DRA. GIBERT

TRÀMITS ADMINISTRATIUS PER A DESPRÉS DEL PART: inscripció al Registre Civil, baixes per maternitat i targeta sanitària del nounat

b7749e530f918d19aa21b7f3012af0dd

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 27/4/20.

Ja hem passat el part i a la fi som a l’habitació. Ens podem relaxar, prendre alè i consciència de la nova situació. A l’endemà, ja pensarem en els tràmits que s’han de dur a terme.

És important saber que si el fill ha nascut dins un matrimoni, el pare o els familiars propers poden alliberar a la mare d’aquestes tasques administratives.

Un cop atès el part, la comare entrega a la mare o al seu acompanyant el part mèdic de naixement (és un full groc) i el qüestionari corresponent al Butlletí Estadístic del Part (són 8 pàgines amb requadres de tons vermells). Si vostè ha d’inscriure el nadó al terme municipal de Palma no necessita més documents de la Clínica; en canvi, si l’ha d’inscriure fora de Palma ha d’anar a Admissió de la Clínica (entrada principal) per sol·licitar un tercer document (certificat de la Clínica de que no s’ha promogut altra inscripció del nounat).

Pot aprofitar l’ingrés per complimentar el qüestionari del Butlletí Estadístic, ja que si té qualque dubte el personal de la Clínica els podrà ajudar. Pel que fa a aquest qüestionari, destacam que encara que es pot llegir a alguns apartats “A CUMPLIMENTAR POR PERSONAL SANITARIO” i “Firma y número de colegiado del medico”, és molt infreqüent que els metges hagin de participar en la seva complimentació, ja que aquesta és requerida només en cas de naixement de fetus mort o si el traspàs es produí abans de les 24 hores de vida.

Amb els documents que se li han entregat (el part mèdic de naixement, el qüestionari i, si la inscripció és fora de Palma, el certificat de la Clínica) ha d’anar a inscriure al nounat dins d’un període que va entre les 24 hores i els 8 dies comptats des del moment del part, LLEVAT que el naixement s’hagi inscrit per via telemàtica. Aquest darrer cas, òbviament, és el més favorable, ja que no ens hem de desplaçar al Registre Civil i només ens hem de cerciorar d’haver rebut a casa una certificació literal de naixement del nostre bebè.

Si hi hagués circumstàncies excepcionals que ho justificassin, es pot demorar la inscripció fins 30 dies, però aquestes circumstàncies especials s’han d’acreditar de manera fefaent.

Els requeriments per a la inscripció són una mica diferents si el fill ha nascut o no en el si d’un matrimoni, així:

  • Els fills matrimonials: poden fer la inscripció el pare, la mare, els padrins, els oncles, els cosins o els cunyats del nascut, que hauran d’aportar els documents esmentats, el DNI dels pares i el llibre de família.
  • Els fills no matrimonials: el pare i la mare han d’anar obligatòriament al registre amb els seus DNIs i es farà constar l’estat civil de la mare. Si la mare és casada amb un home que no és el pare del nounat, s’ha de dur certificat de matrimoni (amb la nota corresponent) i sentència ferme de separació o de divorci. Si és una separació de fet, han d’anar al Registre amb dos testimonis.
  • Els fills de mare fadrina: si el pare no acut al registre, el fill només quedarà inscrit amb una sola progenitora.

Per tant, hi han d’anar el pare i la mare si els pares no estan casats i també si desitgen canviar l’ordre dels llinatges, posant en primer lloc el de la mare.

El Registre Civil de Palma és al carrer Travessa d’en Ballester, número 20 (barri de Sa Gerreria) i només atén al públic pels matins. Si viu fora del terme municipal de Palma, la inscripció es fa a l’Ajuntament o als Jutjats dels partits judicials corresponents (Inca o Manacor).

A l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) haurà de fer altres tràmits que són la sol·licitud de:

  1. La baixa per maternitat o per paternitat: haurà de d’aportar a l’INSS l’informe de maternitat complimentat pel seu metge de família. En general, l’informe d’alta hospitalària dut a la consulta del metge per un familiar proper és suficient.
  2. La targeta sanitària del nounat: a l’INSS se li entregarà un document acreditatiu que ha de dur al seu Centre de Salut per sol·licitar la targeta sanitària com a beneficiari del pare o de la mare.

La informació següent li pot ser útil:

  • Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).Carrer Pere Dezcallar i Net, 3. Telèfon 900.166.565. Horari: de 9 a 14 h i de 16 a 18 h.
  • Servei de Cita Prèvia CAISS (Centro de Atención Información de la Seguridad Social). Telèfon 971.437.336 o accés mitjançant el seu web. Si vol cita prèvia, s’haurà d’identificar i després sol·licitar cita per “Maternidad, Paternidad e Inclusión Beneficiarios. Gestión conjunta de Maternidad, Paternidad e Inclusión de Beneficiarios en Asistencia Sanitaria.”, la qual li servirà per dur a terme els dos tràmits que acabam d’explicar.
 

Fonts de la informació: