DRA. GIBERT

PREPARACIÓ AL PART: per què, com i quan

0912cc9c5c37c862193a1b8ec61f21d3La preparació al part també s’anomena educació maternal, classes prepart, psicoprofilaxi obstètrica o sofrologia. Tots aquests termes es refereixen a l’entrenament per afrontar l’embaràs, el part i el postpart de la millor manera possible, per tal que l’anticipació i la comprensió del procés ens ajudin a gaudir i a valorar aquesta etapa tan important en les nostres vides.

Tal ha estat l’èxit d’aquestes activitats que, des de la seva introducció a Europa en la dècada dels 50 (Dr Ferdinand Lamaze a França i Dr Álvaro Aguirre de Cárcer a Espanya), s’han anat establint nombrosos centres liderats per comares, sense perjudici de la participació d’altres professionals (anestesistes, fisioterapeutes, ginecòlegs, pediatres, psicòlegs…).

En una revisió d’estudis científics d’altíssima qualitat sobre més de mil dones s’han demostrat una sèrie de beneficis de les tècniques de relaxació ensenyades durant les classes de preparació, a saber: reducció de la intensitat del dolor tant durant el prepart com en el part, major satisfacció amb el maneig del dolor i menys parts vaginals assistits amb fòrceps i ventoses obstètriques.

La reunió amb altres dones en condicions similars constitueixen una eficaç psicoteràpia de grup, a més es fomenta la participació de les parelles tant durant l’embaràs i el part com en la cura del nadó. Quant a l’ús de calmants intrapart, si bé les dones que acudeixen a les classes toleren millor el dolor, s’admet i explica l’anestèsia epidural. De fet, en un estudi de 2009 amb més de dos mil dones, la meitat de les quals varen ser entrenades en la respiració i la relaxació, no es va poder demostrar que aquestes tècniques disminuïssin l’ús de l’epidural.

Les sessions de preparació al part solen contenir informació, exercicis gimnàstics, de relaxació i respiratoris:

  • Informació: se sol impartir en forma de xerrades i simulacions que destaquen aspectes pràctics de l’embaràs i el seu control, el part, el postpart, la lactància i les cures del nadó. És habitual la visita al paritori per a que els futurs pares es familiaritzin amb les instal•lacions i els recursos que tendran al seu abast.
  • Exercicis gimnàstics: els objectius són millorar la flexibilitat de les articulacions i enfortir aquells grups musculars implicats de manera més directa en el part; treballar els músculs abdominals i lumbars per alleujar la sobrecàrrega lumbar; fomentar la recuperació postpart amb exercicis per restablir el to muscular abdominal i del sòl pelvià.
  • Tècniques de relaxació: fomenten el control per part de la partera. Es basen en la contracció i relaxació progressiva de diferents grups musculars, per tant, l’embarassada tant és conscient de la contracció muscular com de la relaxació posterior. Un cop relaxats els diferents grups musculars, s’efectua una relaxació corporal total, la qual cosa produeix un benestar profund.
  • Exercicis respiratoris: una respiració correcta oxigena millor la mare i el fetus, fa que ens cansem menys durant el part i permet canviar l’associació contracció uterina-dolor per contracció uterina-respiració, de manera que el dolor del part es dugui millor. Hi ha diversos tipus de respiració que practicareu:

RESPIRACIÓ PER A LA FASE DE DILATACIÓ:

  • Respiració superficial: consisteix en agafar i expulsar poca quantitat d’aire i de forma ràpida durant el temps que dura la contracció i de forma seguida.
  • Respiració profunda o de neteja: la inspiració i l’espiració són lentes, es realitza en els intervals entre contraccions.

RESPIRACIÓ PER A LA FASE D’EXPULSIU:

  • Respiració bufadora: s’utilitza en sentir necessitat d’empènyer, però encara no hi ha la dilatació cervical necessària per fer-ho. Pot ser lenta (inspiració profunda i espiració lenta) o ràpida-esbufec (inspirar i espirar per la boca ràpida i profundament, encara que és més eficaç que l’anterior, no es pot realitzar durant molt de temps ja que cansa bastant).
  • Respiració d’expulsió: indicada per a les empentes, que es fan coincidir amb inspiracions molt profundes.

Les classes solen començar a les 28-30 setmanes de gestació, solen tenir una freqüència setmanal i una durada d’una hora, de manera que en el moment del part haurem realitzat entre 8 i 12 sessions.

A l’Hospital Quirón Palmaplanas disposem de classes de preparació al part i al postpart, impartides per l’experimentat equip de comares de Mater6. Podeu informar-vos a la seva pàgina web i accedir a elles mitjançant telèfon (971.918.020 i 971.918.000, extensió 27845) o informant-vos directament a les seves instal•lacions els dilluns i dimecres de 16 a 18 h (planta -1, consulta C-1). Si la vostra assegurança us cobreix aquestes activitats, no oblideu demanar-nos un volant mensual per poder accedir-hi sense cost addicional.


Fonts de la informació: 

  • Bergström M, Kieler H, Waldenström U. Effects of natural childbirth preparation versus standard antenatal education on epidural rates, experience of childbirth and parental stress in mothers and fathers: a randomised controlled multicentre trial. BJOG. 2009;116:1167-76.  [acceso 12-10-14]. Disponible en: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759981/
  • Smith CA, Levett KM, Collins CT, Crowther CA. Relaxation techniques for pain management in labour. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Dec 7;(12):CD009514.