DRA. GIBERT

Avui és el Dia Internacional de la Lluita contra el Virus del Papil·loma Humà

4 març, 2021

Avui 4 de març, se celebra el Dia Internacional contra el virus del papil·loma humà i no és per a menys: tots hem pogut veure que els virus poden ser molt traïdors.
En el cas del papil·loma, és un virus que es transmet mitjançant les relacions sexuals, siguin vaginals orals o anals. El que tenen en comú totes les persones que s’han infectat per aquest virus és haver tingut relacions una vegada a la vida, o més, amb algú que no sigui verge. A partir del que us acab de dir, ja podeu calcular el freqüent que és: es calcula que el 80% de les persones contacten amb ell en algun moment de la seva vida. Per sort, les nostres defenses funcionen i, sense fer res, el percentatge de portadors passa a ser inferior al 10% en majors de 30 anys. D’altra banda, el virus pot reaparèixer dècades després d’haver-lo contret, sense haver ocasionat cap símptoma.

Cada any a Mallorca, el virus del papil·loma causa aproximadament uns 45 casos nous de càncer de coll uterí, 6 de faringe, 3 de vulva, 3 de penis, 2 de anus i 1 de vagina.
Per tant, si no vols que el virus interfereixi amb la teva vida:

  • Utilitza mètodes de barrera si no tens una parella estable o estàs en una relació oberta.
  • Si ets dona, i la teva edat és entre els 25 i els 65 anys, consulta amb el teu metge o la teva comare i fes-te citologies periòdiques.
  • Si ets dona, vas néixer a partir de 1994 i no et vacunares, consulta amb la infermera de la teva Centre de Salut i et vacunaran gratis.
  • Si t’han conitzat per una lesió precancerosa de coll uterí d’alt grau , consulta també amb la teva infermera de Centre de Salut. Et vacunaran sense cobrar res.
  • Si ets mare o pare d’homes joves i, t’ho pots permetre, vacunal’ls també. Així els protegeixes a ells contra el càncer de coll, penis i anus, i també a les seves futures parelles.

Perquè el virus de l’papil·loma es pot prevenir amb mesures molt simples. No arrisquis la teva vida, no arrisquis la vida dels altres.

64 thoughts on “Avui és el Dia Internacional de la Lluita contra el Virus del Papil·loma Humà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.