DRA. GIBERT

El virus Zika: situació actual i mesures preventives

7 febrer, 2016

El virus Zika situació actual i mesures preventives

Els mitjans informatius i governamentals estan donant puntual informació sobre la infecció pel virus Zika i la seva expansió, que és molt ràpida pel continent americà. A causa del gran flux de viatgers entre l’Amèrica Central, Sudamèrica i Espanya, us exposam els fets i recomanacions que, a dia d’avui, són més útils i ponderats.

Aquest virus és transmès pel mosquit Aedes aegypti/Aedes albopictus (mosquit tigre), les picades dels quals les hem patit la majoria de nosaltres en els últims estius mediterranis.

La infecció per aquest virus passa desapercebuda o causa pocs símptomes en un de cada cinc afectats (febre, mal de cap i articulacions, taques vermelles i llagrimeig), però pot causar microcefàlia (disminució anormal de la mida del crani) en els fetus de mares que passen aquesta infecció principalment durant el primer trimestre d’embaràs.

En aquests moments, hi ha notícies de la infecció per aquests virus al Brasil, Barbados, Bolívia, Xile (Illa de Pasqua), Colòmbia, Equador, El Salvador, Guatemala, Guaiana, Guaiana Francesa, Haití, Hondures, Martinica, Mèxic, Panamà, Paraguai, Puerto Rico, Saint Martin, Surinam i Veneçuela. Qualsevol individu procedent d’aquests països i amb símptomes compatibles amb la malaltia durant les tres primeres setmanes després de la seva tornada podrà ser considerat sospitós de patir aquesta malaltia. A 4 de febrer, el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat espanyol ha informat de set persones diagnosticades al nostre país, totes elles provinents dels països esmentats, per la qual cosa es tracta de casos importats. Tres dels pacients es troben a Catalunya, dos a Castella i Lleó, un a Múrcia i un a Madrid. Tots ells es troben en bon estat i la seva situació no és greu. Una de les pacients diagnosticades a Catalunya és una dona gestant, que va presentar símptomes després d’haver viatjat a Colòmbia. La pacient, que es troba en el segon trimestre de l’embaràs, està sota supervisió mèdica.

El Ministeri s’ha compromès a actualitzar cada semana els casos de Zika confirmats pel Centre Nacional de Microbiologia.

Aquesta malaltia no té tractament específic, només dels símptomes, és a dir, se la tracta de la mateixa manera que un refredat.

Pel que fa a les embarassades, es valorarà un amniocentesi per confirmar o descartar la malaltia del fetus pel virus Zika si han patit símptomes mentre habitaven una zona afectada o bé durant les tres primeres setmanes després d’haver abandonat aquestes zones i en les que són portadores de un fetus amb microcefàlia i han estat en les zones afectades durant el seu embaràs.

Les recomanacions per a les dones embarassades en qualsevol trimestre de l’embaràs és de no viatjar a àrees on hi hagi casos de virus Zika. El virus només es pot prevenir evitant la picada del mosquit tigre, és a dir, utilitzant repel·lents d’insectes, estant en llocs amb aire condicionat o amb mosquiteres en portes i finestres i protegint la pell mitjançant pantalons, mitjons i camisetes de màniga llarga.

Les recomanacions per prevenir els danys infligits pel mosquit tigre són les que es detallen a continuació:

  1. Els mosquits dipositen habitualment els seus ous en l’aigua, pel que és important no guardar dins o fora de casa recipients que acumulin aigua (plats de tests, joguines …) i, si els tenim, els hem de buidar dos cops per setmana o cobrir-los amb tela mosquitera o amb sorra.
  2. Procurar mantenir-nos allunyats d’espais on hi hagi aigua estancada sense tractar, com desguassos, fonts, piscines inflables, estanys, safareigs, forats d’arbres …
  3. No utilitzar colònies que desprenguin olors dolces, ni sabons amb perfums o aerosols per als cabells, ja que atrauen els insectes.
  4. Mantenir una correcta higiene corporal, perquè també la sudoració i les olors fortes, com el dels peus, els conviden a picar.
  5. Utilitzar roba que cobreixi la pell: màniga llarga, pantalons llargs i calcetins, així com evitar els colors foscos i brillants, que atrauen els mosquits. A més, és recomanable sacsejar la roba abans d’usar-la si l’hem estès a l’exterior.
  6. Deixar la llum apagada si tenim la finestra oberta, ja que els mosquits van a la llum.
  7. Emprar mosquiteres per al llit o bres fixant sota el matalàs i assegurant-nos que no estiguin rompudes, perquè constitueixen una barrera física d’alta eficàcia contra els insectes que ataquen a la nit. També poden col·locar-se en finestres i portes, i, per millorar la protecció, poden impregnar-se amb permetrina o deltametrina. L’aire condicionat també impedeix la seva aparició.
  8. Especialment a l’estiu, quan ens hem d’aplicar tant un repel·lent com un fotoprotector, estendrem en primer lloc el fotoprotector, i després d’esperar una mitja hora perquè la pell l’absorbeixi, aplicarem el repel·lent de mosquits. D’aquesta manera, evitarem que la loció solar anul·li l’efecte de l’repel·lent, i ambdues seran efectives.
  9. En utilitzar els repel·lents de mosquits cal seguir estrictament les recomanacions sobre la manera i la freqüència d’aplicació.
  10. El repel·lent de mosquits més efectiu és el que conté dietiltoluamida (DEET) que, ben usat, és segur per a les gestants. Altres alternatives contenen picardina i IR535.

Font: Dra. Gibert