DRA. GIBERT

LACTÀNCIA ARTIFICIAL: ni esterilitzar biberons, ni malgastar llet

044ad854c933174c17bef444fff120b2Quan l’aigua que s’usava a les llars no era sempre potable, ni es disposava d’aigua embotellada, ni tots teníem nevera, era important esterilitzar biberons i xumets. Amb la millora de les condicions higièniques, s’ha pogut demostrar que la contaminació bacteriana és similar tant si rentam com si esterilitzam i, a més, la probabilitat que el nostre nadó pateixi diarrees (gastroenteritis) és també per l’estil. Així, l’Acadèmia Americana de Pediatria aconsella:

  • Rentar i rebejar la part superior del recipient de la llet de fórmula abans d’obrir-lo. Assegurar-se que els estris que utilitzam per obrir-lo estiguin ben nets.
  • Rentar-se les mans abans de preparar la llet de fórmula i abans de donar el biberó al nostre fill.
  • Utilitzar aigua de l’aixeta directament i mesclar-la amb un cassó ras de llet en pols per cada 30 mL, així la llet estarà a temperatura ambient i no necessitarà ni refredar-se ni escalfar-se. Només si les condicions higièniques d’aquesta aigua fossin dubtoses, recorreríem a l’aigua embotellada, o també es podria bollir l’ aigua durant 1 minut, no més, i deixar refredar no més de 30 minuts abans del seu ús.
  • Bollir el biberó només una vegada en el moment de la seva adquisició i després són suficients els rentats amb aigua sabonosa calenta i aclarir bé. Una altra opció és rentar-los amb el rentaplats, sempre que aquest usi aigua calenta. Si els biberons són d’un sol ús, cal fer el mateix amb les seves tetines.
  • Un cop la fórmula s’hagi reconstituït, pot guardar-se: fins a 1 hora després que el nin hagi iniciat la seva presa; fins a 24 hores a la gelera sempre que el nin no hagi començat a prendre-la; i fins a 48 hores, si obrim un envàs d’una fórmula concentrada o de llet a punt per utilitzar, sempre que l’envàs es cobreixi i refrigeri.

Esperam que aquests senzills consells us ajudin a estalviar temps i despeses innecessàries en utensilis per esterilitzar, sense perjudicar en absolut la salut del vostre nadó.

Fonts de la informació: