DRA. GIBERT

Campanya contra la grip 2013 a les Balears: les embarassades també

13 octubre, 2013

tn_170_170_13_10_1316_08_09Campanya_contra_la_grip_2013_14_les_embarassades_tambe

La campanya per a la vacunació de la grip a les Illes Balears està a punt de començar i durarà fins el novembre. Les nostres embarassades són cridades a participar-hi. De fet, l’embaràs és una indicació de vacunació, independentment de les setmanes de gestació en què es trobi la dona. Els motius de la recomanació de la vacunació són consistents:

– Patir la grip durant l’embaràs causa més ingressos que en les no embarassades, no només a planta, sinó també en les Unitats de Cures Intensives: encara que hi ha diversos estudis sobre el tema, expòs les dades d’un estudi canadenc sobre la pandèmia gripal de 2009 que va objectivar que, si bé només el 3% dels casos de grip corresponien a embarassades, el 20% dels casos hospitalitzats i el 12% que van passar a Cures Intensives també ho eren.

– La grip en la gestació és un factor de risc de pneumònia: en un estudi realitzat a Espanya es va constatar que la pneumònia durant la pandèmia gripal era 5 vegades superior en les embarassades i que la seva mortalitat era del 14%.

– La vacuna disminueix a 1/3-2/3 parts la malaltia febril respiratòria: la vacuna no prevé els refredats sinó només les infeccions causades pel virus de la grip, que són més postrants que les causades pels virus del refredat comú i, a més, solen anar acompanyades de febre.

– El risc d’infecció gripal greu augmenta si l’embarassada presenta alguna malaltia: les malalties més freqüents que enfosqueixen el pronòstic de les embarassades amb grip són: l’asma, la diabetis i l’obesitat.

– La grip durant l’embaràs augmenta el risc de part prematur, baix pes, mort avantpart i cesària: amb tot, la transmissió de virus de la mare al seu fill és baixa.

– La capacitat de generar defenses de la vacuna en les embarassades (immunogenicitat) és semblant a la de dones no gestants: aquestes defenses (anticossos) són majors en la sang del cordó umbilical dels fills de les mares vacunades que en la dels fills de les no vacunades.

– La vacunació a la mare protegeix al seu fill en els seus 6 primers mesos de vida: els lactants de menys de 6 mesos que adquireixen la grip tenen més probabilitats d’hospitalització i mortalitat que altres nins infectats més grans. La infecció gripal dels nounats fills de mares vacunades és entre 1/3 part i el 90% inferior que en fills de mares no vacunades.

– La vacuna inactivada (la que s’usa en les embarassades) és segura: no s’han observat més efectes adversos de la vacuna ni en les embarassades ni en els seus fills al comparar-los amb les no embarassades.

– Es recomana la vacunació a totes les embarassades, especialment a partir de les 12 setmanes; si la gestant té alguna altra malaltia, la recomanació s’estén a qualsevol moment de l’embaràs: la tendència, de qualsevol manera, és a recomanar-la durant tot l’embaràs, independentment que la gestant estigui sana o tingui algun problema de salut.

Si voleu informació més detallada, els recomanem el document “Gripe y vacunación antigripal en el embarazo” consensuat per la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i el Grup de l’Estudi de la Grip (GEG). La vacunació es dispensarà a tots els Centres de Salut de la Seguretat Social i als centres privats i mútues laborals que es determinin.

Font: opinió personal.