DRA. GIBERT

AMENAÇA D’AVORTAMENT: sagnat de la primera meitat de l’embaràs

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 26/11/21.

 

PASSA SOVINT L’AMENAÇA D’AVORTAMENT? ÉS UN RISC PER AL MEU EMBARÀS?

La pèrdua de sang durant un embaràs s’anomena amenaça d’avortament. Es sol produir durant la primera meitat. Sabem que a una de cada cinc dones li passarà. És més freqüent durant el mes i mig que segueix al test d’embaràs positiu.

Si bé el sagnat no és una bona notícia, us volem donar un missatge de tranquil·litat, ja que la meitat dels embarassos seguiran endavant, i sense cap repercussió sobre el concebut.

 

QUINS SÍMPTOMES NOTARÉ?

El sagnat és el principal i, si bé sol ser moderat o lleu, hem vist casos amb sagnat molt cridaner en què el concebut ha sobreviscut. Aleshores, no cal donar res per fet fins que ens valori el nostre ginecòleg de confiança.
Altres símptomes acompanyants són dolors menstruals, al baix ventre, de vegades, a l’esquena, i sensació de pressió a la pelvis. Tot i així, al principi de l’embaràs no és estrany que ens relateu algun tipus de dolor o rampa, la qual cosa no té la major importància si no va acompanyada de sagnat.

 


Les molèsties a la pelvis al llarg dels primers mesos de l’embaràs són freqüents i no tenen més importància si no van acompanyades de pèrdues de sang


 

PER QUÈ PERD SANG?

Si l’amenaça d’avortament progressa cap a l’absència de batec del concebut i/o la seva expulsió, és a dir, cap a un avortament consumat, pensam que almenys la meitat d’aquests casos es deuen a problemes dels cromosomes (en general, un cromosoma sobrant). Aleshores, si l’embaràs continua avançant, i el concebut té un creixement i una anatomia normals, el risc que sigui portador d’una anomalia cromosòmica va disminuint segons passa el temps.

Altres circumstàncies associades, sobretot amb l’avortament consumat, són:

  1. La diabetis mal controlada.
  2. L’excés o el defecte de producció d’hormones tiroïdals sense el tractament adequat.
  3. Algunes infeccions específiques.
  4. L’obesitat.
  5. L’estrès continuat, no l’aïllat.
  6. El consum de tabac i/o alcohol i/o drogues.

Més motius que poden afavorir l’amenaça d’avortament són:

  • Els anticoagulants com l’heparina: si bé el seu ús en certs pacients té més avantatges que inconvenients, també és veritat que afavoreixen el sagnat, ja que la sang és més líquida.
  • Els vòmits: aquelles dones amb vòmits repetits i incoercibles tenen més risc de sagnar, a causa de les microlesions causades pel seu impacte sobre l’úter.

A les ecografies realitzades durant els dos primers mesos i mig, veim que l’úter creix per davant del sac gestacional, o bossa de líquid on hi ha l’embrió, és a dir, el sac no omple completament l’úter. Com que l’úter utilitza una gran quantitat de sang per nodrir i oxigenar el concebut, sembla que l’establiment de les canonades sanguínies o qualsevol esdeveniment (parlar, tossir, moure’s, anar al WC) pot lesionar aquesta xarxa de vasos i provocar el temut sagnat, doncs hi ha espai entre l’interior de l’úter i el sac perquè es desenvolupi un hematoma.

Una mica més endavant, el sac agafa volum i, com si es tractàs d’un globus inflat, no deixa cap espai lliure dins de l’úter i sembla que l’empeny a que es segueixi dilatant. Així, el sac gestacional en creixement sol estar suficientment inflat com per cohibir el sagnat per compressió.

La quantitat de sang retenguda i l’eventual desferrament de la placenta de part de l’hematoma són molt importants. Si hi ha un gran alliberament placentari, l’embrió es queda sense nutrició, ni oxigen, cosa que li pot causar la mort. De fet, és millor que el sagnat surti a l’exterior a que es retengui.

 

HI HA CAP PERFIL D’EMBARASSADA AMB MÉS RISC D’AMENAÇA D’AVORTAMENT?

No, realment pot passar -li a qualsevol dona, independentment de la seva raça, edat o nivell socioeconòmic. Si heu sagnat en un embaràs anterior, el risc que us passi a l’actual augmenta.

 

QUÈ FARÀ EL MEU/LA MEVA GINECÒLEG/A?

La prova que més ens ajuda és l’ecografia transvaginal, ja que ens permet confirmar que l’embaràs és a on toca, és a dir, dins de l’úter. És freqüent que, en haver passat pocs dies del test d’embaràs positiu, ja vegem una vesícula o taca negra de pocs mil·límetres. A partir de les dues setmanes de la falta, amb un equip bo d’ultrasons, ja es poden observar l’embrió i el batec que, al principi, és típicament lent. De fet, els embarassos amb activitat cardíaca incipient tenen més possibilitats de seguir endavant. Els ultrasons també són útils per veure la longitud del coll uterí i si està tancat o no. Per tant, si el coll està tancat estam davant d’una amenaça d’avortament, mentre que si és obert, l’avortament ja és inevitable.

Altres eines són el tacte vaginal i el mesurament de l’hormona de l’embaràs a la sang (beta-hCG), encara que no sempre són necessaris.
De vegades, sobretot si el sagnat és de certa quantitat i superam les 5 setmanes d’embaràs, sol·licitam la determinació del vostre factor Rh, de manera que poguem recomanar la gammaglobulina anti-D a les que són Rh negatives. Aquesta prevé el desenvolupament de la isoimmunització, o atac de les nostres defenses als glòbuls vermells dels nostres descendents, tant en aquest embaràs com en els successius.

 

COM PODEM PREVENIR L’AMENAÇA D’AVORTAMENT?

Consideram oportú comentar-vos les mesures que venen a continuació:

  • L’àcid fòlic: els suplements vitamínics a l’ús poden reduir el risc d’avortament, per tant, si l’amenaça d’avortament passa abans de les 10 setmanes d’embaràs, és millor seguir-lo prenent, o bé començar a prendre’l.
  • La progesterona: no millora el pronòstic, per tant, no se n’aconsella l’ús rutinari.
  • El repòs: recomanam no aixecar pesos, ni tenir relacions fins a deixar de sagnar, però no és clar que això serveixi per millorar el pronòstic de l’embaràs. La baixa laboral té valor per a les assalariades, que ho passen malament al seu lloc de treball, en haver d’estar pendents del sagnat i, alhora, d’atendre les ordres dels seus superiors. Al contrari, per a treballadores autònomes o amb negoci propi, deixar la feina té menys sentit, ja que no s’ha vist que la restricció de les activitats físiques habituals s’associï a resultats millors. El que també és clar és que no cal ficar-se al llit, ja que això afavoreix les trombosis a les cames i les embòlies pulmonars.

 


No és clar que reposar millori el pronòstic de l’embaràs


 

PUC CONTINUAR SAGNANT DURANT UN TEMPS?

Sí, el més habitual és que la sang retenguda s’expulsi durant setmanes, fins i tot amb el cessament de l’hemorràgia activa. És el millor que pot passar, encara que això espanta una mica. La sang retenguda expulsada sol tenir un color marró o vermell fosc. Igualment, en aixecar-nos del llit perdem més sang. Això no s’ha d’interpretar negativament, sinó com a conseqüència de la força de la gravetat, és a dir, la sang estancada a la vagina cau en posar-nos dempeus.

 

FOTOS:

El nostre agraïment a Natali Voitkevich (@natali_voitkevich) i a Polina Kovalova (@polinafilm).

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ: