DRA. GIBERT

DIETA: recomanacions generals per a gestants

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 5/9/22.
Dates de versions prèvies: 2/9/18.

L’embaràs és una ocasió única per millorar la nostra alimentació no tan sols durant aquests nou mesos, sinó durant la resta de la nostra vida i la de la nostra família.

 

REQUISITS GENERALS:

Les menjades han de anar cap al compliment del següent:

  • El consum calòric estimat és de 30 kcal/kg i dia per a les gestants normopès; 25 kcal/kg i dia per a las obeses; 35 kcal/kg i dia per a les primes. L’anterior es concreta en una dieta de 1.850 Kcal diàries a la primera meitat de l’embaràs i en una altra de 2.100 a la segona meitat. El contingut calòric d’aquestes dietes es pot modificar a l’alça o a la baixa d’acord amb l’augment de pes que experimenti la gestant.
  • Les ingestes han de repartir-se preferiblement en cinc: esmorzar (20%), berenar del matí (10%), dinar (30%), berenar de l’horabaixa (10%) i sopar (30%). S’admet un 10% de variació en els percentatges mencionats, llavors, una gestant normal pot suprimir els berenars del matí i la tarda si no té costum de prendre’ls.
  • L’energia ha de distribuir-se en: més de la meitat d’hidrats de carboni, (verdures, pa, patata, llegums, pastes i arròs), una tercera part de greixos (oli, mantega, greix de lactis, carn i peix) i la resta de proteïnes (carn i peix sobretot).
  • S’han de consumir més greixos insaturats que saturats (els greixos insaturats són aquells que no es fan sòlids al refredar-se i viceversa) i menys de 300 mg de colesterol al dia (el vermell d’un ou conté uns 200 mg de colesterol).
  • És important que la gestant consumeixi una dieta variada que inclogui carn, peix, ous, lactis, fruita i verdura.
  • El peix, especialment si procedeix d’animals grans, que menja altres peixos i viu més temps, pot acumular mercuri, dioxines i policlorobifenils. El mercuri i els policlorobifenils poden afectar al desenvolupament neurològic del fetus, a més els policlorobifenils són carcinògens potents. Per tant, és important retirar la pell del peix i el seu greix abans de la seva cocció; tampoc és recomanable consumir el brou obtingut de la cocció de determinats peixos dels que s’ha de limitar la seva ingesta i que s’especifiquen més endavant.
  • Algunes varietats de formatge poden contenir listèria (germen que causa infeccions que afecten al fetus amb els resultats d’avortament, mort fetal o paràlisi cerebral). Més abaix detallam les varietats de formatge que es poden menjar i les que s’han d’evitar.
  • És preferible el consum dels aliments cuits al vapor, bullits, a la planxa, al forn, en papillote o microones.
  • S’ha de llevar el greix visible de la carn.
  • Es poden endolcir els aliments amb sacarina i/o aspartam.
  • Substituir, si hi ha sobrepès, l’oli i la mantega o margarina per espècies, herbes aromàtiques, llimona, vinagre, all, julivert, ceballot, vinagre balsàmic, etc.
  • Las begudes com les infusions, el cafè, la gasosa i els refrescs light no aporten calories a la nostra dieta. Es poden prendre almanco dos cafès diaris.
  • És important complementar la nostra dieta amb exercici físic, com per exemple caminar una hora diària, o millor, dues!

 


La dieta de l’embarassada és sana, variada, equilibrada i bona per a tota la família


 

REQUISITS ESPECÍFICS:

A la taula 1 detallam una sèrie de recomanacions que poden ajudar a equilibrar la dieta de qualsevol gestant, mentre que a la taula 2 incloem consells sobre la ingesta de peix i lactis.

 

Taula 1.- Recomanacions per a la millor selecció dels aliments.

Aliment
Consell
Olis i greixos LIMITAR EL SEU CONSUM. Evitar els cuinats, les salses elaborades amb oli i l’ús excessiu de oli als amaniments. Són preferibles els olis vegetals (oliva) i les margarines als greixos animals (mantega).
Sucre, mel i pastisseria LIMITAR EL SEU CONSUM. Hidrats de carboni d’absorció ràpida i, en el cas dels pastissos, greixos saturats en proporcions elevades.
Begudes alcohòliques NO CONSUMIR.
Carns MANTENIR EL SEU CONSUM. Preferible el consum de carns magres i a la planxa, retirar la grassa i la pell de les aus. Menjar-les en el dinar o en el sopar, malgrat poden substituir-se per peix o ous. Evitar hamburgueses i salsitxes pel seu elevat percentatge de greixos animals.
Cereals, pa, arròs i pasta AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Tendrien que constituir el 50% de l’aportació energètica. Fomentar el consum d’aliments integrals pel seu alt contingut en fibra.
Embotits i patés LIMITAR EL SEU CONSUM. Ingerir-los només ocasionalment pel seu elevat contingut en greixos saturats.
Fruites AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Ingerir la fruita del temps. 3-4 racions diàries. Font de vitamines hidrosolubles.
Fruits secs MANTENIR EL SEU CONSUM. Alt valor energètic.
Ous MANTENIR EL SEU CONSUM. 2-4 ous setmanals, amb l’objectiu de no augmentar l’aportació exògena de colesterol.
Llet i derivats AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Consumir entre 0,5 i 1 litre diaris. És recomanable el consum de productes semidesnatats o desnatats. Un tassó de llet o un tros de formatge contenen uns 300 mg de calci. En el cas de rebuig a lactis i/o intolerància a la lactosa (la majoria de pacients només presenten un rebuig parcial i toleren un tassó de llet diari): lactis de contingut reduït en lactosa, llavors, fruits secs, aliments enriquits amb calci o ús de suplements de calci si la ingesta s’estima inferior a 600 mg/dia (dues o menys racions diàries de llet i/o derivats al dia).
Llegums AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Com són molt energètiques, el seu consum implica la restricció de altres aliments molt calòrics.
Peixos i mariscs AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Aporten una quantitat equivalent de proteïnes, minerals i vitamines que la carn però amb menor aportació grassa i calòrica. 2-3 racions per setmana. Menjar-los en les ingestes principals, alternativament amb ous i carns.
Formatges curats LIMITAR EL SEU CONSUM. Malgrat aporten molt de calci, tenen un elevat valor energètic. Recomanable per a gestants primes.
Verdures, tubercles, hortalisses AUGMENTAR EL SEU CONSUM. Prendre`ls almanco una vegada al dia. Font de micronutrients.

 


Hi ha certes limitacions de consum quant a peixos grossos i menjars no cuinats, ja que poden portar contaminants i microbis nocius per a l’embarassada i el fetus


 

 

Taula 2.- Recomanacions sobre la ingesta de peix i lactis.

Peix fresc
Tauró, peix espasa, verat NO MENJAR.
Salmó de piscifactoria No més d’una ració mensual.
Tonyina blanca No més d’una ració setmanal.
Gambes, tonyina enllaunada, tonyina fresca, salmó enllaunat o de pesca extractiva No més de dues racions setmanals.
Menjars preparats
Patés o pastes de carn per escampar, peix i marisc fumats A GRANEL, peix i marisc crus NO MENJAR.
Peix o marisc enllaunat (no necessita refrigeració) No més de dues racions setmanals.
Patés o pastes de carn per escampar enllaunats Permesos.
Lactis
Llet no pasteuritzada (crua): formatges blau, brie, camemebert, feta, formatge de Burgos, Quarck o Speisequarck, cottage cheese NO MENJAR.
Formatges curats, semicurats o amb llet pasteuritzada com a iogurt, quallada, brossat Permesos.
Llet pasteuritzada Permesa.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

  • González de Agüero R, Sobreviela M, Torrijo C, Fabre E. Alimentación y nutrición materna durante el embarazo. En Fabre González E, editor. Manual de Asistencia al Embarazo Normal, 2ª ed. Editorial Ino Reproducciones. 2001. p. 265-313.