DRA. GIBERT

COPA MENSTRUAL: una alternativa a compreses i tampons

c8d2d165f3abc1940ed5a7bf8bdb0378En el text que segueix pretenem que tengueu informació veraç sobre un utensili d’higiene femenina, l’ús del qual està en franca progressió.

Què és?
La copa menstrual és un recipient que s’introdueix a la vagina durant la regla per recollir el flux menstrual, per tant, és una alternativa als mètodes tradicionals (compreses i tampons).

Com és?
Té forma de copa, és ampla per dalt i estreta per baix, acabant en un tirador que pot tenir diferentes formes segons la marca. El tirador fa la funció del fil que duen els tampons, per poder-los treure sense problemes. Poden ser transparents o de colors. Alguns són plegables, perquè es puguin portar discretament dins de la bossa. Solen tenir orificis a la part superior que faciliten la seva extracció quan estan plenes, ja que eviten que es produeixi el buit complet. Com que el seu diàmetre és superior al d’un tampó, s’han de doblegar, però un cop dins de la vagina s’obrin i ocupen tota la seva amplada, perquè no hi hagi vessament del flux menstrual. Alguns models tenen un mesurador, que permet quantificar la quantitat de flux menstrual perdut en cada regla.

De quin material està feta?
De silicona o elastòmer termoplàstic i algun colorant que distingeix una marca d’una altra. Aquests materials són:

  • Blans i flexibles, així s’adapten a l’anatomia de la dona sense molestar.
  • No absorbents del flux menstrual, ja que només el retenen.
  • Totalment lliures de làtex, per tant, les al•lèrgiques al mateix el poden utilitzar.
  • Modelables, és a dir, durant la seva fabricació s’els poden donar diferents formes i rugositat a les seves superfícies. El millor és que tenguin la superfície llisa, ja que els bacteris tenen més dificultats per adherir-s’hi i són més fàcils de netejar.

Quant de temps duren?
Si es compleix amb les recomanacions d’ús, poden durar entre 10 i 15 anys.

Com s’utilitzen?
S’introdueixen en la vagina quan tenim la menstruació. És important manejar-les amb les mans netes. La copa es pot doblegar de dues maneres i es pot inserir, com els tampons, asseguda, de peu, a la gatzoneta… Cal respectar la corba de la vagina, és a dir, cal empènyer en el primer tram vaginal en direcció cap a l’anus. Se la deixa una mica més avall que el tampó, de manera que el tirador sigui fàcilment accessible. Al final del text us he posat diversos enllaços per accedir a vídeos que us ho expliquen tot detalladament. Al retirar-la, es buida del seu contingut i es neteja amb aigua. Si estem fora de casa, és útil portar una ampolla d’aigua a la bossa per netejar-la dins del lavabo, però si no ho tenguéssim, es pot usar una tovalloleta íntima o un mocador de paper, i fins i tot es pot reinserir immediatament sense rentar. Un bon moment per netejar la copa és durant la dutxa diària, ja que la podem extreure i ens rentam nosaltres i la copa amb aigua i sabó, aclarint bé després.
Alguns fabricants recomanen esterilitzar la copa abans i després de cada menstruació, amb aigua bollint o amb pastilles desinfectants (mètode Milton), encara que això no és estrictament necessari, sempre que prenguem la precaució de rentar-la bé després de cada regla amb aigua i sabó neutre, assecar-la i introduir-la dins d’un saquet de tela, que els fabricants dispensen juntament amb la copa, fins a la regla següent.

Què talla seria l’adequada per a mi?
Les talles depenen de les marques, de fet, una marca té talla única i la resta entre 2 i 4 talles. Per triar talla has de tenir en compte la teva edat i si has parit o no per via vaginal.

Molesta la copa?
La copa menstrual necessita cert aprenentatge i és probable que no et trobis còmoda amb ella fins que hagin passat 2 o 3 regles. Un cop hem adquirit l’habilitat d’inserir-la, no es nota.

Cal utilitzar lubricants?
La vagina és un conducte en el qual hi ha secrecions que la lubriquen de forma natural i la presència de la menstruació també facilita que llisqui. No obstant això, les usuàries primerenques poden veure facilitat el seu ús si afegeixen un lubricant específic, que es ven a les botigues o a les pàgines web que dispensen les copes menstruals.

Cada quant cal canviar-la?
Es buida segons la quantitat de sang menstrual. En general, se la canvia cada 8-12 hores. Pot romandre dins de la vagina durant tota la nit.

A quina edat es pot utilitzar?
Durant tots aquells anys de la nostra vida en què tenguem la regla, des de la primera regla fins a l’última (menopausa). Els fabricants solen tenir talles més petites per a adolescents.

Puc utilitzar la copa si som verge?
Sí, de la mateixa manera que es poden utilitzar tampons. Generalment, es farà servir la talla més petita.

Hi ha pèrdues de sang amb la copa menstrual?
No sol haver-hi pèrdues si es posa bé. Si es tenen, es deu o bé a que està mal col•locada o bé a que la talla és massa petita. En els primers mesos d’ús, algunes dones prefereixen utilitzar un salvaslip o compresa petita per evitar incidències.

Es pot utilitzar després del part?
No es recomana el seu ús en els primers dies, ja que la vagina és massa ampla (probablement la copa se’ns cauria), les pèrdues són massa abundants i podrien afavorir infeccions. A partir de la primera regla postpart (a les 6 setmanes del mateix aproximadament) ja es pot utilitzar.

Puc patir la síndrome del xoc tòxic (SXT)?
Algunes recordareu que les instruccions dels tampons vaginals inclouen advertències sobre aquesta infecció, afavorida per l’ús de tampons. A dia d’avui no s’ha descrit aquesta malaltia amb les copes vaginals. De qualsevol manera, cal manipular les copes amb les mans netes i cal portar-les sense netejar-les un màxim de 12 hores.

Per què el boom actual de la copa menstrual?
La copa pot semblar un invent modern, però és de l’època de la Guerra Civil Espanyola. Una dona nord-americana, Leona W. Chalmers, la va patentar en una de les seves primeres versions i era de cautxú. En la mateixa època es van començar a usar els tampons vaginals, més blans, còmodes, petits i lleugers que les copes “primitives”, el que va fer que deixassin de fabricar-se en els anys 60. A finals dels 80 van reaparèixer fetes de làtex i ja en el nostre segle es van començar a fabricar de silicona. En una època en la qual la generació de residus és un problema, la copa és una alternativa ecològica i econòmica als mètodes tradicionals d’higiene íntima.

S’han publicat investigacions mèdiques serioses sobre les copes?
Sí, en destacam dues de recents:

  • L’estudi FLOW: té dos grups, cadascun amb 47 dones, en un d’ells s’usaven tampons i en l’altre la copa menstrual, tots dos durant tres regles. El 91% de dones en el grup de la copa menstrual van dir que la seguirien utilitzant i la recomanarien a altres dones. Les molèsties inicials van ser inicialment majors per a les usuàries de copa que per a les de tampó, però aquestes molèsties van baixar amb l’ús continuat. Les participants del grup de la copa estaven més satisfetes pel que fa a pèrdues de sang però la retirada de la copa va ser més difícil que la del tampó.
  • Un estudi sobre 406 dones dels EUA: després de tres cicles, el 37% de dones preferien la copa, el 29% els tampons o les compreses i el 34% estaven satisfetes per igual amb els tres mètodes. De la copa es destacava: comoditat, sequedat i menys olor, però, obtenia pitjor puntuació que els mètodes tradicionals quant a facilitat per rebutjar el flux menstrual expulsat. El 81% de les dones van saber inserir i retirar-se la copa només llegint les instruccions. Dificultats d’ús que van propiciar l’abandonament de l’estudi van ser: dolor (1%), pèrdues (1%) o falta d’adaptació a l’anatomia de la usuària (3%).

On les puc comprar?
Es venen en farmàcies, botigues de productes ecològics i a Internet (http://www.lacopamenstrual.es/, http://www.copasmenstruales.com/ i a les pàgines web dels fabricants). Hi ha més de 10 models a la venda.

Vídeos útils

També us recoman un article sobre el tema del diari El Mundo.

Fonts de la informació:

  • Howard C, Rose CL, Trouton K, Stamm H, Marentette D, Kirkpatrick N, Karalic S, Fernandez R, Paget J. FLOW (finding lasting options for women): multicentre randomized controlled trial comparing tampons with menstrual cups. Can Fam Physician. 2011;57:e208-15. [acceso 21 de septiembre de 2014]. Disponible en: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114692/
  • North BB, Oldham MJ. Preclinical, clinical, and over-the-counter postmarketing experience with a new vaginal cup: menstrual collection. J Womens Health (Larchmt). 2011;20:303-11. [acceso 21 de septiembre de 2014]. Disponible en: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036176/