DRA. GIBERT

COVID I EMBARÀS: informació actualitzada

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 26/11/22.
Dates de versions prèvies: 4/9/20, 8/1/22, 18/1/22.

Des de que aparegué la COVID-19,  en novembre de 2019, s’han anat succeïnt diferents onades i el virus original ha mutat, generant variants virals de preocupació, essent la darrera l’òmicron. Els llinatges d’òmicron anomenats BA.4 i BA.5 són, per ara, el més freqüents.

En els paràgrafs següents, us explic com repercuteix la infecció pel Coronavirus sobre les embarassades, les parteres i les mares lactants. Si necessites més informació sobre el virus que no et contem aquí, la pots trobar a un altre lloc d’aquesta web.

Us ho presento en un format de preguntes i respostes:

 

COM ES TRANSMET EL VIRUS?

Mitjançant l’aire i les gotes que surten des de la boca i/o el nas. Per a que hi hagi transmissió, cal que hi hagi proximitat interpersonal (1,5 o 2 metres), durant més de 15 minuts (consecutius o no, repartits en un dia sencer) i sense les mesures de protecció adequades (mascaretes quirúrgiques o, millor, FFP2 ben posades). També es pot transmetre per superfícies contaminades, d’aquí que es realitzi una neteja freqüent de mobles i carros de la compra a molts de comerços i que se’ns insti a rentar-nos les mans abans d’entrar-hi.

La transmissió de mares a fills, quan la dona està embarassada, no s’ha pogut demostrar. Tampoc disposam de proves que el virus es trobi a l’orina, el fluix vaginal, el líquid amniòtic, o la sang materna. En altres paraules, el camp d’actuació del virus és només l’arbre respiratori. Els casos d’infecció de nadons de dies, molt probablement, es deguin a contagis post-naixement.

 


El contagi de la COVID-19 de la mare al fill durant l’embaràs és molt improbable


QUINS SÍMPTOMES PRODUEIX?

No hi ha grans diferències entre la clínica de la COVID-19 i la grip, només que l’última es presenta sobretot entre desembre i febrer, els mesos més freds de l’any. Si voleu informació comparativa entre les dues malalties, us recoman aquest text de l’Organització Mundial de la Salut.

En tots dos casos, la febre és el signe estrella (37,8ºC o més de temperatura) i està present en la gran majoria dels infectats simptomàtics. Aquest és el motiu per a que es controli la temperatura abans d’accedir a alguns comerços, col·legis i abans de partir de viatge.

QUINES PECULIARITATS TÉ LA INFECCIÓ PER COVID-19 A LES EMBARASSADES I ELS SEUS FILLS?

L’embaràs no augmenta el risc de contagiar-se de COVID-19. A més, la majoria de les gestants infectades es recupera bé. Una minoria de dones embarassades desenvolupen una malaltia severa i, fins i tot, poden precisar ingrés a UCI i ventilació mecànica (respirador). Les majors de 34 anys, les que tenen altres malalties, com la hipertensió o la diabetis, les obeses i les que pertanyen a grups socials més desafavorits tenen més possibilitats de patir una malaltia greu. Pel que fa a les setmanes de gestació, sembla que la segona meitat de l’embaràs és la de més risc i que, a més setmanes, més probabilitats que el virus faci de les seves. Així i tot, el risc de mort materna és molt baix. Per a que us faceu una idea, s’estima que 10 d’entre 1.000 infectats per COVID-19 poden arribar a morir. En un estudi recent sobre decessos a infectats a l’estat nord-americà de Mississippi, es comprovà que les dones en edat fèrtil tenien una probabilitat de mort de 2,5 per cada 1.000 infectades si no eren gestants i d’un 9 per 1.000 si ho eren. Més del 90% es produiren a dones amb altres malalties i cap de les que moriren havia rebut la pauta completa de la vacuna.

Les embarassades amb pneumònia per la COVID-19 s’arrisquen una mica a parir abans d’hora i a una cesària. De fet, els parts prematurs, en infectades greus, són el resultat d’una inducció del part o una cesària amb la finalitat de millorar la condició materna. Això últim pot ocórrer en qualsevol pneumònia greu, independentment que la causa sigui o no la COVID-19.

 


Les embarassades no tenen més risc de contreure la COVID-19, però tenen més possibilitats de patir una malaltia severa, encara que els riscos són baixos


 

La nostra experiència assistencial a Mallorca, que és compartida per altres entorns, i derivada de quan es realitzaven proves de PCR a l’ingrés de totes les parteres, és que aquestes solen ser asimptomàtiques i és molt estrany que desenvolupin la malaltia durant l’ingrés.

EL CORONAVIRUS POT PRODUIR MALFORMACIONS AL MEU FILL?

No s’ha notat que els fills de mares que hagin emmalaltit en algun moment del seu embaràs tenguin més possibilitats de malformacions. Un altre tema és la febre que, independentment de la seva causa, és un factor de risc d’adquirir un defecte de la columna vertebral que s’anomena espina bífida. De qualsevol manera, l’ús de paracetamol, com a antitèrmic, i d’àcid fòlic durant les primeres 10-12 setmanes d’embaràs, com a preventiu d’aquestes malformacions i d’altres, actua com a “antídot”. Teniu en compte que, a les 10 setmanes de gestació, l’anatomia del concebut ja està ben definida i això no té marxa enrere.

TENC MÉS RISCOS EN L’ÈPOCA DE LA GRIP ESTACIONAL?

La grip afecta proporcionalment més a les gestants que el Coronavirus. Llavors, és molt important vacunar-se de la grip quan estam embarassades i més en anys de pandèmia, per reduir les possibilitats de contreure dues malalties que debuten de forma similar. A més, vacunant-nos de la grip, afavorim la “immunitat de grup o de ramat”, és a dir, cream les defenses suficients per a que el virus no ens afecti ni a nosaltres, ni als que ens envolten. La vacunació massiva de la grip disminueix el nombre d’ingressos per aquesta causa i és una mostra de solidaritat, ja que contribueix a disposar de llits d’hospitalització lliures per atendre els ingressos extra que pot haver per culpa del Coronavirus.

La coexistència dins el mateix individu d’ambdues infeccions s’ha anomenat “flurona”. Encara que és un fenòmen descrit recentment, és molt probable que, des de fa mesos, la gent es coinfecti pels dos virus i no s’hagi diagnosticat. A priori, sembla que ha de ser més difícil lluitar contra una infecció doble que contra una simple, però encara no disposam d’informació suficient per assegurar-ho. Altrament, els dos virus són molt diferents i no es combinaran per produir un nou virus que pugui causar-nos encara més problemes.

QUAN TENC MÉS POSSIBILITATS DE CONTAGIAR A ALTRES PERSONES?

En el següent quadre resum incloem les orientacions sobre l’autoaïllament voluntari a casa o evitant acudir a llocs a on hi hagi altres persones, especialment si són vulnerables al virus. Si no podeu eludir les sortides de casa, utilitzau la mascareta quirúrgica o, millor, la FFP 2 .

Quant a les proves de detecció (PCR i antígens), cal saber que:

  • Les PCR detecten càrregues virals baixes (durant la incubació de la malaltia i la fase de curació, poca probabilitat de contagi) i altes (pròpies d’individus amb símptomes, alta probabilitat de contagi).
  • Les proves d’antígens només detecten càrregues virals altes.

Si has de quedar a casa, és important que surtis poc de la teva habitació i, si ho fas, fes servir mascareta. Si tens un bany per a tu, millor que millor però, si no, aplica lleixiu després d’utilitzar-lo. És important que t’hidratis bé i et moguis dins del teu espai, per minimitzar el risc de trombes. Algunes pacients ens han preguntat si s’han d’injectar heparina mentre són confinades a casa i amb pocs o cap símptoma. La resposta, en general, és que no cal, sempre que la dona no tengui altres factors de risc. Només se t’heparinitzaria en cas d’infecció activa i ingrés hospitalari, o bé, si quedes a casa però tens altres factors de risc addicionals de trombes. El teu metge tendrà en compte les teves circumstàncies i et comunicarà si et fa falta o no.

Cada comunitat autònoma, regió o país han establert les eines per resoldre dubtes quant a proves, aïllament, maneig de símptomes i vacunacions. A Balears, tenim les eines d’autorastreig i els telèfons d’Infocovid.

ÉS SEGUR L’HOSPITAL DURANT LA PANDÈMIA?

La gran majoria de brots procedeixen dels entorns familiar, social o laboral. En canvi, als hospitals es realitzen PCR per a COVID-19 davant la mínima sospita d’infecció. Això fa de l’hospital un lloc més segur que qualsevol altre.

COM S’ATENDRÀ EL MEU PART SI ESTIC INFECTADA?

De la mateixa manera que si no hi estiguessis, llevat que el personal ha de portar equips de protecció individual adequats. L’únic problema dels equips és que restringeixen la transpiració, es passa calor i les ulleres s’entelen amb freqüència, per tant, intentam suportar l’esmentada situació amb paciència.

Podràs estar acompanyada pel pare de la criatura sense problema, només que tots dos haureu de portar la mascareta quirúrgica per protegir-vos entre vosaltres. És possible que, durant el part, se’t facin més controls de temperatura i d’oxigenació de la sang (pulsioxímetre o pinça que es posa en un dit).

Teniu en compte que la COVID-19 no és una indicació d’acabar l’embaràs, de fet, és millor que el part es produeixi quan ja no tenguem el virus.

COM ES MANEJARÀ EL POSTPART O PUERPERI SI ESTIC INFECTADA?

És freqüent que es prescrigui heparina per prevenir trombes.

El pell amb pell i la lactància materna es permeten, sempre que la mare dugui la mascareta posada i netegi bé la pell del pit, les mans i les superfícies properes.

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

  • Crovetto F, Crispi F, Llurba E, Figueras F, Gómez-Roig MD, Gratacós E. Seroprevalence and presentation of SARS-CoV-2 in pregnancy. Lancet. 2020;396(10250):530-531.
  • Kasehagen L, Byers P, Taylor K, et al. COVID-19–Associated Deaths After SARS-CoV-2 Infection During Pregnancy — Mississippi, March 1, 2020–October 6, 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2021;70:1646–1648.
  • Khoury R, Bernstein PS, Debolt C, et al. Characteristics and Outcomes of 241 Births to Women With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Infection at Five New York City Medical Centers. Obstet Gynecol. 2020;136:273-282.
  • Knight M, Bunch K, Vousden N, et al. Characteristics and outcomes of pregnant women admitted to hospital with confirmed SARS-CoV-2 infection in UK: national population based cohort study. BMJ. 2020;369:m2107.
  • Liu D, Li L, Wu X, et al. Pregnancy and Perinatal Outcomes of Women With Coronavirus Disease (COVID-19) Pneumonia: A Preliminary Analysis [published correction appears in AJR Am J Roentgenol. 2020 Jul;215(1):262]. AJR Am J Roentgenol. 2020;215:127-132.
  • RCOG, Royal College of Midwives, Royal College of Paediatrics and Child Health, Public Health England and Public Health Scotland. Coronavirus (COVID-19) Infection in Pregnancy. Information for healthcare professionals. Version 14.2: updated Monday 6 December 2021.
  • Savasi VM, Parisi F, Patanè L, et al. Clinical Findings and Disease Severity in Hospitalized Pregnant Women With Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Obstet Gynecol. 2020;136:252-258.

5 thoughts on “COVID I EMBARÀS: informació actualitzada

  1. La mejor aplicación de control parental para proteger a sus hijos – monitoriza en secreto GPS, SMS, llamadas, WhatsApp, Facebook, ubicación. Puede monitorear de forma remota las actividades del teléfono móvil después de descargar e instalar apk en el teléfono de destino.

  2. Monitoruj telefon z dowolnego miejsca i zobacz, co dzieje się na telefonie docelowym. Będziesz mógł monitorować i przechowywać dzienniki połączeń, wiadomości, działania społecznościowe, obrazy, filmy, WhatsApp i więcej. Monitorowanie w czasie rzeczywistym telefonów, nie jest wymagana wiedza techniczna, nie jest wymagane rootowanie.

  3. Esto puede ser molesto cuando sus relaciones se interrumpen y no se puede rastrear su teléfono. Ahora puede realizar esta actividad fácilmente con la ayuda de una aplicación espía. Estas aplicaciones de monitoreo son muy efectivas y confiables y pueden determinar si su esposa lo está engañando.

  4. Rastreador de teléfono celular – Aplicación de rastreo oculta que registra la ubicación, SMS, audio de llamadas, WhatsApp, Facebook, fotos, cámaras, actividad de Internet. Lo mejor para el control parental y la supervisión de empleados. Rastrear Teléfono Celular Gratis – Programa de Monitoreo en Línea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.