DRA. GIBERT

INGRÉS DEL PART: com ens hi hem de preparar?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 1/7/22.

Us presentam un post d’allò més pràctic, sobre la canastreta, el que heu de preparar per emportar-vos a l’hospital, i algunes preguntes freqüents que ens formulen els pares.

LA CANASTRETA

Les nostres recomanacions parteixen dels serveis oferts a Quirónsalud Palmaplanas, encara que també us poden servir si pariu a altres centres sanitaris.

Comencem amb el que NO cal emportar-se:

  • Bolquers per al nadó.
  • Compreses per a la mare o tocològiques.
  • Estris per a la neteja del/la petit/a.
  • Camisa de part.
  • Productes per a la dutxa i la higiene genital de la mare.

Pel que fa a la resta, cal preparar-ho tot, però amb mesura. Teniu en compte que, si no hi ha imprevistos, l’alta es dona a partir de les 48 hores del part, si aquest va ser vaginal, i de 72 hores si va ser una cesària. En qualsevol cas, ha de donar temps que el nostre fill se sotmeti a la prova del taló, que es realitza a partir de les 48 hores exactes del part. Aleshores, cal portar:

  • Per a la mare:
    • Carpeta que contengui la cartilla d’embaràs, les darreres anàlisis, el consentiment informat del part, el document nacional d’identitat i la targeta de la vostra assegurança sanitària. Si al final de l’embaràs, la carpeta ha “engreixat” massa, els nostres auxiliars de consulta us ajudaran a separar allò imprescindible de l’accessori.
    • Sabatilles de caminar per casa.
    • Camisa de dormir o pijama, segons l’època de l’any, i obert al davant si doneu pit. Com passareu tot el dia amb ell, és preferible que estigui una mica usat Si portau una muda, millor, però sempre hi ha “camises d’hospital” a la planta, per si us fessin falta.
    • Bata o batí segons l’estació de l’any.
    • Dos sostenidors per a la lactància. Si no dones pit, n’hi ha prou amb dos sostenidors una mica estrets, preferentment sense cèrcols i de tipus esportiu.
    • Camiseta de lactància, recurs opcional, útil per a les que volen alletar a la nit sense utilitzar camisa de dormir i sostenidor alhora. És una manera de tenir “dues peces en una”.
    • Bragues de cotó o d’un sol ús, una per cada dia d’ingrés i millor portar-ne alguna extra. Si us van folgades, estareu més còmodes.
    • Necesser amb raspall i pinta per als cabells, raspall i pasta de dents, loció netejadora facial, crema hidratant, desodorant, colònia, maquillatge, assecador de cabell…
    • Discos de lactància, que poden ser reutilitzables o d’un sol ús, només si donaràs pit. Com que la pujada de la llet sol ser a casa, la majoria no els necessitareu mentre estigueu a l’hospital, però si ets de les que es taquen amb calostre abans del part, et faran falta. Les mares lactants es beneficien de portar el pit descobert, fins que la pujada de la llet ho faci incòmode, i de l’aplicació d’algun oli sobre l’arèola i el mugró després de les preses.
    • Els coixins i escambells de lactància afavoreixen una posició correcta de la mare durant les preses, ja que eviten que forcem esquena, coll i espatlles. No oblideu que el temps que passarà el vostre nadó al pit és molt i cal tenir cura de l’ergonomia.
  • Per al nadó:
    • Dues mudes per a cada dia (pijames i/o bodys i pantys).
    • Una gorra si no som a l’estiu, un cop que la que se li posa després del part estigui bruta o si la voleu canviar.
    • Peücs o mitjons segons l’època de l’any.
    • Una muda per al trasllat a casa.
    • Tovalloletes humides d’un sol ús.
    • Crema protectora per a la zona genital (el culet) del nadó.

 


El que ens hem de dur a l’hospital varia si la mare ha escollit la lactància materna o l’artificial


 

QUAN CAL POSAR CREMA ALS GENITALS DELS NOSTRES PETITS?

A alguns bebès la pell se’ls irrita de seguida i d’altres resisteixen més. En qualsevol cas, cal cuidar la zona genital amb crema si:

  • La pell està vermella.
  • El nadó ha fet caca, sobretot, si la femta és líquida o semilíquida.

Hi ha molts de productes al mercat, uns combaten millor la irritació i altres hidraten la pell, però l’imprescindible és evitar o tractar les vermellors, ja que són les que causen incomoditat als nostres petits. De fet, no cal fer servir cremes de forma rutinària. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha avaluat diverses “cremes del bolquer” i destaca la Lutsine Eryplast® o pasta a l’aigua com a eficaç davant de la irritació i amb millor valoració general. Encara que no és econòmica, nosaltres també la recomanam, ja que ret molt i n’hi ha prou amb que la untem només quan hi ha vermellors. Amb una o dues aplicacions, assumpte arreglat.

 


S’han deixat de recomanar cremes de bolquer i desinfectants per al cordó umbilical


 

COTÓ O ALTRES FIBRES?

La pell del nadó és molt fina i delicada, per tant, convé evitar materials sintètics, estampats o tenyits i, fins i tot, la llana que, tot i ser natural, pot produir picor. El material guanyador és el cotó per ser suau, agafar la forma del nostre cos i permetre la transpiració. L’inconvenient del cotó és que no reté la calor, però els grans finestrals de les habitacions de Palmaplanas deixen entrar la llum a balquena, per la qual cosa sol fer més calor que fred, aleshores la decisió és clara.

Les bressadores són de cotó, però tapen massa a l’estiu, aleshores, la mussolina, tela una mica més gran de gasa feta de cotó i bambú, és la millor alternativa.

 

EL BANY DEL NADÓ: PER QUÈ ELS HAN DEIXAT DE BANYAR A L’HOSPITAL?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana posposar el primer bany del nadó almenys 24 hores, perquè els banys:

  1. Refreden el nadó i li causen estrès, cosa que pot baixar els nivells de glucosa a la sang.
  2. Separen el bebè de la mare i interfereixen amb el vincle i l’èxit de la lactància materna.
  3. Retiren la vèrnix caseosa, també anomenada untet sebaci, crema natural blanquinosa i untuosa que cobreix naturalment la pell del nadó al naixement. Deixar-la unes hores afavoreix la hidratació de la pell.

L’única excepció al bany tardà és si la mare és portadora dels virus de la SIDA o de l’hepatitis; en aquest cas, es procedeix a rentar el nadó després de la primera presa d’aliment per reduir el risc de contagi als familiars i al personal sanitari.

 


Ja és habitual que el primer bany del nadó es doni a casa i no a l’hospital


 

Un cop a casa, encara que podeu banyar els vostres infants una vegada al dia, és millor fer-ho més esporàdicament i, fins i tot, un cop per setmana, ja que no és habitual que s’embrutin. Pensau que banyar el nadó cada dia resseca la seva pell.

Igualment, a països com el nostre, s’han deixat de recomanar desinfectants rutinaris per al cordó umbilical (clorhexidina, alcohol de 70º) i se’l pot mantenir net amb aigua i sabó neutre, només si s’embruta, i sec amb una gasa que es renova amb cada muda del bolquer.

A la web En Familia de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEPED) podeu trobar més informació sobre aquest i altres aspectes de la cura del vostre/a fill/a.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

World Health Organization. (‎2017)‎. WHO recommendations on newborn health: guidelines approved by the WHO Guidelines Review Committee. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/259269. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO