DRA. GIBERT

La vacuna de la grip: un petit benefici per a tu i un molt gran per al teu fill i el teu entorn

16 novembre, 2021

De tots és sabut que la vacunació antigripal redueix, en qui la rep, els símptomes i el risc de mort a causa de la grip.

La grip s’assembla a un refredat, només que dura més, té la capacitat d’esgotar les nostres defenses i fer-nos proclius a contagiar-nos d’altres malalties com la pneumònia bacteriana, i en aquest cas, en lloc d’anar millorant a poc a poc, cada cop anam a pitjor.

Es prioritza la vacunació de les persones més vulnerables a la grip i que pertanyen a un o més dels grups següents:

  • Persones de 65 o més anys, que també rebran la tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19.
  • Malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques, respiratòries, renals o hepàtiques cròniques.
  • Diabètics.
  • Obesitat important (índex de massa corporal de 35 o més).
  • Malaltia renal crònica.
  • Anèmies i malalties de l’hemoglobina (talassèmia, drepanocitosi i altres).
  • Trastorns de la coagulació com l’hemofília.
  • Càncer dòrgans sòlids i de la sang.
  • Celíacs.
  • Malalties amb deteriorament cognitiu.
  • Problemes neuromusculars severs.
  • Portadors d’implant coclear.
  • Malalties reumàtiques cròniques i autoimmunes.

I en aquest grup de vulnerables hi són les embarassades, que s’han de vacunar independentment de les setmanes de gestació. Les no vacunades tenen l’oportunitat d’obtenir la seva dosi dins dels 6 primers mesos postpart si la campanya encara és vigent. Pensau que els vostres nadons són molt sensibles a la grip en el seu primer semestre de vida.

Recordau que l’embaràs s’associa a canvis cardiopulmonars i immunològics, que afavoreixen una grip més greu i, per tant, amb més complicacions i ingressos. Els avortaments, els defectes congènits, la prematuritat i les morts fetals intrauterines són també més freqüents entre les que contrauen la grip. Tot i així, els beneficis individuals són petits, aleshores, per notar-los cal vacunar milers de dones.

 

Les embarassades tenen més probabilitats de patir una grip greu. Vacunar-se no només les protegeix a ellas, sinó també als seus bebès i al seu entorn.

 

En aquest segon hivern de pandèmia, la campanya de vacunació contra la grip a Balears ja s’ha iniciat el 4 de novembre i conclourà el 17 de desembre. En el cas concret de les gestants, les dates d’inici són diferents:

  • Si ets entre les 27 i les 36 setmanes i encara no t’has vacunat de la tos ferina: a partir del dilluns 8 de novembre. S’aprofitarà la vacunació contra la grip per oferir-vos la vacunació contra la tos ferina.
  • Per a la resta de les embarassades: a partir del dilluns 22 de novembre.


A partir del final de la campanya, qualsevol persona pot accedir a la vacuna fins que s’acabin les dosis
comprades pel Govern i que són 304.800, 80.000 més que l’exercici anterior.

Si estàs embarassada i no t’han avisat amb un SMS recordatori de la necessitat de vacunar-te, pots demanar cita per rebre la teva dosi als Centres de Salut als telèfons 971.43.70.79 o al 902.079.079 i recorda que la cita ha de ser amb la comare, qui és la que us vacunarà durant l’embaràs.

Les embarassades es vacunaran amb Vaxigrip Tetra® que es dispensa gratuïtament, encara que també es pot adquirir per compte de cadascú a la farmàcia per gairebé 15 €.

D’altra banda, cal tenir present que si bé la vacuna no és meravellosa, és a dir, no protegeix més de 7 de cada 10 vacunats. Aleshores, allò que “em vaig vacunar i vaig agafar la grip” no va tan desencaminat.

Tot i la seva efectivitat millorable, també és veritat que vacunar-se no només protegeix el vacunat, sinó també el seu entorn, per això l’Organització Mundial de la Salut recomana assolir el 75% de vacunats, en cadascun dels grups establerts, per aconseguir així la “immunitat de ramat”, concepte molt en voga a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Arran de tot això, s’entén la recomanació de vacunació a aquelles persones que, per la seva ocupació, estan en contacte amb els més vulnerables. Aquestes són els treballadors al servei de la comunitat (personal de centres sanitaris, sociosanitaris, institucions geriàtriques, farmàcies i cuidadors de malalts de risc). Si ets bomber o policia, també és convenient que et vacunis, per tractar amb un públic anàleg els treballadors del punt anterior.

D’altra banda, si treballes amb nins de 0 a 5 anys i estàs vacunat, tens més probabilitats de tallar la transmissió del virus entre els més joves. Tenou en compte que els nins són els principals contagiadors de refredats, grips i infeccions virals gastrointestinals, ja que en tenir les seves defenses més immadures desprenen més virus i durant més temps.

Una altra recomanació interessant i en què no tots caiem és en la pertinència de protegir els que treballen amb aus i porcs. Segur que algun recorda notícies sobre les grips aviària (de les aus) o porcina (dels porcs). Tingueu en compte que si un granger contagiat per grip humana, també contrau el virus de la grip aviària o porcina, aquests poden compartir el seu material genètic entre si dins del seu cos i crear un virus combinat més agressiu.

Si emmalaltiu de grip, beveu molta aigua, preneu paracetamol i només aneu a un centre sanitari si no millorau. És important limitar els nostres moviments per no contagiar els altres. La resta de mides ja us les coneixeu de sobres gràcies a la COVID-19: tossir sobre mocadors de paper nets o sobre l’avantbraç, rentar-se les mans amb aigua i sabó o solució hidroalcohòlica i fer servir màscara.