DRA. GIBERT

ANTICONCEPCIÓ D’EMERGÈNCIA: la darrera oportunitat contra un embaràs no desitjat

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 8/7/23.
Dates de versions prèvies: 11/12/16.

 

Si heu arribat a aquesta pàgina, és probable que necessiteu una solució ràpida. Perquè no perdeu el temps, us responem a una llista de preguntes habituals sobre l’anticoncepció d’emergència:

EN POQUES PARAULES…

Acut el més prest possible a l’apotecaria més pròxima, compra la píndola EllaOne® i pren-te-la ja. En cas que no us pogueu permetre la despesa de 25-30 €, sol·licitau-la al Centre de Salut més proper. Si pots contactar amb el teu ginecòleg, valora que et posi un dispositiu intrauterí (DIU) de coure dins els 5 dies posteriors a la relació de risc, atès que el DIU de coure és l’opció més efectiva amb diferència.

 

QUAN HE DE FER SERVIR L’ANTICONCEPCIÓ D’EMERGÈNCIA?

 • Si utilitzau el preservatiu i aquest ha quedat dins la vagina, o s’ha posat massa tard, o s’ha romput.
 • Si no has fet servir el teu mètode anticonceptiu com tocava:
  • Has retardat la presa de la pastilla anticonceptiva més de 12 hores.
  • Has tengut l’anell vaginal fora més de 3 hores.
  • El pegat ha estat desferrat més de 24 hores.
  • Han passat més de 14 setmanes des de la teva darrera injecció de Depo-Progevera®.
  • Si has pres algun medicament que contraresta l’efecte dels anticonceptius hormonals en forma de pastilles, pegats, anells o implants. Atenció: les injeccions i els dispositius intrauterins de qualsevol classe no es veuen afectats pel consum de medicaments. Aquests poden ser: alguns antibiòtics (rifampicina, rifabutina), certs tractaments per a la infecció del virus de la SIDA, la griseofulvina (tractament de fongs de la pell), el modafinil (usat per la somnolència excessiva), alguns medicaments per a l’epilèpsia i també l’Herba de Sant Joan (Hypericum perforatum) que es ven als herbolaris.
 • Si prens pastilles anticonceptives i has vomitat o tengut diarrea en les 4 hores després d’haver-la pres. En aquest cas, pren només líquids i també una dosi de Primperán® o un altre medicament similar per prevenir més vòmits.
 • Si has tengut relacions sense protecció.

I, si et quedes amb qualsevol dubte, també el millor és actuar. Mai et penediràs d’utilitzar un anticonceptiu de més i sí que te’n pots penedir d’haver fet servir un de menys.

 


L’anticoncepció d’emergència s’ha de fer servir davant de qualsevol dubte


 

Quan som joves, som propensos a ser molt optimistes: tot el dolent, tal és el cas d’un embaràs no planejat, els passa als altres, fins que ens toca a nosaltres, és clar. No obstant això, aquest text no tan sols va adreçat a les més joves, sinó també a les més grans, que també poden tenir embarassos no desitjats. Fins que no tenim la menopausa (un any sense la regla), no podem estar tranquil·les!

 

QUINS SÓN ELS ANTICONCEPTIUS D’EMERGÈNCIA?

Els més coneguts són les píndoles de l’endemà, és a dir, el levonorgestrel (Postinor® o Norlevo®) i l’ulipristal (EllaOne®). Una altra opció és inserir un DIU.

 

ON ELS PUC ACONSEGUIR?

Les pastilles les podeu adquirir en qualsevol farmàcia. Quant al DIU, recomanam que consulteu amb un ginecòleg de la vostra confiança.

Les pastilles de l’endemà a Espanya són de lliure dispensació, és a dir, no cal recepta mèdica. D’altra banda, les píndoles adquirides a l’apotecaria són de pagament.

Actualment i a Balears, a tots els Centres de Salut, disposen d’un estoc de píndoles que es dispensen gratuïtament.

 

QUIN PREU TENEN?

El Postinor® o el Norlevo®, que són dues marques del mateix producte, levonorgestrel, costen 24 € aproximadament, mentre que l’EllaOne®, ulipristal, costa quasi 28 €.

 


Les píndoles de l’endemà costen entre 25 i 30 € i, si no les pots pagar, te les poden dispensar gratuïtament al teu Centre de Salut


 

QUIN MARGE DE TEMPS TENC?

3 dies (72 hores) en el cas de Postinor® o Norlevo® i 5 dies (120 hores) per a l’EllaOne® i per al DIU de coure o hormonal. De qualsevol manera, com més aviat s’apliquin, menys risc d’embaràs hi haurà.

 


Encara que tenim fins a 3-5 dies per emprar l’anticoncepció d’urgència, aquesta és més efectiva quan abans la facem servir


 

QUIN MÈTODE ÉS EL MÉS RECOMANABLE?

El més efectiu és el DIU de coure, amb menys d’un embaràs per cada 1.000 dones, però necessitam localitzar al ginecòleg perquè ens ho insereixi.

Quant al DIU hormonal, més sol·licitat que el de coure, ja que redueix molt el sagnat menstrual, comentar-vos que hi ha manco experiència que amb el DIU de coure, però també és una molt bona opció. Això sí, hauríem de fer coincidir la inserció del DIU amb la presa d’una pastilla de Postinor® o Norlevo®.

Pel que fa a les píndoles, sabem que EllaOne® és dues vegades més efectiva que el Postinor®/Norlevo® si es pren en les primeres 72 hores i tres vegades superior si es pren en les primeres 24 hores.

En qualsevol cas, el risc d’embaràs és una mica més del 2% amb Postinor®/Norlevo® i menys del 2% amb l’EllaOne®.

 


El millor anticonceptiu d’emergència és el dispositiu intrauterí o DIU seguit de l’EllaOne®


 

SOM MENOR D’EDAT, ÉS AIXÒ UN PROBLEMA?

No, en absolut. Els 16 anys són la nova majoria d’edat per a gairebé tots els actes sanitaris (Llei d’Autonomia del Pacient o Llei 41/2002). A partir dels 13 anys, se us permet prendre les vostres pròpies decisions si el professional sanitari que us atén (metge, infermer o farmacèutic) considera que teniu la maduresa suficient i que les relacions han estat consentides amb una persona d’edat i de maduresa semblants.

 

COM ACTUEN?

Les pastilles inhibeixen o postposen l’ovulació i les que porten levonorgestrel també fan que el  moc cervical sigui espès, la qual cosa fa de barrera d’entrada dels espermatozoides dins l’úter. Ha de quedar clar que no eviten ni la fecundació, ni la implantació de l’òvul fecundat dins de l’úter. En canvi, el DIU de coure sobretot destrueix els espermatozoides i, si ja s’ha produït la fecundació, pot impedir que l’embrió s’implanti.

De l’explicat es dedueix que el mecanisme principal d’acció dels anticonceptius d’urgència no és avortiu.

 

QUÈ NOTARÉ DESPRÉS D’USAR AQUESTS MÈTODES?

La majoria de les dones no notaran res, però una de cada 5 o menys notaran mal de cap, abdominal o nàusees.

 

QUÈ PASSA SI VOMIT POC TEMPS DESPR´S D’HAVER PRES LA PÍNDOLA DE L’ENDEMÀ?

Si passen menys de 2 hores després d’haver pres el Postinor®/Norlevo® o menys de 3 hores després de l’EllaOne® millor repetir el tractament o contactar amb el ginecòleg per inserir-se un DIU de coure. Utilitzar un medicament contra les nàusees i ls vòmits com el Primperán® pot ser de gran ajuda.

 

PUC USAR-LOS MÉS D’UNA VEGADA EN EL MATEIX CICLE MENSTRUAL (PERÍODE DE TEMPS ENTRE DUES REGLES CONSECUTIVES)?

No s’han donat a conèixer problemes amb l’ús de Postinor®/Norlevo® més d’una vegada durant el mateix cicle menstrual, llevat de més alteracions de la regla. Si hi hagués una relació sexual de risc dins de les 12 hores següents a la seva presa no cal prendre una altra dosi, en canvi, si han passat més de 12 hores, sí que convé prendre’n una altra.

Pel que fa a l’EllaOne®, no s’ha investigat prou per recomanar que es prenguin dues o més vegades durant el mateix cicle menstrual, i per això no s’aconsella.

En canvi, el DIU de coure protegeix enfront de les relacions sexuals no protegides esdevingudes 5 dies abans i enfront de les que es puguin tenir en el futur, per la qual cosa no cal preocupar-se. Si el DIU és hormonal, el seu efecte comença als 7 dies postinserció, per tant, si hi ha hagut una nova relació després de 12 hores d’haver pres Postinor®/Norlevo® i 7 dies abans d’haver-se inserit el DIU, s’hauria de prendre una altra dosi de píndola de l’endemà.

 

QUAN TENDRÉ LA MENSTRUACIÓ?

Si t’has decidit pel DIU de coure o l’hormonal, tendràs la regla quan correspongui.

Si has pres la píndola de l’endemà, el més probable és que tenguis la regla en la data prevista o amb un marge de 7 dies d’avançament o de retard. A un 20% se us s’endarrerirà més i al 10% se vos avançarà.

Per tant, si la regla es retarda més de 7 dies o no és la vostra regla normal, millor anar a l’apotecaria i comprar un test d’embaràs. Podeu comprar el més econòmic que trobeu. Totes les embarassades tenen un test positiu a partir d’uns dies abans de la data prevista de la menstruació. Per evitar falsos resultats, el millor és usar la primera orina del matí.

 

AQUESTS MÈTODES SÓN COMPATIBLES AMB LA LACTÀNCIA MATERNA?

Tots són compatibles amb la lactància materna, només que no es recomana inserir el DIU fins transcorregudes almenys 4 setmanes del part, arran del seu major risc d’expulsió.

 

PUC UTILITZAR ELS MÈTODES D’EMERGÈNCIA SOVINT?

No és convenient per diversos motius: surt més car, és menys efectiu, saludable i còmode.

El teu ginecòleg de referència et pot ajudar amb el mètode més eficaç i que més s’adapti a les teves circumstàncies concretes. A més, pots començar a fer servir qualsevol mètode en qualsevol dia del cicle!

 


L’anticoncepció d’emergència no perjudica la salut, però no és tan efectiva com la convencional


 

I SI JA ESTIGUÉS EMBARASSADA SENSE SABER-HO?

Les pastilles no són teratògenes (no produeixen defectes congènits en el teu fill), per tant, no representen cap problema.

Pel que fa al DIU de coure, sí que representa un problema, ja que hi ha més risc d’avortament. De qualsevol manera, en el nostre entorn, l’habitual és que, abans d’inserir-te un DIU, el ginecòleg et faci un seguit de preguntes i una ecografia per descartar de manera raonable un embaràs inadvertit.

 

SEGURETAT

Tant el DIU com les pastilles de l’endemà han estat utilitzades per moltíssimes dones i no s’ha informat d’efectes adversos greus, per tant, es considera que el seu ús és segur en qualsevol dona.

 

CONTRAINDICACIONS

Per a les pastilles només cal considerar les reaccions al·lèrgiques que puguin haver ocorregut en el seu ús anterior i la lactosa, excipient afegit a totes elles.  Arribats aquí, la quantitat de lactosa és tan minsa que la gran majoria de persones intolerants a la lactosa ni se n’adonen de la seva presència.

Respecte al DIU de coure, no és la millor opció en pacients amb regles molt abundants o amb sospita d’al·lèrgia al coure.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

 • Alonso-Llamazares MJ. Anticoncepción de urgencia. Protocolos SEGO/SEC, 2019.
 • Gemzell-Danielsson K, Berger C, P G L L. Emergency contraception — mechanisms of action. Contraception. 2013;87:300-8.
 • Glasier AF, Cameron ST, Fine PM, Logan SJ, Casale W, Van Horn J, Sogor L, Blithe DL, Scherrer B, Mathe H, Jaspart A, Ulmann A, Gainer E. Ulipristal acetate versus levonorgestrel for emergency contraception: a randomised non-inferiority trial and meta-analysis. Lancet. 2010;375(9714):555-62.
 • Turok DK, Sanders JN, Thompson IS, Royer PA, Eggebroten J, Gawron LM. Preference for and efficacy of oral levonorgestrel for emergency contraception with concomitant placement of a levonorgestrel IUD: a prospective cohort study. Contraception. 2016 Jun;93(6):526-32.