1 de desembre: Dia Mundial de la SIDA

Un any més, contribuint a crear consciència sobre aquesta malaltia. Per sort, el nombre de casos nous va davallant, amb l’excepció dels homes gays foranis. De fet, el 85% de nous casos són homes, homosexuals o bisexuals, per això, les dones no hem de davallar la guàrdia, ninguna estam segura de l’historial sexual de les nostres parelles.

La prova del VIH és sempre al vostre abast tant a la nostra consulta com al sector sanitari públic. Una mai sap si la seva parella “està neta”, així que una opció és començar les relacions amb una serologia de VIH (virus de la immunodeficiència humana) i d’altres microbis de transmissió sexual actualitzada de cada membre de la nova parella.

 

WHOWAD2019_infographic_2_800x800_SP

Una novetat d’enguany és la PrEP o profilaxi prèvia a l’exposició finançada per la Seguretat Social. La presa d’una pastilla diària de Truvada(R), mescla de dos medicaments, tenofovir i emtricitabina, prevé el contagi si es tenen relacions sexuals sense preservatiu, quan un dels membres de la parella té la infecció o risc de contreure-la. Gràcies a això, ja no fa falta fer rentat de semen i fecundació in vitro als casos en que l’home sigui portador del VIH, i això, dins la Ginecologia, facilita molt les coses. Així i tot, encara que la infecció per VIH ja és una malaltia crònica, no es cura, i millor que no ens la contagiïn, clar.

Dia Mundial de l’Infant Prematur 2019

Avui, 17 de novembre, se celebra el Dia Mundial de l’Infant Prematur, una forma de crear consciència sobre aquest problema. Segur que aquesta loteria li ha tocat a algú de la família, a alguna amiga o veïnada.

Aprofitam l’avinentesa, per presentar-vos una nova entrada sobre la prematuritat al nostre web, per a que estigueu ben informades de què parlam i què feim a la consulta per minimitzar els vostres riscos.

També, la nostra companya, l’administrativa del CS Pont d’Inca, Encarna Tárraga ens ha fet una vistosa infografia per il·lustrar el problema.

Prematur_2019_E_Tárraga

A partir del 5 de novembre, totes les embarassades a vacunar-se de la grip

Grip 2019bLa campanya de la grip a Balears s’inicia el proper dimarts 5 de novembre i acaba el 19 de desembre, just abans de les Festes de Nadal. De les 144.000 dosis comprades per la Conselleria, 67.000 són per a menors de 65 anys, entre ells les embarassades. Com que les dosis han arribat ja als Centres de Salut, ja poden demanar cita per a la seva administració al telèfon (971.43.70.79) i s’assegurin, si estan embarassades, de tenir cita per a la comare, que és la responsable de la seva vacunació. Moltes de les embarassades rebran un SMS recordant-los la necessitat de vacunar-se.

Grip 2019a

La vacunació de la grip, si vostè pertany a un grup en què estigui indicada, no només protegeix el vacunat, sinó al seu entorn, prevenint la disseminació del virus. Aquest és un concepte que cal reforçar, el de “la immunitat de grup”, quan a Balears el percentatge de vacunats no supera el 50% i l’ideal és que arribi al 75%. En el cas de les embarassades, no només es protegeix a la mare, sinó al futur nadó, sobretot en els primers 6 mesos de vida.

Com cada any, es recorda que la grip té els símptomes d’un refredat fort, que dura més dies i amb febre. És una malaltia que afecta a l’1,3% de la població balear. La diferència amb un refredat habitual és la capacitat que té aquest virus de arrasar-nos les defenses i fer-nos vulnerables a qualsevol malaltia causada per bacteris, com la pneumònia.

Es recomana que, com no hi ha un tractament específic, les persones que sospitin que puguin tenir la grip es quedin a casa en repòs, beguin molt de líquid i prenguin paracetamol o algun antiinflamatori d’ús habitual amb l’objectiu de reduir els dolors articulars, musculars i la febre. Si els símptomes són difícils de suportar, millor acudir al centre de salut i no als hospitals, per no saturar les urgències i no exposar, ni ser exposat, a altres microbis nocius. Airejar les habitacions, cobrir-se la boca en tossir amb mocadors de paper nets, rentar-se freqüentment les mans tant amb aigua i sabó com amb solució hidroalcohòlica i beure molt líquid són les mesures recomanades.

L’embaràs suposa uns canvis respiratoris, cardíacs i del sistema immune, els quals afavoreixen una grip més severa, amb més ingressos i complicacions. Les embarassades, si tenen febre alta en el primer trimestre d’embaràs, s’arrisquen a que els seus fills tinguin més defectes congènits, sobretot l’espina bífida, més avortaments i, si contreuen la grip més tard, tenen major risc de fills prematurs, de baix pes i de morts fetals intrauterines. No obstant això, els beneficis de la vacunació es fan evidents després de vacunar a milers de dones, segons es pot apreciar a la taula de més abaix.

La seva administració és molt segura tant per a les embarassades com per als seus fills.

La vacuna de la grip conté les soques que, d’acord a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, causaran la malaltia en la temporada entrant amb més probabilitat.

En la campanya 2019-2020, la vacuna administrada conté un virus de la grip B i dues de la grip A (H1N1 i H3N2) que han estat modificats respecte a l’any anterior. Els virus de les vacunes estan inactivats per a que no causin malaltia i, alhora, mantenguin la capacitat de desencadenar resposta immune. El canvi de soques de les vacunes es deu al fet que és un virus molt canviant d’any en any, el que compromet l’efectivitat de la vacuna, que és moderada i inferior a altres vacunes. Sembla que, com a molt, només el 70% dels vacunats queden protegits.

Grip2019_mall

Font: Sheffield US, et al. Obstet Gynecol. 2012;120:532.

 

L’administració de la vacuna, a la part alta del braç, o no produeix cap molèstia o, com a molt, molèsties lleus.

La vacuna de la grip és recomanada per les autoritats sanitàries als següents grups:

  • Majors de 65 anys.
  • Malalts crònics.
  • Cuidadors de malalts, personal sanitari i treballadors de serveis públics essencials.
  • I, per descomptat, embarassades.

Si voleu ampliar la informació, podeu consultar altres notícies pel que fa a la grip del nostre web i, en concret, aquesta corresponent a 2017 i, per suposat, la campanya que la Conselleria de Salut ha preparat per a enguany. 

Octubre: mes de la conscienciació sobre el càncer de mama

En 2019, el Dia Mundial del Càncer de Mama ha caigut en dissabte i això ha propiciat que, en el nostre entorn, es vagin estenent totes les activitats relacionades a setmanes abans i després del 19 d’octubre. No en va, l’Organització Mundial de la Salut dóna suport a l’octubre com a Mes de Sensibilització sobre el Càncer de Mama. L’interès d’aquesta “celebració” del càncer de mama resideix en dirigir l’atenció de la població sobre la seva existència (ens pot tocar a totes i cadascuna de nosaltres), la detecció precoç, el seu tractament i les cures pal·liatives.Octubre, Mes Internacional del Càncer de Mama 2019

En l’actualitat, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones de gairebé tots els països, independentment del seu nivell econòmic. Es calcula que, si vivim 90 anys, l’11% patirem un càncer de mama. En haver molts més casos de càncer de mama que d’altres càncers, tot i que el 85% de les dones afectades sobrevisqui als 5 anys del tractament, és el que causa més morts amb diferència. Concretant, a tot el món i cada any, es diagnostiquen sobre un milió i mig de càncers de mama i gairebé mig milió de morts anuals són causades pel mateix.

Mirant-ho amb la perspectiva que et donen els anys, em vaig directament a l’època a la qual era aprenent de ginecòloga, i record que, amb certa freqüència, apareixien per Urgències pacients amb càncers de mama avançats i la típica senyora gran, vídua, que avisava la filla quan el seu pit era literalment un cràter o llaga enganxada a les costelles. Molt probablement, els mitjans de comunicació i el llaç rosa han contribuït al fet que el pit i les seves malalties deixin de ser un tabú i l’habitual és que les pacients consultin per qualsevol anomalia.

Com ja us vaig comentar l’any passat, és important conèixer els nostres pits, igual que la resta del nostre cos, i una palpació ràpida mensual, durant els últims dies de la menstruació o en qualsevol dia si no es té, ens ajuda a detectar qualsevol problema. Si el vostre metge de referència us explica les característiques pròpies de les vostres mames “in situ”, tot serà més fàcil. L’estudi diligent de les troballes anormals de l’exploració és una basa molt important per al diagnòstic precoç i la consecució de resultats òptims. De fet, els càncers palpables són els que sabem que causen problemes reals de salut

Aquest any insistiré des d’aquesta notícia sobre pros i contres de les mamografies de cribratge, perquè no és or tot el que llueix.  Les mamografies de cribratge són les que ens feim entre els 50 i 69 anys, quan l’exploració dels nostres pits és completament normal. Les esmentades proves, encara que descobreixen càncers molt petits, també etiqueten com a càncers de mama a lesions que mai haguessin molestat a la pacient. Si seguim un discurs honest, podem dir que, a dia d’avui, si bé la mortalitat per càncer de mama ha anat disminuint progressivament des dels anys 90, desconeixem quina part de culpa té cada un dels següents factors: mamografies en mames aparentment normals, consulta si notam canvis en els nostres pits o la millora dels tractaments del càncer de mama. Un cop valorats pros i contres, la decisió de fer-se, o no, mamografies periòdiques és individual, i serà adequada sempre que haguem passat per una fase de discerniment després de disposar del material i l’assessorament adequats. He aprofitat la redacció d’aquesta notícia per actualitzar la nostra entrada sobre la decisió informada de les nostres pacients i de totes les dones que consulten el nostre web .

Un altre aspecte sobre el qual s’està avançant és el càlcul, abans de decidir mamografia de cribratge sí o no, del nostre risc individual. A part de les nostres edat i raça, de l’inici de les nostres regles, dels nostres antecedents personals i familiars, s’està progressant mitjançant la introducció de la densitat del nostre teixit (valorable mitjançant mamografia) i els marcadors genètics (SNPs o polimorfismes de nucleòtid simple). En aquesta tessitura estam i aquest és el camí que fruitarà en els propers anys. És de sentit comú que el rendiment de les mamografies millorarà si la nostra probabilitat d’emmalaltir és alta, mentre que, si aquesta és baixa, no fer-se mamografies de cribratge pot ser una molt bona opció.

Ara som dins la “Setmana Mundial de la Lactància Materna”

La primera setmana d’agost es celebra la “Setmana Mundial de la Lactància Materna” a la majoria de països, això sí, no a tots i per què? Perquè hi ha molta gent de vacacions i fa una calor infernal, així que a Espanya i a altres països europeus ens reservam el primer diumenge d’octubre. De qualsevol manera, no volem desaprofitar l’avinentesa per recordar les bondats de la lactància materna i, alhora, establir una “connexió mental” amb la majoria de països que aquests dies la celebren. Així i tot, insistirem un altre cop l’octubre, amb les nostres neurones ja més fresques.

Lact_mat_2019
L’OMS ha escollit per a enguany el lema “Empoderem-nos, facem possible la lactància materna!”. I és que per a que la lactància materna sigui possible es necessiten temps i dedicació. Per això, es convida als països a que promoguin legislacions que afavoreixin baixes parentals (de mares i pares), pagades i amb durada suficient. Les baixes de les mares haurien de ser d’almanco 18 setmanes, no de 16 com ara, encara que el desitjable és que siguin de 6 mesos. Invertir en lactància materna és car només al principi, ja que és una inversió amb retorns notables. De fet, el pit fomenta el vincle maternofilial, la millor percepció materna dels primers mesos de vida del seu fill, més salut pel nadó i també per a la família (manco estressos, més benestar) i estalvis múltiples per als sistemes sanitaris (manco visites al pediatre, manco ingressos, manco morts sobtades del lactant). I per a la mare? Doncs també hi ha beneficis: recuperació més ràpida del pes, manco risc de càncer de mama i d’ovari…
Per a un bon establiment de la lactància només hi ha un secret: donar-vos al vostre fill, no hi ha d’haver barreres que us distreguin, és a dir, no hi ha temps ni de fer bugades, ni de fer net la casa, ni de preparar menjar, ni de sortir a passejar. Si moltes vegades us demanen fins a 10 o 12 preses de llet al dia i, sí, és una mica sacrificat, però quan el vostre fill us somriu i creix tant bé, com li podem negar la nostra entrega incondicional?
El que hem dit: donau-vos al vostre fill i la resta vendrà afegida. Un lactant content, que augmenta de pes, que orina i fa deposicions és el que toca, o sigui, que ni us preocupeu de si pren molt o poc. Al principi, és molt habitual que perdin pes, fins a un 15% de disminució es considera normal. Això vol dir que podeu parir un infant de 3.500 g i que passi a pesar 2.975 g els dies següents, i considerar-se dins l’acceptable. També és vera que aquest infant ha d’haver recuperat el seus 3.500 g, com a màxim, als 10 dies de vida i a partir d’aquí, creix que creix.
Lact_mat_E_Tárraga_mall_2019Al web de la nostra Conselleria de Salut, hi trobareu un document gratuït en pdf que us dóna consells molt útils. Aanau a la columna esquerre de la pàgina, feis click sobre la inscripció “Lactància materna” i se vos obrirà el pdf.
I abans de deixar-vos, us hem adjuntat unes il·lustracions d’Encarna Tárraga, del Centre de Salut del Pont d’Inca, que ha accedit, molt amablement, la seva publicació.
Més d’una de vosaltres haureu comprovat que el que plasma n’Encarna és, fil per randa, el que us recomanam a la consulta i el que s’ha acordat a la “Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal en l’àrea de salut maternoinfantil de les Illes Balears”.

L’experiència d’una pacient: la copa menstrual contada en primera persona

A la nostra consulta, l’important és l’atenció integral a cadascuna de vosaltres: en la salut, en la malaltia i en el vostre dia a dia. El nostre objectiu és el vostre benestar, que pogueu aconseguir els vostres objectius i que ser dona sigui una experiència positiva i d’empoderament. Per tant, oferir aquells recursos que creim que us poden ajudar són part de la nostra essència.

L'experiència d'una pacient la copa menstrual contada en primera persona

En aquesta ocasió, tenim el privilegi de comptar amb l’ajuda d’una pacient molt apreciada de la nostra consulta, qui ens ha aportat desinteressadament la seva experiència personal d’ús de la copa menstrual. Sempre hem pensat que aquest utensili podia donar autonomia a les dones, a part de ser econòmic i molt respectuós amb l’entorn, però ens faltava el vostre testimoni directe. Aquí el teniu:
“Vaig començar fa uns mesos, després de molt de temps pensant en això. Al principi, em feia por que apareguessin fugues o que em fes fàstic el moment de canviar-la, però de seguida em vaig adonar que allò no era un problema.
Al principi, costa una mica col·locar-la, sobretot per la falta de pràctica i la inseguretat de fer-ho bé, igual que quan aprens a posar-te un tampó, però al segon o tercer període ja no és un problema la col·locació. I pel que fa a que pugui fer “oi” el moment del buidar-la, us assegur que, per a res, ja que la buides al vàter d’asseguda i no tens perquè estar veient-lo.
Jo sempre he tingut regles molt abundants. Quan feia servir compreses i tampons vaig tenir molts de problemes, arribant a haver d’anar tacada durant hores a la feina, ja que treball lluny de casa i em resulta impossible anar a canviar-me. Des que faig servir la copa estic molt més tranquil·la, mai he arribat a omplir la copa del tot i, si tens la precaució d’assegurar-te que ha fet buit en col·locar-la, no has de preocupar-te per les fugues. Apareix un molt lleu tacat normal, pel fet que en el moment de canviar la copa és normal que caigui una mica de sang, que amb un salvaslip se soluciona, igual que quan duia tampons o fins i tot un tacat molt més lleu.
Per la meva part estic encantada i només pens que tant de bo hagués canviat abans de solució davant la regla. En 9 mesos he estalviat ja més de 45 euros en tampons! Sumat a l’estalvi mediambiental que això suposa, a més que he guanyat en comoditat i seguretat durant els dies de la regla. I és una solució genial quan saps que no disposaràs d’un lloc fix per canviar-te de tampó o compresa. En el meu cas, competesc a nivell nacional en ral·lis i en ocasions és impossible canviar-se si tens la regla, ja que de vegades no hi ha lavabos disponibles prop o el temps és ajustadíssim, i la copa em dóna la seguretat que no tendré fugues, ni incomoditat amb el tampó després d’haver orinat.
A mi, personalment, m’ha canviat la forma de veure el món durant els dies de regla i anim a totes les dones a provar-ho, val la pena.”
Moltíssimes gràcies pel testimoni. En aquesta altra entrada del nostre web disposau de més informació sobre la copa menstrual.

Dia Mundial del Càncer d’Ovari 2019

Cada 8 de maig se celebra el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, una malaltia silenciosa, ja que es sol diagnosticar a estadis avançats. Si bé pot aparèixer a qualsevol edat, és més pròpia dels 55-65 anys.
Ovari_2019

Estar pendents dels símptomes que causa pot ajudar a un diagnòstic més precoç i, per tant, a tenir un millor pronòstic. Si tenim inflor abdominal, guany o pèrdua de pes de causa desconeguda, sacietat precoç, necessitat d’orinar freqüentment, dolor pèlvic i/o abdominal, nàusees i vòmits, millor consultar al metge-ssa de família o al ginecòleg-a per a que aclareixin la seva causa.

Si bé és el desè càncer per ordre de freqüència en les dones (els “líders” són el càncer de mama, el de còlon, el pulmonar i el uterí), és el que causa més morts d’entre els ginecològics, per això és important posar-se en mans d’un bon equip mèdic. En els Comitès de Tumors es revisen els casos de forma individual i es decideix si primer es comença amb la quimioteràpia o amb la cirurgia. És fonamental una molt bona operació, és a dir, que no deixi residu tumoral visible algun, ja que això millora notablement el pronòstic de la malaltia. A la nostra consulta, comptam amb l’experiència suficient per estudiar el vostre cas concret i oferir-vos el millor tractament. Solem col·laborar colze a colze amb els cirurgians digestius per no deixar-vos cap rastre de la malaltia i després es realitza quimioteràpia per consolidar els efectes de la cirurgia.

Recordeu que els mètodes anticonceptius hormonals (píndoles, pegats, implants, anells o DIU) protegeixen contra aquests càncers. L’embaràs, la lactància i una dieta adequada (pocs greixos animals i molta fruita i verdura) contribueixen a reduir el risc de patir aquesta malaltia.

Dia Mundial del Càncer 2019: cada 4 de febrer, creem consciència

World_cancer_day_2019Avui, 4 de febrer, és el Dia Mundial del Càncer. És una iniciativa de la Unió Internacional contra el Càncer (UICC), la més antiga contra aquesta malaltia.

El lema de les campanyes per a aquest any i fins al 2021 són “Jo som, I vaig a”, per a que tots siguem protagonistes de la campanya. Per exemple, us puc dir “Jo som la Dra. Gibert, i vaig a contribuir a difondre les repercussions d’aquesta malaltia mitjançant les xarxes socials.”

Llavors, comencem:

– El càncer és una malaltia mortal en molts de casos (la meitat de malalts han mort als 5 anys del diagnòstic). Si el diagnòstic és precoç, “només” moren el 20% als 5 anys.

– Al món, cada any, es diagnostiquen uns 18 milions de càncer i gairebé 10 milions de persones moren a causa del càncer, és la segona causa de mort al món.

– En països de renda mitjana i baixa, el risc de morir per càncer és superior al nostre.

– Almenys, 1/3 part d’aquestes morts es podrien prevenir aplicant estratègies múltiples que inclouen l’autocura i el diagnòstic precoç.

– La Unió Europea recomana la detecció precoç (cribratge) del càncer de mama, colorectal i de cèrvix. A Balears tenim organitzat el cribratge del càncer de mama i de coll uterí, però no el del càncer colorectal. Per a les que veniu a la nostra consulta, és molt fàcil, però no està a l’abast de les que no tenen assegurança privada. Els governs han de minimitzar les diferències entre classes socials en la mesura del possible, ja que totes les persones tenim la nostra dignitat.

– Cal insistir en la importància d’uns hàbits saludables: dieta sana, exercici, no fumar, ni beure, no exposar-se al sol en excés i sense protecció.

– És important acudir al metge si notam algun símptoma que no és habitual en nosaltres.

– És convenient que ens fem les citologies ginecològiques, mamografies i estudis de sang oculta en femta que ens corresponguin.

A Espanya, comptem amb la gran col·laboració de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) que publica l’informe complet sobre les xifres estimades de càncer a Espanya:

– Gairebé 280.000 casos nous de càncer a Espanya, creixent no només per l’augment de població, sinó per l’arrelament dels hàbits poc saludables.

– La supervivència global augmenta a poc a poc a Espanya i és similar als països del nostre entorn, sent actualment el 53% als 5 anys.

– Els càncers més freqüentment diagnosticats a les dones a Espanya el 2019 seran els de mama i còlon i recte. A molta distància, els següents tumors més freqüents seran els de pulmó, cos uterí, bufeta urinària, limfomes no Hodgkin i el càncer de tiroide

Començam el 2019 aprenent dels nostres parts

Ja fa quatre anys que publicam l’auditoria dels embarassos controlats a la consulta de la Dra. Gibert i dels parts derivats. Per a nosaltres, la transparència, l’honestedat i la rendició de comptes són trets que consideram molt valuosos.

Auditoria dels nostres embarassos i parts de 2019

Durant el 2018, hem atès 95 dones amb data probable de part dins el mateix any i 54 d’elles han parit amb nosaltres.

Pel que fa als parts, 28 de les nostres parteres s’estrenaven en la maternitat (52%). El 14% (4 dones) tenien 40 anys o més, essent la major de 44 anys, mentre que el promig d’edat de les nostres parteres va ser de quasi 34 anys. Queda clar, per tant, que a la nostra consulta no som aliens al tipus més preponderant de mare actual: pocs fills i ja entrada la trentena. El 13% d’aquestes pacients (7 de 54) precisaren de la fecundació in vitro per aconseguir la gestació, la qual va ser indicada sobretot per baixa reserva ovàrica (envelliment ovàric) i semen de mala qualitat.

Quant a la via del part, 36 de 54 han estat normals (67%), 9 ventoses (17%) i 9 cesàries (16%).

Hem avaluat les nostres cesàries i hem observat que:

– Dues d’elles varen ser a dones que tenien el seu primer fill i els vàrem haver de provocar el part, una per passar la seva data probable de part de 9 dies i l’altra per haver romput la bossa de les aigües. Abans de baixar a paritori els hi vàrem administrar prostaglandines vaginals i, ja a paritori, estigueren amb dinàmica uterina aconseguida amb oxitocina durant més de 12 hores, sense aconseguir que es posessin de part.

– Dues pacients més portaven els seus fetus asseguts (presentació d’anques), una ja havia tengut un part normal i per a l’altra era el seu primer part. Els hi vàrem oferir una versió cefàlica externa i un part vaginal d’anques, però després de vàries visites en les que comentàrem, explicàrem i aportàrem vídeos i informació escrita sobre el tema, es decantaren per una cesària electiva.

– Altres dues pacients que tenien el seu primer part, arribaren a dilatació quasi completa, emperò, després de 4 hores entre esperes i empentes dirigides, no aconseguírem que el cap fetal s’introduís dins la pelvis. Una d’elles va parir a les 7 h de la matinada, després que ella i tot l’equip intentàssim l’objectiu de part vaginal durant tota la nit.

–  La setena pacient ja havia tengut una cesària amb nosaltres per part estacionat. Al seu primer part, va arribar a dilatació quasi completa, però el fetus no es va introduir pel canal del part després de donar-li més de 4 hores de marge. Al seu segon part, l’evolució va ser semblant, és a dir, va dilatar molt ràpid, però el trànsit del cap fetal dins la pelvis tornà a ser molt lent i el fetus, a més, presentava anomalies de batec, motiu pel qual se li avançà la indicació de cesària. Va néixer una nina de 3.550 g que, encara que estava ben oxigenada, va tenir certes dificultats d’adaptació a la vida extrauterina que es resolgueren satisfactòriament amb l’ajuda del nostre pediatre neonatòleg de guàrdia.

– La vuitena correspongué a una gestant amb antecedent de part vaginal normal que va presentar placenta d’inserció baixa i indicis ecogràfics de placenta anormalment adherida. Li vàrem oferir provocar el part amb reserva de sang, atès que és freqüent que hi hagi sagnat abundant intra i postpart. Després de setmanes de discerniment, la pacient no va voler assumir riscos i es va fer una cesària programada, naixent un nin en bones condicions. La placenta es va desferrar sense incidències i la pacient se’n va anar d’alta sense anèmia.

– La darrera va ser a una pacient amb constitució física poc favorable a un part vaginal, amb una cesària a la gestació anterior indicada per pes alt fetal que es confirmà al naixement (quasi 4 kilos i mig). Li vaig recomanar una altra cesària per tenir el coll uterí tancat i rígid, creixement fetal superior al promig (encara que el segon fetus era més petit que el seu germà). La intervenció i el puerperi transcorregueren sense incidències.

Per aconseguir l’objectiu de la taxa de cesàries inferior o igual al 15%, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ens han “sobrat” una o dues cesàries. Un cop revisades aquestes intervencions, potser hem de millorar el nostre consell, de forma que es puguin minimitzar les cesàries pel desig de la mare, o sigui, les que la mare demana per percepció de risc alt associat a la prova de part vaginal. De fet, en 2017, convencérem a dues pacients per a que es fessin la versió cefàlica externa, i en 2018 no n`hem convençuda a cap. Possiblement, les famílies més reduïdes de l’actualitat i l’edat creixent de les mares les fan més porugues a l’hora d’assumir contingències. D’altra banda, l’OMS emfatitza que “S’ha de fer tot el possible per realitzar cesàries a totes les dones que ho necessiten en lloc d’intentar abastar una taxa determinada.”

Un altre tema a tenir en compte és que la cesària és bastant segura al nostre entorn, ja que comptam amb un equip a paritori i a planta de puerperi (postpart) amb una plantilla molt constant i entrenada per a una atenció excel·lent.

Amb referència a les incisions del canal del part (episiotomia), es varen aplicar a 15 de 45 de dones (33%), mentre que l’11% tengueren un esquinç superficial i el 31% un de segon grau (ferida de pell i de múscul subjacent). No vàrem tenir cap lesió anal (esquinços dels tipus III i IV).

Atenguérem quatre dones amb cesària anterior, a una d’elles se li va indicar una cesària programada, però a les altres tres se’ls oferí prova de part. Dues d’elles pariren per via vaginal i una va tornar ser una cesària. Això ens demostra que sol valer la pena fer una prova de part vaginal, per dos motius: la recuperació d’un part vaginal és molt millor que la d’una segona cesària i, quan es tenen dos fills a casa, trobar-se bé és molt important! D’altra banda, si una té més fills, baixen les possibilitats de sotmetre’s a una tercera cesària.

La lactància materna va ser escollida per 43 de les nostres parteres, el 80%, xifra que supera en 8 punts a la de l’any anterior i es considera adequada.

Si ens comparam amb els percentatges de cesàries del 2017 dels hospitals públics balears, amb les reserves derivades de ser el nostre nombre de parts molt inferior, però també amb la força que ens dóna haver mantengut xifres pròximes del 15% per quart any consecutiu, ens trobam que a Son Espases ha estat del 29%, a Son Llàtzer del 16%, a Inca del 18%, i a Manacor del 14%. Els nostres casos s’assemblen més als hospitals públics d’Inca i Manacor, on s’atenen parts a partir de les 35 setmanes, encara que allà les proporcions de dones amb fills previs parits per via vaginal i de dones joves són superior, la qual cosa afavoreix un percentatge inferior al nostre de cesàries.s

Per concloure, opinam que el nostre percentatge és ben digne dins el nostre entorn, encara que no hem de renunciar a estalviar les cesàries de benefici dubtós per a la mare i el nounat. A més, les nostres auditories ens mostren, any rere any, que els parts al sector privat són molt dependents del professional ginecòleg que els dirigeix i, per tant, que dins el sector sanitari privat és més que factible aconseguir uns molts bons resultats de via de part i perinatals, dins un entorn d’atenció personalitzada i confort a l’àrea d’hospitalització.

Com que els parts vaginals, a vegades, s’aconsegueixen a base de molta de paciència de les mares i dels professionals implicats, aprofitam aquesta ocasió per agrair al magnífic equip de comares de Quirón Palmaplanas la seva tasca, ja que gran part de l’èxit aconseguit any rere any no hagués estat possible sense elles.

Bones Festes i feliç 2019

Nadal_18_cat
 
Un any més, us desitjam el millor per a aquestes Festes de Nadal i un Feliç 2019. Si seguim aquí, és gràcies a la fidelitat de CADASCUNA DE VOSALTRES, que posau la vostra salut i la dels vostres fills, a les nostres mans. És per a nosaltres una gran responsabilitat i un orgull. La Medicina no és una ciència fàcil i l’esforç que hem de fer per no defraudar-vos és una carrera de fons.
 
Per la nostra part, demanam la salut i l’entusiasme per anar millorant dia a dia i brindar-vos una atenció sanitària execl·lent, la que desitjaríem per a nosaltres si ocupàssim el vostre lloc.
 
Enguany, complint escrupolosament la nova Llei de Protecció de Dades, no podem enviar-vos personalment un correu electrònic de felicitació, però esperam que a través del nostre web i de les xarxes socials, el nostre missatge us arribi.
 

Una forta abraçada a totes.

 

 

Drs. Maria Josep Gibert i Rubèn Baltà.