DRA. GIBERT

Si estàs embarassada, avança´t a la grip: comença la campanya de vacunació contra la grip estacional 2017-2018

1 novembre, 2017

Campanya de vacunació contra la grip 2017-2018.Fa uns pocs dies, es va presentar a la Conselleria la nova campanya de vacunació que serà vigent entre el 2 de novembre i el 15 de desembre.

La Conselleria distribuirà 155.000 dosis a les Balears, amb tal que els grups de risc, que són els següents, es puguin protegir:

– Les embarassades de qualsevol trimestre. Pensau que no només us protegiu a vosaltres, sinó també als fills que teniu a casa i als que portau dins el vostre úter. A més, la primera causa d’ingrés hospitalari entre infants de manco de 6 mesos és, precisament, la grip.

– Els majors de 65 anys.

– Els de qualsevol edat amb malalties cròniques pulmonars, cardíaques, renals i diabetis.

– Els immunodeprimits.

– Els obesos mòrbids.

– Els que tenen algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències).

– Les persones portadores o en espera d’un implant coclear.

– Les persones que cuiden de tots els anteriors (sanitaris, cuidadors, mestres, policies, bombers…).

El lema és “Vacuna’t, sigues més ràpid que la grip”, atès que el missatge que es vol transmetre és que ens avancem a protegir-nos, de manera que evitant emmalaltir nosaltres, beneficiem també a qui ens envolta.

Les persones interessades en vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79. També és ben possible que, si estau dins un dels col·lectius de risc esmentats, rebeu un dels 195.000 SMS que s’enviaran, convidant-vos a unir-vos a l’esmentada campanya.

Les vacunes, que són de les marques Chiroflu®  o Agrippal® es distribuiran gratuïtament als col·lectius de risc. Així mateix, si no pertanyeu als col·lectius de risc però us desitjau vacunar, es recomana que espereu a les dues darreres setmanes de la campanya per accedir a la vacunació, ja que les persones de risc són les que tenen prioritat.

La Conselleria de Salut no només vacuna, sinó que promociona i segueix la seva aplicació i repercussions en salut. Així, s’estableix una xarxa sentinella de 34 metges d’Atenció Primària que comuniquen setmanalment a la Conselleria els casos de grip diagnosticats i recullen mostres per identificar els virus de la grip circulants. De fet, a la temporada passada es diagnosticaren 412 casos.

Si notau símptomes de grip (febre elevada de 39 ºC o més, tos, mal de coll, de cap, dolors articulars i musculars i cansament), us recomanam que reposeu, begueu líquids abundants i prengueu medicaments que davallin la febre (per a les embarassades el paracetamol fins a 1 gram cada 6 hores, és el medicament d’elecció) apart de mesures físiques (no posar-se roba d’abric i mantenir la temperatura ambient a 21-22º C).

És important que les persones sota sospita de grip es rentin sovint les mans, utilitzin mocadors de paper per cobrir-se nas i boca, en tossir o esternudar, i no els reutilitzin. Atès que la grip és causat per virus, no solen fer falta els antibiòtics.

En qualsevol cas, feu-vos sovint ben netes les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica. També és important ventilar diàriament la casa.

Si els símptomes empitjoren, contactau amb el metge de la vostra confiança o amb el 061 Salut Respon, servei disponible tots els dies de l’any, durant 24 hores.

Si voleu més informació sobre la utilitat de la vacuna durant el vostre embaràs, us hem preparat un article que respon a les preguntes formulades més sovint.