DRA. GIBERT

Presentació de la Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal de Balears

4 juny, 2017

Presentació de la Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal de BalearsLa Conselleria de Salut ha editat la Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal a l’àrea de salut maternoinfantil de les Illes Balears. Aquest document recull les recomanacions del Sistema Nacional de Salut contingudes en l’Estratègia del part normal (2007), en l’Estratègia en Salut Sexual i Reproductiva (2010), en els estàndards i recomanacions de maternitat hospitalària del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat (2009) i en la Llei de Salut de les Illes Balears (2003).

Aquesta iniciativa posa a l’abast dels professionals sanitaris implicats en la cura de les embarassades i dels seus fills aquelles recomanacions amb base científica més sòlida, de manera que així es fomenta una assistència sanitària homogènia i de més qualitat. No hem d’oblidar el paper de l’Administració Pública com a organisme independent, que vetlla pels interessos ciutadans, sense permetre interferències que serveixen a les indústries farmacèutica i sanitària en possible detriment del benestar dels pacients.
L’autora principal ha estat la comare Margalida Alomar, juntament amb nou autors col·laboradors, dinou revisors i sis associacions de professionals sanitaris.
La presentació de la guia es dugué a terme el dijous 1 de juny al Centre Cultural de Flassaders, sota el lideratge de la consellera de Salut, la Sra. Patricia Gómez. A la taula de ponents també hi foren l’autora principal, Sra. Alomar, i les revisores, Dra. Eugenia Carandell, Dra. Carmen Sánchez-Contador i la Dra. Maria Josep Gibert.
Davant del públic concentrat, cadascú de nosaltres explicàrem el que ens aportava la guia dins el nostre context laboral. Desenvolupar les aportacions de la guia dins el camp ginecològic em va correspondre a mi, que vaig parlar del següents temes:
L’eliminació de la serologia de la toxoplasmosi que es demana a la primera visita de l’embaràs. Atès que les proves de que aquest estudi pot fer més mal que bé ja són molt abundants. Això sí, seguirem recomanant amb fermesa l’adopció de les mesures ja conegudes per no contreure la toxoplasmosi durant la gestació.
La importància de l’aport de iode suficient durant la gestació i l’absència de dades balears sobre si la dieta conté o no el iode necessari pel desenvolupament correcte del cervell i de l’oïda dels nostres fills.
La necessitat d’una planificació puerperal efectiva després del part, per evitar embarassos no desitjats i interrupcions gestacionals. No de bades, som una de les tres primeres comunitats autònomes, juntament amb Catalunya i Madrid, amb major taxa d’avortaments provocats.
– L’opció de deixar evolucionar l’embaràs fins a les 42 setmanes si el coll uterí és molt tancat, després d’explicar pros i contres a les mares i deixant-les decidir lliurement.
Serveixin aquestes línies per agrair la consideració que han tengut des de la Conselleria de Salut de comptar amb mi per a aquesta presentació.
La guia es distribuirà entre les unitats d’atenció a la dona, comares, ginecòlegs, centres de salut i hospitals. També estarà a disposició de qui la vulgui obtenir, en format digital al web de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut.

 

Fonts: Govern de les Illes Balears i Dra. Gibert.