DRA. GIBERT

Polivitamínics durant l’embaràs: valen el que costen?

8 desembre, 2016

Vitamines prenatalsEn el nostre entorn, per sort, la majoria d’embarassos són desitjats, i això fa que les mares es preocupin molt de cuidar els seus fills des del primer moment.

Una inquietud comuna és la nutrició, per tant, ens demanen sobre la conveniència d’utilitzar comprimits de polivitamínics durant l’embaràs. Aquests productes solen contenir unes 20 vitamines i minerals com ferro, iode, zinc, coure i seleni; alguns contenen, a més, àcids grassos omega-3.

Si bé una nutrició adequada abans i durant l’embaràs és crucial i la manca de vitamines predisposa a la preeclàmpsia (hipertensió amb proteïnes en orina), portar fetus de baix pes, l’espina bífida i el raquitisme, no hi ha proves que el consum de polivitamínics, apart de l’àcid fòlic, eviti aquests problemes. Així i tot, la pressió dels laboratoris farmacèutics és “intensa”, ja que aquests productes no són barats (entre 10 i 20 € per mes).

Un treball anomenat “Vitamin supplementation in pregnancy” publicat al Drug Therapeutics Bulletin britànic fa uns mesos ha tractat aquest tema amb contundència, el que li ha valgut gran repercussió mediàtica. Comenta que la majoria de treballs científics que recolzen l’ús de suplements vitamínics durant l’embaràs s’han realitzat en països en situació econòmica precària, on les dones tenen més risc de desnutrició que nosaltres.

Igual que en moltes altres revisions sobre aquest tema, ens mostra que hi ha una base científica sòlida per a l’ús d’àcid fòlic durant l’embaràs, tal com us explicam a un altre lloc de la nostra web. Altres molècules adequades són el iode i, ocasionalment, el ferro. Pel que fa al calci, amb tres racions de llet o derivats al dia és suficient i, pel que fa als àcids grassos omega-3, amb dues racions setmanals de peix gras les nostres necessitats queden cobertes.

 


Les pastilles d’àcid fòlic durant el primer trimestre, els suplements de ferro al final i utilitzar sal iodada per condimentar de la manera habitual són suficients


 

A conclusions similars arriba una revisió espanyola de 2010, encara que la seva redacció és menys incisiva que la dels nostres homòlegs britànics.

Per tant, els polivitamínics per a embarassades són, d’acord amb la publicació destacada, un “despesa innecessària” i les embarassades “fan bé en resistir els missatges publicitaris” atès que és preferible que se centrin a millorar la seva dieta. És evident que “les embarassades poden ser més vulnerables als missatges que promoguin donar el millor al seu nadó, sense tenir en compte els costos.”

 


Les vitamines prenatals són cares i no s’han provat beneficioses per a les dones que tenen una dieta sana i equilibrada


 

En resum, “no hi ha proves de benefici clínic per a aquelles dones que s’alimenten bé”.  Així que ja ho sabeu, si desitjau preparar-vos bé per a l’embaràs, per al naixement del vostre fill i la lactància, feis una dieta sana i variada, ingeriu només les calories necessàries i seguiu les nostres recomanacions. Basta que compreu àcid fòlic, abans i durant el primer trimestre de l’embaràs, que és molt més econòmic (menys de 6 € mensuals) i, alhora, d’eficàcia provada. Recordau que els fàrmacs amb iode i àcid fòlic estan cofinançats per la Seguretat Social.