DRA. GIBERT

OMIFÍN®: CLAUS PER FER BÉ EL TRACTAMENT

Un cop indicat el tractament amb Omifín® (clomifè), la Dra. Gibert li donarà els següents documents:

  1. Recepta d’àcid fòlic i iode (Yodocefol®, Yoduk complex®, Yofolvit®, etc.), car convé que prengui una pastilla diària per boca, preferentment a la mateixa hora, es pot prendre abans, durant o després dels àpats, des d’abans de començar el tractament i fins a nova ordre.
  2. Recepta de Omifín® (recordau que aquest tractament no està finançat per la Seguretat Social i que l’envàs conté 10 comprimits de 50 mg). Almenys el primer cicle, haurà de prendre un comprimit diari a la mateixa hora, durant 5 dies seguits, segons data d’última regla i instruccions que detallarem més endavant. Segons la resposta del primer cicle, es pot augmentar la dosi per a cicles successius, però només si la ginecòloga es ho indica.
  3. Recepta de progesterona natural micronitzada (Progeffik® o Utrogestán®), 200 mg nocturns per via vaginal. Si la Seguretat Social li finança la medicació, només li cobrirà els comprimits de 100 mg, en aquest cas haurà d’inserir 2 comprimits cada nit. Si ho paga pel seu compte, pot adquirir els comprimits de 200 mg, per tant n’hi haurà prou que se n’insereixi un cada nit. La progesterona es començarà a fer servir una vegada realitzat l’anàlisi de la progesterona i mai abans.
  4. Tres volants per a la determinació de progesterona en sang (triï el Laboratori que estimi oportú, no cal que vagi en dejú per a l’extracció que pot ser al matí o a l’horabaixa).
  5. Un volant per a un test d’embaràs en orina (beta-hCG). Encara que en teoria és millor portar una petita quantitat de la primera orina del matí, en la pràctica el test és prou sensible per detectar la beta-hCG en qualsevol micció realitzada al llarg del dia.

Abans de començar amb el tractament, ha de disposar del full d’instruccions i registre del tractament amb Omifín®. El seu ús és molt fàcil, ja que només ha d’anotar el primer dia de regla vermella i sumar entre 2 i 5 dies a aquesta data, tal com es pot veure en l’exemple, que utilitza com a primer dia de regla del 8 de novembre. Com és indiferent que comenci el segon, el tercer, el quart o el cinquè dia des que va iniciar la seva regla, millor que anoti les diferents opcions, almenys en el primer cicle i n’esculli només una, la que millor s’adapti al seu ritme de vida i de la seva parella. Així, com durant la setmana de relacions, hauran de tenir-les cada dos dies (i fins i tot diàriament si el semen és de qualitat alta, circumstància que ja els indicaria la Dra. Gibert), és important que triï la setmana en la qual estaran menys enfeinats. Com poden veure en l’exemple, la setmana de relacions es pot moure entre el 19 i el 26 de novembre o el 22 i el 29 de novembre.

omifin

És convenient que sol·liciti cita amb la ginecòloga per ser visitada entre el final dels dies de presa de Omifín® i l’inici de les relacions. Li recomanam que utilitzi la cita online i indiqui a l’apartat comentaris que és per a control de Omifín®. En aquesta visita se li farà una ecografia per valorar la seva resposta al tractament i el risc d’embaràs múltiple. Aquesta ecografia s’ha de fer almenys durant el primer cicle i pot ser aconsellable en cicles posteriors, sempre segons recomanació de la ginecòloga.

L’anàlisi de progesterona es pot fer en qualsevol dels tres dies després de la fi de la setmana de relacions. La nit immediatament posterior a l’anàlisi ha d’iniciar l’administració vaginal de progesterona. Un cop tingui els resultats de l’anàlisi, els enviï a la Dra. Gibert mitjançant el mail consulta@doctoragibert.com com a element adjunt i en forma de document amb l’extensió .pdf o bé en forma de foto que vostè mateixa pot fer amb el seu mòbil. Si la ginecòloga ha rebut el seu correu, li respondrà en un lapse màxim de 48 hores.

Si no té la regla el dia que li correspon pot ocórrer o bé que estigui embarassada, o bé que la progesterona no li deixi baixar la menstruació. En aquest cas, el millor és fer-se el test d’embaràs en orina i si el resultat és positiu, segueixi amb la progesterona vaginal i ompli un formulari per demanar-nos cita. En el cas que fos negatiu, deixi la progesterona vaginal, anoti el primer dia de regla vermella i torni a començar amb un altre cicle d’Omifín®. Si la regla comença malgrat l’ús de progesterona vaginal, la deixi, anoti també el primer dia de regla vermella i reiniciï un altre cicle de tractament.

Fonts de la informació:
Opinión personal.