DRA. GIBERT

INFECCIONS TRANSMISSIBLES PER ALIMENTS: enemigues per a mares i fills

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 1/9/18.

El consum d’aliments contaminats per microbis (bacteris, virus i paràsits), o bé, per les seves toxines (productes tòxics alliberats pels bacteris) pot causar una toxiinfecció alimentària

5keysEls símptomes més freqüents són diarrees, vòmits, febre, dolor abdominal i maldecap. Aquestes malalties són causa freqüent de baixa laboral i, ocasionalment, d’ingrés hospitalari, sèpsia (infecció de la sang), problemes respiratoris, renals, musculars, articulars i, excepcionalment, de mort. A les embarassades, a més, es poden produir contraccions uterines prematures, avortaments i, en alguns casos malformacions congènites i morts fetals. El seu període d’incubació és curt (entre hores i uns pocs dies). Solen afectar a diversos membres de la família o a grups de població que han consumit aliments contaminats procedents d’un mateix restaurant, botiga, fàbrica o granja.

Les embarassades, igual que els nins més petits, la gent gran i algunes persones amb malalties cròniques, són més vulnerables a aquests gèrmens. A més, l’embarassada porta un fetus amb un sistema immune encara sense desenvolupar, circumstància que la fa doblement indefensa.

Tot i que la llista de causants de toxiinfecció alimentària és extensa, la causa líder són els bacteris, mentre que els virus (norovirus, hepatitis A) causen només el 10% dels casos. La Salmonella i l’Staphylococcus aureus són els gèrmens més freqüents, mentre que els més greus per als fetus són la listeriosi i la toxoplasmosi. La listèria pot causar avortaments, parts prematurs, morts fetals i seqüeles neurològiques en el nounat, mentre que la toxoplasmosi s’associa a epilèpsia, ceguesa i retard mental.

Els aliments més freqüentment implicats són, per ordre de freqüència: ous i derivats; carns (el pollastre sobretot); peix i marisc; llet, iogurts, natilles i formatges; nata i rebosteria.

De qualsevol manera, està tranquil·la, vius en un entorn (Espanya, Europa) microbiològicament molt segur. En altres paraules, els aliments, aigua i begudes que es venen en els comerços autoritzats han passat uns controls sanitaris de gran qualitat, i segur que si els ingeriu respectant les condicions de consum, preparació i caducitat no us causaran cap problema. Un altre tema és el consum d’aliments (formatges, embotits, conserves) preparats en algunes cases particulars o granges, per a ús d’amics i familiars, que no solen passar els controls necessaris. Altres causes de toxiinfecció poden ser: la manca de neteja de fruites, verdures i ous, que es rompi la cadena del fred o la cocció insuficient. Llavors, prevenir aquestes malalties es fonamenta en comprar els aliments en comerços solvents, i seguir rigorosament les normes de NETEJAR, SEPARAR, CUINAR I REFREDAR. Us adjunt un pòster de l’OMS que ho explica molt bé.

Abans d’acabar, us coment uns altres consells preventius que també us faran servei:

– Els ous: millor comprar productes fets amb ous pasteuritzats, encara que també es poden pasteuritzar a casa. Comprar-los només als proveïdors que els mantenguin refrigerats. Rebutjar els bruts o romputs. Cuina els ous fins que el vermell i la clara estiguin fermes. Si la recepta exigeix ous crus o poc cuits, utilitza ous pasteuritzats. Renta bé els estris que hagin entrat en contacte amb els ous crus.

Fruites, verdures i herbes aromàtiques fresques: rentar molt bé, especialment si es consumiran crues. Les amanides embossades solen ser molt segures si no s’ha romput la cadena de fred, llavors, tot i que no és imprescindible rentar-les, fer-ho ens dóna un plus de seguretat. Primer cal fer servir aigua clara i, sobretot si l’aliment està molt brut o es va a menjar amb pell (pastanagues, peres, pomes, préssecs, albercocs …), fer un altre rentat amb lleixiu apte per a desinfecció de l’aigua de beguda (reviseu les etiquetes) diluït en aigua. La dosi és una cullera de cafè ben plena (1,2 a 2 mL) de lleixiu per litre d’aigua. Submergeix les fruites i hortalisses durant almenys 10 minuts i després esbandeix abundantment.

– El microones pot ser un gran aliat per mantenir ben desinfectats els nostres draps, esponges i fregalls. Un truc útil és introduir-los dins el microones uns minuts a la màxima potència.

En definitiva, i com ens deia una pacient, l’embarassada responsable actua com algú que s’ha format com a manipulador d’aliments.

En altres apartats de la nostra web us detallem consells concrets per prevenir la toxoplasmosi i la listèria. Les mesures recomanades en les esmentades seccions, complementen les explicades aquí.

Fonts de la informació:

– AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición). Alimentación segura durante el embarazo. Consejos básicos para 40 semanas de tranquilidad. [acceso 26-8-18]. Disponible en:  http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/para_consumidor/embarazadas.pdf

– Departamento de Agricultura de los Estados Unidos Administración de Drogas y Alimentos. La inocuidad alimentaria. Para las Mujeres Embarazadas. [acceso 26-8-18]. Disponible en: https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodborneIllnessContaminants/PeopleAtRisk/UCM547074.pdf

Altres fonts útils d’informació: 

Food and Drug Administration (FDA). Tablas de almacenamiento en refrigerador y congelador. 

 – Organización Mundial de la Salud. Cinco claves para cultivar frutas y hortalizas más seguras: promover la salud mediante la disminución de la contaminación microbiana. Document molt útil si cultives fruites i verdures a la teva finca.