Avui 4 de febrer és el Dia Mundial del Càncer

Tornam a ser el 4 de febrer, Dia Mundial del Càncer, iniciativa de la Unió Internacional contra el Càncer (UICC).
L’any passat, enguany i el que ve el lema serà el mateix: “Jo som, I vaig a”, de manera que tothom, malalts i sans, professionals sanitaris i no sanitaris, joves i vells poguem posar el nostre gra d’arena. Començaré doncs jo, dient vos “Jo som la Dra. Gibert, i vaig a recordar-vos que almenys una tercera part dels càncers es poden prevenir amb hàbits saludables.”

World_Cancer_2020
Ja haureu notat que el càncer, si bé pot aparèixer a qualsevol edat, augmenta a partir de la cinquantena, mentre que els seixanta i setanta anys són les edats més freqüents. El càncer sol ser el resultat del dany repetit de factors ambientals adversos sobre el nostre organisme. I què podem fer?
– Com a individu: sé responsable de la teva salut, vacuna’t del que pertoqui (hepatitis B, papil·loma humà), fes exercici, no engreixis massa, no fumis, pren les begudes alcohòliques amb molta mesura i evita l’exposició solar perllongada i/o excessiva.
– Com a pares: fomentau des de les vostres famílies i des de les escoles dels vostres fills els comportaments saludables com l’esport, la limitació d’aliments ensucrats i la dieta equilibrada als menjadors. També és el moment per començar a inculcar hàbits saludables de cara a l’adolescència i l’edat adulta.
– Com a treballadors i empresaris: el nostre entorn laboral no hauria de permetre l’exposició a carcinògens, i hauria de fomentar l’activitat física, els àpats saludables i crear espais lliures de fum.
Perquè l’important és viure amb quantitat i qualitat, i la millor cosa és poder evitar el càncer, malaltia que mata al món cada any uns 10 milions de persones, just per darrera de les malalties cardiovasculars. Encara que el diagnòstic precoç sigui una eina formidable, millor no haver d’arribar a diagnosticar un càncer, malaltia a la que sobreviuen el 80% dels malalts als 5 anys del seu diagnòstic precoç, però només la meitat si es troba en un estadi més avançat.
A la nostra consulta, complim amb les recomanacions de la Unió Europea, quant a detecció precoç o cribratge, ja que us feim citologies periòdiques o deteccions de virus de papil·loma humà segons el cas, us instruïm sobre la detecció precoç del càncer de mama i recomanam mamografies de cribratge. A més, sol·licitam la detecció de sang oculta fecal a partir dels 50 anys.
En 2020, igual que en 2019, els càncers més freqüentment diagnosticats a les dones espanyoles seran els de mama, còlon i recte. A molta distància, hi seran els de pulmó, cos uterí, bufeta urinària, limfomes no Hodgkin i el càncer de tiroide. De fet, a les dones residents a Mallorca s’hi esperen uns 600 casos de càncer de mama, 350 colorectals, 150 de pulmó, 130 de cos uterí, 70 d’ovari i 38 de cèrvix.

Si notau qualsevol símptoma anormal, com un bony al pit, pèrdua de sang per recte, esput, sagnats vaginals abundants o no esperats, o augments de perímetre abdominal acompanyats de pèrdua de gana o pes, no dubteu en consultar. Les revisions ginecològiques periòdiques són també una eina molt útil.

Feliç any nou 2020

Un any més, felicitem a totes i a tots els que ens seguiu. Perquè és una victòria que haguem arribat fins aquí, després de vicissituds, alegries, dificultats i reptes. Res és fàcil i, sense salut, tot és difícil, fins i tot impossible. Per tant, volem brindar perquè aquest 2020 puguem seguir ajudant-vos a mantenir la vostra salut i, si la perdeu, per recuperar-la.

 

foto de Dra. MJ Gibert.

 

Un any més, us donam les gràcies, perquè cada un de vosaltres és el motiu de ser de la nostra feina i de la nostra consulta. Ajudar-vos en els vostres embarassos, naixements, problemes ginecològics benignes, càncer ginecològic o càncer de mama és un incentiu per tirar endavant i millorar cada dia. Per aquest 2020, tenim noves iniciatives en marxa de les que vos informarem de manera puntual. O renovar-se o morir… Benvinguts al repte del 2020. Una abraçada a totes i a tots.

Us desitjam un Bon Nadal i un 2020 ple de bones experiències

Arribar al final del día és un repte i, com no, haver arribat al final de l’any és una victòria. Perquè la vida és complexa, mai fàcil, amb els seus entrebancs i ensurts.

Per això us felicitam per ser-hi aquest Nadal I us desitjam el millor per al 2020. I com deia l’actor Bruce Lee: “No demanis una vida fácil, millor prega per tenir fortalesa per suportar-ne una de difícil” I aquí estam nosaltres, per procurar-vos la salut que necessitau per gaudir de la vida i enfrontar-vos als reptes que, sens dubte, us durà.

 

Nadal_19_mall

Nosaltres seguim amb projectes nous per a la consulta dels que us informarem puntualment.

I tenim sempre ben present que la nostra raó de ser sou TOTES I CADASCUNA DE VOSALTRES, que posau la vostra salut i la dels vostres petits nonats en les nostres mans. Una gran responsabilitat que s’ha de treballar día a día, amb estudi, experiencia i dedicació.

Rebeu totes vosaltres i les vostres famílies una forta abraçada.

 

Drs. Maria Josep Gibert i Rubèn Baltà.

Sres. Sílvia Ramis i Laura Navarro.

1 de desembre: Dia Mundial de la SIDA

Un any més, contribuint a crear consciència sobre aquesta malaltia. Per sort, el nombre de casos nous va davallant, amb l’excepció dels homes gays foranis. De fet, el 85% de nous casos són homes, homosexuals o bisexuals, per això, les dones no hem de davallar la guàrdia, ninguna estam segura de l’historial sexual de les nostres parelles.

La prova del VIH és sempre al vostre abast tant a la nostra consulta com al sector sanitari públic. Una mai sap si la seva parella “està neta”, així que una opció és començar les relacions amb una serologia de VIH (virus de la immunodeficiència humana) i d’altres microbis de transmissió sexual actualitzada de cada membre de la nova parella.

 

WHOWAD2019_infographic_2_800x800_SP

Una novetat d’enguany és la PrEP o profilaxi prèvia a l’exposició finançada per la Seguretat Social. La presa d’una pastilla diària de Truvada(R), mescla de dos medicaments, tenofovir i emtricitabina, prevé el contagi si es tenen relacions sexuals sense preservatiu, quan un dels membres de la parella té la infecció o risc de contreure-la. Gràcies a això, ja no fa falta fer rentat de semen i fecundació in vitro als casos en que l’home sigui portador del VIH, i això, dins la Ginecologia, facilita molt les coses. Així i tot, encara que la infecció per VIH ja és una malaltia crònica, no es cura, i millor que no ens la contagiïn, clar.

Dia Mundial de l’Infant Prematur 2019

Avui, 17 de novembre, se celebra el Dia Mundial de l’Infant Prematur, una forma de crear consciència sobre aquest problema. Segur que aquesta loteria li ha tocat a algú de la família, a alguna amiga o veïnada.

Aprofitam l’avinentesa, per presentar-vos una nova entrada sobre la prematuritat al nostre web, per a que estigueu ben informades de què parlam i què feim a la consulta per minimitzar els vostres riscos.

També, la nostra companya, l’administrativa del CS Pont d’Inca, Encarna Tárraga ens ha fet una vistosa infografia per il·lustrar el problema.

Prematur_2019_E_Tárraga

A partir del 5 de novembre, totes les embarassades a vacunar-se de la grip

Grip 2019bLa campanya de la grip a Balears s’inicia el proper dimarts 5 de novembre i acaba el 19 de desembre, just abans de les Festes de Nadal. De les 144.000 dosis comprades per la Conselleria, 67.000 són per a menors de 65 anys, entre ells les embarassades. Com que les dosis han arribat ja als Centres de Salut, ja poden demanar cita per a la seva administració al telèfon (971.43.70.79) i s’assegurin, si estan embarassades, de tenir cita per a la comare, que és la responsable de la seva vacunació. Moltes de les embarassades rebran un SMS recordant-los la necessitat de vacunar-se.

Grip 2019a

La vacunació de la grip, si vostè pertany a un grup en què estigui indicada, no només protegeix el vacunat, sinó al seu entorn, prevenint la disseminació del virus. Aquest és un concepte que cal reforçar, el de “la immunitat de grup”, quan a Balears el percentatge de vacunats no supera el 50% i l’ideal és que arribi al 75%. En el cas de les embarassades, no només es protegeix a la mare, sinó al futur nadó, sobretot en els primers 6 mesos de vida.

Com cada any, es recorda que la grip té els símptomes d’un refredat fort, que dura més dies i amb febre. És una malaltia que afecta a l’1,3% de la població balear. La diferència amb un refredat habitual és la capacitat que té aquest virus de arrasar-nos les defenses i fer-nos vulnerables a qualsevol malaltia causada per bacteris, com la pneumònia.

Es recomana que, com no hi ha un tractament específic, les persones que sospitin que puguin tenir la grip es quedin a casa en repòs, beguin molt de líquid i prenguin paracetamol o algun antiinflamatori d’ús habitual amb l’objectiu de reduir els dolors articulars, musculars i la febre. Si els símptomes són difícils de suportar, millor acudir al centre de salut i no als hospitals, per no saturar les urgències i no exposar, ni ser exposat, a altres microbis nocius. Airejar les habitacions, cobrir-se la boca en tossir amb mocadors de paper nets, rentar-se freqüentment les mans tant amb aigua i sabó com amb solució hidroalcohòlica i beure molt líquid són les mesures recomanades.

L’embaràs suposa uns canvis respiratoris, cardíacs i del sistema immune, els quals afavoreixen una grip més severa, amb més ingressos i complicacions. Les embarassades, si tenen febre alta en el primer trimestre d’embaràs, s’arrisquen a que els seus fills tinguin més defectes congènits, sobretot l’espina bífida, més avortaments i, si contreuen la grip més tard, tenen major risc de fills prematurs, de baix pes i de morts fetals intrauterines. No obstant això, els beneficis de la vacunació es fan evidents després de vacunar a milers de dones, segons es pot apreciar a la taula de més abaix.

La seva administració és molt segura tant per a les embarassades com per als seus fills.

La vacuna de la grip conté les soques que, d’acord a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, causaran la malaltia en la temporada entrant amb més probabilitat.

En la campanya 2019-2020, la vacuna administrada conté un virus de la grip B i dues de la grip A (H1N1 i H3N2) que han estat modificats respecte a l’any anterior. Els virus de les vacunes estan inactivats per a que no causin malaltia i, alhora, mantenguin la capacitat de desencadenar resposta immune. El canvi de soques de les vacunes es deu al fet que és un virus molt canviant d’any en any, el que compromet l’efectivitat de la vacuna, que és moderada i inferior a altres vacunes. Sembla que, com a molt, només el 70% dels vacunats queden protegits.

Grip2019_mall

Font: Sheffield US, et al. Obstet Gynecol. 2012;120:532.

 

L’administració de la vacuna, a la part alta del braç, o no produeix cap molèstia o, com a molt, molèsties lleus.

La vacuna de la grip és recomanada per les autoritats sanitàries als següents grups:

  • Majors de 65 anys.
  • Malalts crònics.
  • Cuidadors de malalts, personal sanitari i treballadors de serveis públics essencials.
  • I, per descomptat, embarassades.

Si voleu ampliar la informació, podeu consultar altres notícies pel que fa a la grip del nostre web i, en concret, aquesta corresponent a 2017 i, per suposat, la campanya que la Conselleria de Salut ha preparat per a enguany. 

Octubre: mes de la conscienciació sobre el càncer de mama

En 2019, el Dia Mundial del Càncer de Mama ha caigut en dissabte i això ha propiciat que, en el nostre entorn, es vagin estenent totes les activitats relacionades a setmanes abans i després del 19 d’octubre. No en va, l’Organització Mundial de la Salut dóna suport a l’octubre com a Mes de Sensibilització sobre el Càncer de Mama. L’interès d’aquesta “celebració” del càncer de mama resideix en dirigir l’atenció de la població sobre la seva existència (ens pot tocar a totes i cadascuna de nosaltres), la detecció precoç, el seu tractament i les cures pal·liatives.Octubre, Mes Internacional del Càncer de Mama 2019

En l’actualitat, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones de gairebé tots els països, independentment del seu nivell econòmic. Es calcula que, si vivim 90 anys, l’11% patirem un càncer de mama. En haver molts més casos de càncer de mama que d’altres càncers, tot i que el 85% de les dones afectades sobrevisqui als 5 anys del tractament, és el que causa més morts amb diferència. Concretant, a tot el món i cada any, es diagnostiquen sobre un milió i mig de càncers de mama i gairebé mig milió de morts anuals són causades pel mateix.

Mirant-ho amb la perspectiva que et donen els anys, em vaig directament a l’època a la qual era aprenent de ginecòloga, i record que, amb certa freqüència, apareixien per Urgències pacients amb càncers de mama avançats i la típica senyora gran, vídua, que avisava la filla quan el seu pit era literalment un cràter o llaga enganxada a les costelles. Molt probablement, els mitjans de comunicació i el llaç rosa han contribuït al fet que el pit i les seves malalties deixin de ser un tabú i l’habitual és que les pacients consultin per qualsevol anomalia.

Com ja us vaig comentar l’any passat, és important conèixer els nostres pits, igual que la resta del nostre cos, i una palpació ràpida mensual, durant els últims dies de la menstruació o en qualsevol dia si no es té, ens ajuda a detectar qualsevol problema. Si el vostre metge de referència us explica les característiques pròpies de les vostres mames “in situ”, tot serà més fàcil. L’estudi diligent de les troballes anormals de l’exploració és una basa molt important per al diagnòstic precoç i la consecució de resultats òptims. De fet, els càncers palpables són els que sabem que causen problemes reals de salut

Aquest any insistiré des d’aquesta notícia sobre pros i contres de les mamografies de cribratge, perquè no és or tot el que llueix.  Les mamografies de cribratge són les que ens feim entre els 50 i 69 anys, quan l’exploració dels nostres pits és completament normal. Les esmentades proves, encara que descobreixen càncers molt petits, també etiqueten com a càncers de mama a lesions que mai haguessin molestat a la pacient. Si seguim un discurs honest, podem dir que, a dia d’avui, si bé la mortalitat per càncer de mama ha anat disminuint progressivament des dels anys 90, desconeixem quina part de culpa té cada un dels següents factors: mamografies en mames aparentment normals, consulta si notam canvis en els nostres pits o la millora dels tractaments del càncer de mama. Un cop valorats pros i contres, la decisió de fer-se, o no, mamografies periòdiques és individual, i serà adequada sempre que haguem passat per una fase de discerniment després de disposar del material i l’assessorament adequats. He aprofitat la redacció d’aquesta notícia per actualitzar la nostra entrada sobre la decisió informada de les nostres pacients i de totes les dones que consulten el nostre web .

Un altre aspecte sobre el qual s’està avançant és el càlcul, abans de decidir mamografia de cribratge sí o no, del nostre risc individual. A part de les nostres edat i raça, de l’inici de les nostres regles, dels nostres antecedents personals i familiars, s’està progressant mitjançant la introducció de la densitat del nostre teixit (valorable mitjançant mamografia) i els marcadors genètics (SNPs o polimorfismes de nucleòtid simple). En aquesta tessitura estam i aquest és el camí que fruitarà en els propers anys. És de sentit comú que el rendiment de les mamografies millorarà si la nostra probabilitat d’emmalaltir és alta, mentre que, si aquesta és baixa, no fer-se mamografies de cribratge pot ser una molt bona opció.

Ara som dins la “Setmana Mundial de la Lactància Materna”

La primera setmana d’agost es celebra la “Setmana Mundial de la Lactància Materna” a la majoria de països, això sí, no a tots i per què? Perquè hi ha molta gent de vacacions i fa una calor infernal, així que a Espanya i a altres països europeus ens reservam el primer diumenge d’octubre. De qualsevol manera, no volem desaprofitar l’avinentesa per recordar les bondats de la lactància materna i, alhora, establir una “connexió mental” amb la majoria de països que aquests dies la celebren. Així i tot, insistirem un altre cop l’octubre, amb les nostres neurones ja més fresques.

Lact_mat_2019
L’OMS ha escollit per a enguany el lema “Empoderem-nos, facem possible la lactància materna!”. I és que per a que la lactància materna sigui possible es necessiten temps i dedicació. Per això, es convida als països a que promoguin legislacions que afavoreixin baixes parentals (de mares i pares), pagades i amb durada suficient. Les baixes de les mares haurien de ser d’almanco 18 setmanes, no de 16 com ara, encara que el desitjable és que siguin de 6 mesos. Invertir en lactància materna és car només al principi, ja que és una inversió amb retorns notables. De fet, el pit fomenta el vincle maternofilial, la millor percepció materna dels primers mesos de vida del seu fill, més salut pel nadó i també per a la família (manco estressos, més benestar) i estalvis múltiples per als sistemes sanitaris (manco visites al pediatre, manco ingressos, manco morts sobtades del lactant). I per a la mare? Doncs també hi ha beneficis: recuperació més ràpida del pes, manco risc de càncer de mama i d’ovari…
Per a un bon establiment de la lactància només hi ha un secret: donar-vos al vostre fill, no hi ha d’haver barreres que us distreguin, és a dir, no hi ha temps ni de fer bugades, ni de fer net la casa, ni de preparar menjar, ni de sortir a passejar. Si moltes vegades us demanen fins a 10 o 12 preses de llet al dia i, sí, és una mica sacrificat, però quan el vostre fill us somriu i creix tant bé, com li podem negar la nostra entrega incondicional?
El que hem dit: donau-vos al vostre fill i la resta vendrà afegida. Un lactant content, que augmenta de pes, que orina i fa deposicions és el que toca, o sigui, que ni us preocupeu de si pren molt o poc. Al principi, és molt habitual que perdin pes, fins a un 15% de disminució es considera normal. Això vol dir que podeu parir un infant de 3.500 g i que passi a pesar 2.975 g els dies següents, i considerar-se dins l’acceptable. També és vera que aquest infant ha d’haver recuperat el seus 3.500 g, com a màxim, als 10 dies de vida i a partir d’aquí, creix que creix.
Lact_mat_E_Tárraga_mall_2019Al web de la nostra Conselleria de Salut, hi trobareu un document gratuït en pdf que us dóna consells molt útils. Aanau a la columna esquerre de la pàgina, feis click sobre la inscripció “Lactància materna” i se vos obrirà el pdf.
I abans de deixar-vos, us hem adjuntat unes il·lustracions d’Encarna Tárraga, del Centre de Salut del Pont d’Inca, que ha accedit, molt amablement, la seva publicació.
Més d’una de vosaltres haureu comprovat que el que plasma n’Encarna és, fil per randa, el que us recomanam a la consulta i el que s’ha acordat a la “Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal en l’àrea de salut maternoinfantil de les Illes Balears”.

L’experiència d’una pacient: la copa menstrual contada en primera persona

A la nostra consulta, l’important és l’atenció integral a cadascuna de vosaltres: en la salut, en la malaltia i en el vostre dia a dia. El nostre objectiu és el vostre benestar, que pogueu aconseguir els vostres objectius i que ser dona sigui una experiència positiva i d’empoderament. Per tant, oferir aquells recursos que creim que us poden ajudar són part de la nostra essència.

L'experiència d'una pacient la copa menstrual contada en primera persona

En aquesta ocasió, tenim el privilegi de comptar amb l’ajuda d’una pacient molt apreciada de la nostra consulta, qui ens ha aportat desinteressadament la seva experiència personal d’ús de la copa menstrual. Sempre hem pensat que aquest utensili podia donar autonomia a les dones, a part de ser econòmic i molt respectuós amb l’entorn, però ens faltava el vostre testimoni directe. Aquí el teniu:
“Vaig començar fa uns mesos, després de molt de temps pensant en això. Al principi, em feia por que apareguessin fugues o que em fes fàstic el moment de canviar-la, però de seguida em vaig adonar que allò no era un problema.
Al principi, costa una mica col·locar-la, sobretot per la falta de pràctica i la inseguretat de fer-ho bé, igual que quan aprens a posar-te un tampó, però al segon o tercer període ja no és un problema la col·locació. I pel que fa a que pugui fer “oi” el moment del buidar-la, us assegur que, per a res, ja que la buides al vàter d’asseguda i no tens perquè estar veient-lo.
Jo sempre he tingut regles molt abundants. Quan feia servir compreses i tampons vaig tenir molts de problemes, arribant a haver d’anar tacada durant hores a la feina, ja que treball lluny de casa i em resulta impossible anar a canviar-me. Des que faig servir la copa estic molt més tranquil·la, mai he arribat a omplir la copa del tot i, si tens la precaució d’assegurar-te que ha fet buit en col·locar-la, no has de preocupar-te per les fugues. Apareix un molt lleu tacat normal, pel fet que en el moment de canviar la copa és normal que caigui una mica de sang, que amb un salvaslip se soluciona, igual que quan duia tampons o fins i tot un tacat molt més lleu.
Per la meva part estic encantada i només pens que tant de bo hagués canviat abans de solució davant la regla. En 9 mesos he estalviat ja més de 45 euros en tampons! Sumat a l’estalvi mediambiental que això suposa, a més que he guanyat en comoditat i seguretat durant els dies de la regla. I és una solució genial quan saps que no disposaràs d’un lloc fix per canviar-te de tampó o compresa. En el meu cas, competesc a nivell nacional en ral·lis i en ocasions és impossible canviar-se si tens la regla, ja que de vegades no hi ha lavabos disponibles prop o el temps és ajustadíssim, i la copa em dóna la seguretat que no tendré fugues, ni incomoditat amb el tampó després d’haver orinat.
A mi, personalment, m’ha canviat la forma de veure el món durant els dies de regla i anim a totes les dones a provar-ho, val la pena.”
Moltíssimes gràcies pel testimoni. En aquesta altra entrada del nostre web disposau de més informació sobre la copa menstrual.

Dia Mundial del Càncer d’Ovari 2019

Cada 8 de maig se celebra el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, una malaltia silenciosa, ja que es sol diagnosticar a estadis avançats. Si bé pot aparèixer a qualsevol edat, és més pròpia dels 55-65 anys.
Ovari_2019

Estar pendents dels símptomes que causa pot ajudar a un diagnòstic més precoç i, per tant, a tenir un millor pronòstic. Si tenim inflor abdominal, guany o pèrdua de pes de causa desconeguda, sacietat precoç, necessitat d’orinar freqüentment, dolor pèlvic i/o abdominal, nàusees i vòmits, millor consultar al metge-ssa de família o al ginecòleg-a per a que aclareixin la seva causa.

Si bé és el desè càncer per ordre de freqüència en les dones (els “líders” són el càncer de mama, el de còlon, el pulmonar i el uterí), és el que causa més morts d’entre els ginecològics, per això és important posar-se en mans d’un bon equip mèdic. En els Comitès de Tumors es revisen els casos de forma individual i es decideix si primer es comença amb la quimioteràpia o amb la cirurgia. És fonamental una molt bona operació, és a dir, que no deixi residu tumoral visible algun, ja que això millora notablement el pronòstic de la malaltia. A la nostra consulta, comptam amb l’experiència suficient per estudiar el vostre cas concret i oferir-vos el millor tractament. Solem col·laborar colze a colze amb els cirurgians digestius per no deixar-vos cap rastre de la malaltia i després es realitza quimioteràpia per consolidar els efectes de la cirurgia.

Recordeu que els mètodes anticonceptius hormonals (píndoles, pegats, implants, anells o DIU) protegeixen contra aquests càncers. L’embaràs, la lactància i una dieta adequada (pocs greixos animals i molta fruita i verdura) contribueixen a reduir el risc de patir aquesta malaltia.