DRA. GIBERT

CABELLS: canvien durant l’embaràs?, ens els podem tenyir, allisar o arrissar?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 17/7/22.

 

L’EMBARÀS REPERCUTEIX SOBRE ELS NOSTRES CABELLS

Expliquen els perruquers que, durant l’embaràs, els cabells solen lluir més gruixats, abundants i brillants, ja que les hormones els mantenen en fase de desenvolupament, sense deixar que es desprenguin. I segur que en aquesta època, us agradarà aprofitar aquests avantatges per estar guapes i en línia amb el vostre projecte familiar creixent.

Aleshores, és freqüent que recorrem a tractaments capil·lars com tints, metxes, decoloracions, allisats i permanents. Pot ser que els cabells responguin de manera diferent als tractaments, per tant, no estarà de més provar-los sobre una zona limitada del nostre cabell, a mem.

Com els productes utilitzats, fins i tot els que es comercialitzen com a “naturals” tenen molta de “química”, les mares futures i recents ens pregunten si el seu ús pot afectar els seus nadons. Igualment, les perruqueres que estan o desitgen estar embarassades se solen preocupar a causa de la seva exposició constant i a no ser alienes a problemes d’al·lèrgies que veuen al cuir cabellut i als ulls dels seus clients.

La “química” pot ser aigua oxigenada, alcohols, compostos d’amoníac, formaldehid, hidròxid sòdic, àcid oleic, resorcinol, fenilendiamines i altres derivats del petroli. Per sort, les regulacions actuals han eliminat les substàncies carcinogèniques dels tints, tot i que els estudis realitzats sobre professionals de la perruqueria no varen arribar a mostrar cap predisposició especial al càncer.

 

ÚS PERSONAL DE PRODUCTES CAPIL·LARS

Tot i que alguns productes com el PPD o parafenilendiamina, els aminofenols i l’etanolamina han mostrat toxicitat en animals, ha estat en dosis molt altes. Així, els estudis en “vida real” en humans, en què l’exposició és molt més limitada, aquests tòxics no arriben a la placenta en quantitat suficient per lesionar el fetus en forma d’avortaments, malformacions, prematuritat o baix pes. Per això l’ús habitual d’aquests productes, cada mes o menys sovint, no sembla que pugui causar problemes, ja que gairebé no passen a la sang. Igualment, disposam de poques dades sobre l’exposició durant el primer trimestre, que és el període més vulnerable quan es formen els òrgans del concebut.

 


Encara que els productes capil·lars tenen molts de components químics, el pas d’aquests al fetus és mínim i segur, sota condicions normals d’ús 


 

Així, les nostres recomanacions són:

  1. Aplicar el producte a la quantitat mínima necessària i deixar-lo durant el temps més breu possible.
  2. Si és prescindible, evitar-ne l’aplicació durant els tres primers mesos.
  3. Obrir les finestres mentre tenguem el producte sobre els nostres cabells.
  4. Valorar triar els productes més naturals, com ara la henna. És important llegir la composició, ja que després de l’etiqueta de “natural” hi pot haver més d’una sorpresa.

Pel que fa a la higiene del cabell es pot fer amb els productes habituals, excepte en el cas del xampú anticaspa, que haurem de confirmar que sigui compatible amb el nostre estat.

Als 3-6 mesos després del part, és freqüent que el cabell comenci a aclarir-se i a caure, és el telogè efluvi postpart. Però no ens hem de preocupar, que aviat tornarà a créixer. Mentrestant, prendrem el ferro que ens recomanin per al postpart i els nostres aliments seran rics en proteïnes.

 

ÚS PROFESSIONAL

Pel que fa als perruquers, s’han mesurat algunes substàncies químiques a l’aire dels salons de bellesa i s’ha comprovat que els nivells estaven molt per sota dels límits màxims recomanats.

Igualment, es varen analitzar els nivells de PPD a la sang de 18 perruquers que realitzaven 6 tints al dia i eren dins de marges segurs.

 


Les professionals de la perruqueria poden seguir fent feina, sempre i quan minimitzin el contacte dels productes amb la seva pell i aparell respiratori


 

Una altra investigació que ens dóna seguretat és que la probabilitat d’avortar entre les embarassades que treballen a salons de bellesa no té a veure amb el nombre de tints realitzats cada setmana.

A més, les experiències publicades sobre perruqueres de diferents punts del planeta no han aconseguit detectar un augment de defectes congènits en els seus fills.
Tot i així, no està de més reduir l’exposició a aquests productes i recomanam:

  1. Utilitzar guants durant la seva aplicació.
  2. No fer hores extra.
  3. Mantenir airejats els locals.

Doncs, ja ho sabeu, l’embaràs no és impediment ni per lluir uns cabells macos ni per seguir fent feina, això sí, amb prudència i seny.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

  • Chua-Gocheco A, Bozzo P, Einarson A. Safety of hair products during pregnancy. Personal use and occupational exposure. Motherisk Update, Current Practice. Can Fam Phys. 2008;54:1386-8.
  • Koren G. Hair treatments – Drugs, Pregnancy, And Lactation. OB/GYN News, 2003 [accés 17-7-22]. Disponible a: https://indexarticles.com/health-fitness/ob-gyn-news/hair-treatments/