DRA. GIBERT

INCONTINÈNCIA URINÀRIA: és el que em passa?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 17-7-21.

Si has tengut qualsevol pèrdua d’orina en quantitat suficient com per causar-te una situació compromesa higiènic i/o social, i si entre el primer i l’últim d’aquests episodis ha transcorregut més d’un mes, és clar, pateixes d’ incontinència urinària. No necessites que cap professional sanitari t’ho confirmi.

I has arribat aquí perquè penses que el control de la teva orina ha empitjorat i això et preocupa. Vols saber si hi ha solucions més enllà de les compreses superabsorbents i antiolors. Tens una salut més que acceptable i aquestes fuites imprevistes limiten la teva qualitat de vida. Abans de sortir de casa, ja estàs pensant en com t’ho faràs per trobar un bany en el temps i en les condicions adequades. Algunes vegades has renunciat a algunes activitats que et venien de gust: fer esport en grup, anar de viatge, a festes o a esdeveniments. D’altra banda, gires pàgina i penses que ningú es mor per patir incontinència, fins i tot pot ser que dubtis de la capacitat del teu metge per escoltar-te, quan hi ha gent que pateix malalties realment greus.

Abans de sortir de casa, ja estàs pensant en com t’ho faràs per trobar un bany.

Però t’hem de felicitar, perquè no et conformes i has fet el primer pas per millorar substancialment la teva situació i, fins i tot, per curar-te totalment. També volem dir-te que no estàs sola, que un 3% de dones de menys de 35 anys i un 60% de les de més de 60 anys pateixen d’algun grau d’incontinència. Ja sabem que aquests problemes no es comenten massa amb gent del nostre entorn, són encara tabú. Associam la incontinència amb gent molt gran que és a residències i encara som joves o no som tan grans…

Volem dir-te que no estàs sola, que un 3% de dones de menys de 35 anys i un 60% de les de més de 60 anys pateixen incontinència.

Doncs, avancem i posem fil a l’agulla. En una primera aproximació, hi ha tres tipus d’incontinència: d’esforç, d’urgència i mixta. Si bé totes tenen un maneig inicial comú, hi ha tractaments específics per a cadascuna d’elles. El test de Sandvik t’ajudarà a saber quina classe d’incontinència pateixes. Fes click sobre la imatge i el podràs respondre.

Una altra informació útil és conèixer si amb un tractament senzill serà suficient o si necessitarem mans més especialitzades o del maneig conjunt per part de diversos professionals (ginecòlegs, fisioterapeutes, uròlegs, cirurgians digestius …). Si fas la prova IU-4 aniràs més orientada.  Torna a fer click sobre la imatge corresponent.