DRA. GIBERT

PREMATURITAT: néixer abans d’hora

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 17/11/19.

Prematuritat

Els prematurs són aquells nascuts abans de les 37 setmanes de gestació, és a dir, tres setmanes abans que la data probable del part. El 80% dels prematurs neixen a Àsia i a l’Àfrica subsahariana, on els seus percentatges gairebé dupliquen els europeus.

Com és evident, quan més aviat s’avanci un embaràs en relació a les 37 setmanes, les conseqüències seran pitjors. Per sort, a tot el món, els prematurs més freqüents són els més lleus, és a dir, el 85% neixen entre les 32 i les 36 setmanes, mentre que només el 5% ho fa a les 28 setmanes o menys.

Si bé la prematuritat és un risc de mort i de seqüeles, aquestes s’acumulen sobretot entre els que neixen a les 26 setmanes o menys, ja que sobreviuen entre un 20 i un 50% i, de la meitat a les tres quartes parts dels supervivents pateixen seqüeles greus. Si tenim la mala sort de parir entre les 23 i 24 setmanes, som a un moment crític, amb seqüeles fins al 95% dels casos, ja que en aquestes setmanes no són viables del tot, per això se’ls anomena fetus previables.

A Espanya, el 7,5% de nascuts són prematurs, encara que de menys de 28 setmanes només ho són 3 de cada 1.000 nascuts, llavors, al nostre país neixen cada any uns 1.000 prematurs importants. El seu consum de recursos sanitaris és molt alt, més que un adult ingressat en una UCI, i els resultats no sempre bons, sobretot si pensam en que tenim una personeta que té tota una vida, amb les seves limitacions o no, per davant.

Des del punt de vista ginecològic, el que podem fer és aconsellar-vos en com disminuir les possibilitats de parir un fill abans d’hora:

– No parir ni massa jove (menys de 20 anys), ni massa gran (30 i molts).

– No fumar. Important: des que a Espanya es va prohibir fumar a llocs públics, s’ha documentat una disminució de naixements prematurs i de baix pes.

– No consumir begudes alcohòliques.

– No usar drogues.

– Seguir les nostres recomanacions pel que fa a la nutrició i l’exercici.

– Acudir a les visites de control prenatal recomanades.

Vacunar-se de la grip quan toqui.

Hi ha altres circumstàncies sobre les que no podeu actuar i que augmenten el risc: si vares néixer prematura o si la vostra mare va tenir prematurs, si tens alguna malformació uterina, si t’han conitzat, si ets hipertensa, si ets diabètica abans de l’embaràs, si esperes bessons, si tens placenta prèvia o si es romp la bossa de les aigües abans d’hora.

Igualment, una dona que ha parit un fill als 9 mesos, si es torna a quedar embarassada, disminueix la seva probabilitat de parir abans d’hora del 7,5% al 2% o menys. En altres paraules, el seu globus uterí s’ha posat a prova amb el seu primer embaràs i ha aguantat durant 9 mesos, així, si va funcionar una vegada, el probable és que retengui a l’fetus en el següent.

Els ginecòlegs podem actuar de diverses maneres:

  1. Si no has parit, mesurem el coll uterí a les 20-24 setmanes d’embaràs i recomanem progesterona fins a les 26 setmanes si està escurçat.
  2. Si has parit un prematur, a part de mesurar el coll uterí, us recomanam progesterona, un cerclatge o pessari de Arabin segons els casos.
  3. Si tens alt risc de preeclàmpsia (hipertensió associada a l’embaràs amb proteïnes en orina), o bé, diversos factors de risc moderats, et recomanam que prenguis aspirina de manera preventiva des d’abans de les 16 setmanes d’embaràs.
  4. Si necessites una fecundació in vitro per aconseguir un embaràs, afavorirem la transferència d’un sol embrió, preferentment de 5 o 6 dies.

Una altra forma de cuidar-vos és estar pendents de les vostres necessitats, de si teniu contraccions, de si hi ha pèrdues, de com evolucionen els vostres fetus i placenta. D’aquesta manera, hem aconseguit que moltes pacients d’alt risc poguessin parir a unes setmanes d’embaràs més que acceptables, fins i tot algunes que tenien un risc tremend de parir abans d’hora.

Fonts de la informació:

  • Chawanpaiboon S, Vogel JP, Moller AB, Lumbiganon P, Petzold M, Hogan D, Landoulsi S, Jampathong N, Kongwattanakul K, Laopaiboon M, Lewis C, Rattanakanokchai S, Teng DN, Thinkhamrop J, Watananirun K, Zhang J, Zhou W, Gülmezoglu AM. Global, regional, and national estimates of levels of preterm birth in 2014: a systematic review and modelling analysis. Lancet Glob Health. 2019;7:e37-e46.
  • Instituto Nacional de Estadística