DRA. GIBERT

Extirpar les trompes quan ja no les necessitam pot prevenir el càncer d’ovari

11 gener, 2015

tn_170_170_22_02_1523_35_31Extirpar_les_trompes_quan_ja_no_les_necessitam_pot_prevenir_el_cancer_dovari

El càncer d’ovari a Espanya és el quart més freqüent, després dels càncers de mama, còlon i endometri, però, té pitjor pronòstic que els anteriors. Els coneixements actuals apunten a que un nombre important dels mateixos s’origina en les trompes de Fal·lopi.

De fet, s’estima que si extirpam les trompes (salpingectomia) a les portadores de gens de risc de càncer d’ovari i mama, o a qualsevol dona durant la realització d’una histerectomia (extirpació de l’úter) o en efectuar-li una lligadura de trompes es poden reduir fins a la meitat les morts per càncer d’ovari.

Al número de gener de la revista del Col·legi Americà d’Obstetres i Ginecòlegs, els nostres col·legues nord-americans estableixen les següents recomanacions:

– El ginecòleg i la pacient amb risc de cáncer d’ovaris, però que no vol que els hi extirpin, han de discutir els possibles beneficis de la salpingectomia si sera sotmesa a una extirpació d’úter.

– Si la pacient desitja una lligadura de trompes, se  li ha de comunicar que la salpingectomia bilateral és eficaç per a aquesta finalitat.

– S’ha d’assessorar a les dones que no desitgen ja més fills sobre la utilitat de la salpingectomia si se les sotmet a altres cirurgies pèlviques per malaltia ginecològica benigna.

Els estudis disponibles no han trobat diferències ni en la recuperació postoperatòria de les pacients, ni en la seva funció ovàrica després de les intervencions ginecològiques, independentment que es practiqui o no la salpingectomia.

Ja des de 2013, recomanam la salpingectomia a les nostres pacients sempre que hi hagi indicació de cirurgia ginecològica per altres motius i la pacient estigui molt segura que no desitja tornar a ser mare.

Font: Obstetrics & Gynecology