DRA. GIBERT

L’ANISAKIS: risc de gastroenteritis i al·lèrgies

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 17/8/22.

Dates de versions prèvies: 1/9/18.

 

QUÈ ÉS L’ANISAKIS?

És un paràsit que en la seva forma adulta té forma de cuc i que es troba a l’intestí dels peixos. És l’equivalent marí dels cucs intestinals humans. A través de la femta dels peixos, aquest paràsit passa al mar i és ingerit per animals marins de mida petita o crustacis. Com és lògic, aquests crustacis són ingerits per altres animals més grans (peixos, calamars, sípia, pop) i aquests últims per mamífers marins (balenes, dofins, foques …), tancant així el seu cercle de supervivència. De fet, els mamífers marins i els grans peixos són els hostes definitius, on els anisakis es desenvolupen al seu aire. 

En els humans, l’anisakis és un hoste accidental, llavors no sobreviu dins nostre més que uns dies, termini que, emperò, és suficient per ferir les parets del nostre tub digestiu mentre és viu i causar al·lèrgia un cop ha mort.
El pescado parasitado es fácil de indentificar por parte de los manipuladores de alimento entrenados.

 


L’anisakis és un paràsit típic de peixos marins poc cuinats que pot produir símptomes digestius i al·lèrgies severesSeguidament passam a respondre a les vostres preguntes més freqüents:

 

COM AFECTA L’ANISAKIS A LES PERSONES?

Ens pot causar símptomes digestius i al·lèrgia.
Algunes persones poden patir, al molt poc temps de la ingesta de peix infectat, cremor a la part posterior de la gargamella; altres, a les poques hores, noten dolor abdominal alt, nàusees i vòmits (afectació gàstrica o estomacal); mentre que l’anisakiosi intestinal apareix als pocs dies, fins i tot a la setmana de la ingesta de l’aliment parasitat, i produeix dolor i distensió abdominal severs, diarrea i un tumor palpable que pot obstruir els budells. També pot simular una apendicitis o un tumor hepàtic.

Si produeix al·lèrgia, aquesta es manifesta en forma d’urticària (erupció cutània molt pruriginosa), asma, dficultad respiratòria i fins i tot xoc anafilàctic (situació d’extrema gravetat en què es produeix un descens de la tensió arterial que pot arribar a la mort si no es tracta).

 

COM ES TRANSMET L’ANISAKIS?

Mitjançant la ingesta de peixos crus, poc cuits o envinagrats. És més freqüent en el salmó, arengada, bonítol, bacallà, besuc, seitó, verat, calamar, halibut, sorell, lluç, llucet i sardina.

El peix eviscerat a alta mar i ultracongelat té moltes menys possibilitats de parasitació que l’obtingut prop de la costa. És bastant més freqüent al Mar Cantàbric que a la Mediterrània.

A Espanya sol ocórrer pel consum de sardines a la brasa poc fetes i sense eviscerar i pels seitons envinagrats.

Els peixos d’aigua dolça (truites, perques, carpes …) no tenen anisakis, mentre que el risc és mínim en mol·luscs amb closca (musclo, cloïssa, ostra …) encara que s’ingereixin crus.

 

COM ES POT ELIMINAR?

Cuinant els aliments a 60º C durant un minut o congelant a -20º C durant 5 dies.

 


La ultracongelació del peix durant 5 dies elimina l’anisakis pero no la Listèria


 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

– Centers for Disease Control and Prevention. Anisakiasis. DPDx – Laboratory Identification of Parasites of Public Health Concern. [accés 17-8-22]. Disponible a: https://www.cdc.gov/dpdx/anisakiasis/

 

ALTRES RECURSOS ÚTILS:

 

VÍDEOS: