Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 31/5/23.
Dates de versions prèvies: 7/9/19.
ENS QUEDAM EMBARASSADES EL MATEIX DIA EN QUÈ TENIM RELACIONS?
Algunes dones, quan vénen a fer-se la primera ecografia del seu embaràs, em diuen que saben exactament el dia en què es varen quedar embarassades.
Si no es tenen relacions amb molta freqüència, és probable que identifiquin el dia exacte, però aquest no sempre coincideix amb el de la fecundació o fusió de l’òvul amb l’espermatozoide, fenomen que marca l’inici d’un nou ésser. De fet, la fecundació pot coincidir o ser una mica posterior al dia de la relació.
Un cop produïda l’ovulació, eclosió d’una petita vesícula de líquid en la superfície de l’ovari que conté un òvul madur, aquest és aspirat per les trompes de Fal·lopi i allà es queda, esperant que algun espermatozoide el fecundi, però el temps és limitat, només 12 hores.
Per sort, les ejaculacions donen més opcions. En el primer instant, ja tenim un esquadró d’espermatozoides pujant com bojos fins que arriben a les trompes i, si un òvul els espera, el fecunden, però, si no hi és, també hi ha possibilitats!
Queden grupuscles d’espermatozoides, guerrillers de reraguarda, en definitiva, que fan una primera parada a uns racons del coll uterí (les criptes endocervicals) i es queden per allà per reposar forces i, un cop ho han fet, se’n van d’excursió cap a les trompes, a veure què troben.
Són menys soldats que en el primer grup, però és que n’hi ha prou amb un espermatozoide per fecundar l’òvul. Els espermatozoides poden romandre vius durant 4, 5 o 6 dies, segons la seva abundància i mobilitat.
Els òvuls són fecundables manco de 24 hores, mentre que els espermatozoides poden fecundar durant els 5 dies posteriors a l’ejaculació
I és que no tots els sèmens embarassen igual i la capacitat de procrear depèn de cada un dels membres de la parella. Si un d’ells és molt fèrtil, compensa a l’altre si ho és menys.
Un cop produïda la fecundació, es forma un embrió que viatja per les trompes fins a arribar a l’úter, i allà es sembra als 6-10 dies de l’ovulació, en el si del teixit que recobreix l’úter per dedins o endometri. A partir d’aquest moment, l’hormona de l’embaràs s’allibera a la sang i el test d’embaràs en orina surt ja positiu, fins i tot abans de la primera falta.
De qualsevol manera, la meitat dels embarassos passen totalment desapercebuts, és a dir, el test en orina és positiu, però tenim la regla més o menys quan toca. Aquests embarassos detectats per un test i que no s’arriben a veure mai en una ecografia, són els embarassos bioquímics. En definitiva, hi ha més convocats que elegits.
La meitat dels embarassos només es detecten per proves d’embaràs i no es veuran mai per ecografia: són els embarassos bioquímics
QUAN HEM DE TENIR RELACIONS SI ENS VOLEM EMBARASSAR AVIAT?
En el context explicat, és lògic pensar que, si tenim relacions prop de l’ovulació, la nostra possibilitat d’aconseguir una gestació augmentarà. Això és d’especial interès per a les parelles amb dificultat per concebre i per a les que els interessa parir un fill en uns mesos concrets per motius socials diversos. Per aquest motiu, es venen proves d’ovulació que es realitzen sobre una mostra d’orina.
Dissortadament, una revisió de la Col·laboració Cochrane, institució que selecciona i sintetitza les investigacions de major qualitat sobre temes mèdics, conclou que els tests d’ovulació són molt poc efectius per augmentar les probabilitats d’embaràs.
Els tests d’ovulació no són aconsellables per guiar l’acte sexual, atès que poden donar informació errònia i condicionen l’espontaneïtat de les relacions
Un altre tema és la capacitat predictiva dels tests d’ovulació en orina comercialitzats, que ens poden despistar fins al 7% dels casos, és a dir, ens diuen que hem ovulat i això en realitat no ha arribat a passar. De fet, els canvis en el moc cervical (consistència com a clara d’ou abans de l’ovulació i gelatinosa postovulació) prediuen millor l’ovulació que els tests en orina i el de la temperatura basal, ja obsolet.
I no us preocupeu per l’ovulació, ja que les dones som “transparents” en aquest sentit. Tenir les regles amb certa regularitat i/o les ecografies que us feim a la consulta prediuen l’ovulació amb una fiabilitat molt elevada.
Així que ja ho sabeu, si us voleu embarassar, basta en tenir relacions cada 2-3 dies, i si us fa ganes, i tira a tira. D’aquesta manera, asseguram que hi hagi sempre un grup d’espermatozoides dins l’aparell genital disposats a fecundar l’òvul.
FONTS DE LA INFORMACIÓ:
- Manders M, McLindon L, Schulze B, Beckmann MM, Kremer JA, Farquhar C. Timed intercourse for couples trying to conceive. Cochrane Database Syst Rev 2015; (3): CD011345.
- O’Flynn N. Assessment and treatment for people with fertility problems: NICE guideline. Br J Gen Pract. 2014; 64: 50-1.
- Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Diagnostic evaluation of the infertile female: a committee opinion. Fertil Steril. 2015; 103: e44-50.