DRA. GIBERT

8 de maig: dia del càncer d’ovari

8 maig, 2018

Avui és el Dia Mundial del Càncer de Ovari, una oportunitat per augmentar la consciència sobre aquesta malaltia.8 maig dia del càncer d'ovari

A Espanya es diagnostiquen uns 3.300 casos anuals, a Mallorca uns 50-60 casos. És el càncer ginecològic amb pitjor pronòstic, en part, perquè el 80% es diagnostiquen en fases avançades. Per tant, és important consultar amb el vostre ginecòleg o metge de família si es presenten almanco dos dels següents signes d’alarma, durant dues o més setmanes:

– Inflor abdominal, amb sensació de plenitud contínua.

– Dolor pèlvic i/o abdominal persistent.

– Mal d’esquena inexplicable que empitjora amb el temps.

– Més restrenyiment o diarrea dels habituals.

– Pèrdua de gana i sensació d’estar ple ràpidament.

– Necessitat d’orinar freqüentment.

– Cansament excessiu.

– Nàusees i vòmits.

– Pèrdua o augment de pes sense causa coneguda.

– Sagnat vaginal i alteracions del cicle menstrual.

 

És una malaltia pròpia de països industrialitzats com el nostre, on les xifres van augmentant lentament des dels anys 60. Part d’aquest increment es pot atribuir al descens del nombre de fills per dona. Se sol diagnosticar entre els 45 i els 75 anys, encara que hi ha alguns subgrups de tumors propis de dones molt joves i, fins i tot, adolescents.

Si bé no hi ha mètodes de diagnòstic precoç, tot i que alguns grups d’investigadors treballen molt sobre el tema, cal tenir en compte que els anticonceptius hormonals (pastilles, pegats, anell o DIU) protegeixen contra aquests càncers.

Si tenim familiars amb antecedents de càncer de mama, ovari, endometri o còlon, és convenient que aquests rebin consell sobre la pertinència de realitzar algun estudi genètic. Altres factors protectors són l’embaràs i la lactància i, en menor mesura, una dieta adequada pobra en greixos animals i rica en fruites i verdures.