DRA. GIBERT

MAMES DENSES A LA MAMOGRAFIA: per què em recomanen que em faci una ecografia mamària?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 21-6-16.Mames_denses_cat

La mama està composta per tres tipus diferents de teixit: una part “noble” o glandular que és la que produeix llet i la condueix a la punta del mugró (lobels i conductes), el teixit fibrós (uneix la glàndula a la pell i al múscul que està per sota de la mama o múscul pectoral) i el greix que envolta la glàndula mamària i li fa de coixí. La proporció entre greix i teixit fibroglandular és variable, predominant el greix en dones més obeses i en la menopausa.

A les mamografies, el teixit gras es veu negre, mentre que el teixit glandular i els tumors es veuen blancs. Si la mama és molt grassa, se la veu molt negra a la mamografia, la qual cosa provocarà que, si hi ha un tumor, destaqui fàcilment com a blanc sobre un fons negre. Al contrari, si la mama és fibrosa, perquè la pacient és prima, jove o les seves mames són constitucionalment així (displàsia fibroquística), a la mamografia es veuran pegats més o menys extensos de teixit blanc, la qual cosa pot amagar un tumor de mama. En la il·lustració adjunta poden veure a l’esquerra unes mames grasses que són negres, enmig unes de densitat intermèdia, i a la dreta unes altres molt denses. La diferència és evident fins i tot per observadors poc entrenats.

Els radiòlegs, conscients que les mames fibroses poden “tapar” un tumor, solen recomanar que la mamografia es completi amb una ecografia. Aquesta última prova permet identificar nòduls i classificar-los en sòlids o líquids (quists). Els nòduls sòlids es definiran d’acord a una sèrie de característiques i, si dubtem o sospitem un possible càncer, el millor serà fer una biòpsia per conèixer la naturalesa exacta del mateix. En canvi, els quists simples són clarament benignes i no necessiten tractament si no donen símptomes.

Fonts de la informació:

Barlow WE, White E, Ballard-Barbash R, Vacek PM, Titus-Ernstoff L, Carney PA, Tice JA, Buist DS, Geller BM, Rosenberg R, Yankaskas BC, Kerlikowske K. Prospective breast cancer risk prediction model for women undergoing screening mammography. J Natl Cancer Inst. 2006;98:1204-14. [acceso 20-6-16], Disponible en: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16954473