càncer més freqüent entre les dones i que és el de mama.
– Sang oculta en femta cada 2 anys, entre els 50 i els 70 anys, amb l’objectiu de detectar precoçment el càncer de còlon, el segon més freqüent en les dones.
Totes els procediments esmentats estan disponibles en els sistemes públics de salut de la majoria de països de rendes mitjanes i altes. A la nostra consulta, complim sobradament amb les recomanacions comentades.
Podem contribuir a minimitzar l’impacte de el càncer amb hàbits saludables: exercici, dieta mediterrània, no abusar de el sol, no fumar, ni beure.
I finalment, us recomanem el vídeo, realitzat pel meu company, el Dr. Baltà, i jo mateixa, fa alguns mesos sobre els símptomes que poden ser indici de càncer genital i que haurien de ser objecte d’una consulta.
No ens oblidem que el càncer també existeix, per molta COVID-19 que hi pugui haver, i tots dos problemes de salut requereixen de la nostra atenció.