DRA. GIBERT

ÀCID FÒLIC: vitamina preventiva de defectes congènits

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 15/8/22.
Dates de versions prèvies: 28/9/15, 1/11/21.

 

QUÈ ÉS L’ÀCID FÒLIC?

És la vitamina B9 i es troba de forma natural en els vegetals de fulla verda, el suc de taronja, els llegums, el fetge, els ronyons i els fruits secs. S’ha demostrat, emperò, que la forma sintètica o artificial (la que es ven en forma de medicament) és la que més s’assimila i la que millor s’ha estudiat com a preventiva d’anomalies congènites. Aquesta vitamina intervé en la producció i expressió del material genètic, entre moltes altres funcions, per tant, és lògic que pugui optimitzar la producció de noves cèl·lules i contribuir a disminuir certs defectes de naixement.

 

COM EM POT BENEFICIAR L’ÀCID FÒLIC?

L’ús de suplements amb àcid fòlic prop de la concepció té un efecte protector molt sòlid contra els defectes del tub neural (s’evitarien 2 de cada 3 defectes), a més, hi ha proves, encara que menys consistents, que també disminueix el risc d’altres anomalies com el llavi leporí, l’obstrucció de les vies urinàries i certes malalties cardíaques. Altres beneficis possibles són la prevenció de la preeclàmpsia (hipertensió de l’embaràs juntament amb proteïnes en orina) i de l’anèmia.

 

QUÈ SÓN ELS DEFECTES DEL TUB NEURAL?

Aquests defectes apareixen al nostre entorn en 1,3 de cada 1.000 nascuts i es localitzen en el crani i/o a la columna vertebral. Són principalment l’anencefàlia (fetus que neixen amb absència de gran part del cervell, la qual cosa és incompatible amb la vida) i l’espina bífida (en podeu veure un cas a la foto d’aquest article, la columna vertebral està oberta i deixa sense protecció a la medul·la espinal, per tant, els afectats tenen, entre d’altres, problemes motors i de sensibilitat semblants als paralítics postaccident de trànsit). Els professionals de l’ecografia estan molt entrenats per detectar pràcticament tots aquests defectes.

 


És important començar amb l’àcid fòlic des d’un mes abans de deixar el nostre mètode anticonceptiu


 

 

Lactant amb espina bífida

Les recomanacions de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i Consum són administrar-ne 0,4 mg/dia per a la prevenció del primer cas (dones que no han concebut ni fills ni fetus amb defectes del tub neural) i 4 mg/dia per a la prevenció de les recurrències (antecedent de fetus amb defecte del tub neural). Idealment, s’ha de prendre des d’almenys un mes abans de la concepció fins a complir 2-3 mesos d’embaràs (8-12 setmanes).

Darrerament, algunes pacients ens diuen que se’ls recomana que prenguin àcid fòlic durant tot l’embaràs. Els responc que no és necessari i així ho diu el nostre document de consens sobre bones pràctiques en el control de l’embaràs i del puerperi: “Recomanar a totes les dones que vulguin quedar embarassades la ingesta pregestacional d’un suplement diari d’àcid fòlic des de tres mesos abans d’abandonar el mètode anticonceptiu fins a la 12ª setmana de la gestació.”

És indiferent si els comprimits amb fòlic es prenen abans, durant o després de les menjades, ja que s’assimilen molt bé.

A la consulta, us recomanarem fàrmacs que són molt económics i, a més, són coberts per la Seguretat Social, ja que amb ells ja n’hi ha prou. Si estàs interessda en utilitizar suplements més cars i, presumptament, més complets, aquesta lectura et servirà per decidir millor.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

  • Lumley J, Watson L, Watson M, Bower C. Suplementación periconcepcional con folato y/o multivitaminas para la prevención de los defectos del tubo neural (Revisió Cochrane traduïda). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2005 Número 3. Oxford: Update Software Ltd.
  • Berry RJ et al. Prevention of neural-tube defects with folic acid in China. N Engl J Med. 1999;341:1485-90.
  • Dirección General de Salud Pública del Ministerio de Sanidad y Consumo. Recomendaciones sobre suplementación con ácido fólico para la prevención de defectos del tubo neural. Inf Ter Sist Nac Salud. 2001;66-7.
  • Direcció de Salut Pública i Participació. Conselleria de Salut. Govern de les Illes Balears. Guia de bones pràctiques en l’atenció de l’embaràs, del puerperi i del període neonatal a l’àrea de salut maternoinfantil de les Illes Balears. [accés 15-8-22]. Disponible a:  https://www.ibsalut.es/apmallorca/attachments/article/742/guia-embaras-part-puerperi.pdf