DRA. GIBERT

Embarassades: recomanada la vacuna contra la tos ferina

24 abril, 2016

tn_170_170_29_03_1522_07_30Embarassades_dIlles_Balears_estiguin_atentes_a_la_vacunacio_contra_la_tos_ferina

La tos ferina o cucurutxa és una infecció molt contagiosa que es manifesta en forma de crisis de tossina convulsiva que pot durar setmanes o mesos. És una malaltia que és més típica de la infantesa i pot ser molt greu als infants de menys d’1 any de vida, que solen necessitar ingrés hospitalari a la meitat dels casos, mentre que l’1% dels de 6 mesos o menys poden morir com a conseqüència de la malaltia.

Aquesta malaltia era molt freqüent als anys 50, però va disminuir considerablement amb la vacunació massiva infantil. Malauradament, en els darrers anys s’ha vist un augment dels casos, la qual cosa s’atribueix a la  progressiva disminucióde la protecció conferida per la vacuna a mesura que passa el temps des de la darrera dosi administrada. Això fa que els convivents i els cuidadors dels bebès, fonts de contagi habituals dels infants encara no vacunats (les vacunes al primer any de vida s’administren als 2, 4 i 6 mesos), tenguin més possibilitats de contagiar-los. Heu de tenir en compte que aquesta malaltia produeix pocs símptomes als adults i fins i tot pot passar pràcticament desaparcebuda.

De les distintes estratègies per frenar els casos greus de tos ferina al primer any de vida, la més acceptada i efectiva és la vacunació de la gestant al seu darrer trimestre. Això té un doble objectiu: l’embarassada passa les seves defenses (o anticossos) a través de la placenta i evita la transmissió a l’infant a partir de la persona que té més risc de contagiar-lo un cop hagi nascut: ella mateixa.

Per tant, la nostra Conselleria de Salut ha decidit valorar la inclusió dins el Programa de vacunació de Salut Pública d’una dosi de vacuna a les embarassades que es trobin entre les setmanes 27 i 36, que és el moment òptim per maximitzar el pas transplacentari d’anticossos. Les persones interessades en vacunar-se poden dirigir-se al seu centre de salut o cridar al telèfon de cita prèvia del Servei de Salut: 902 079 079.

Les funcionàries de l’Estat, les beneficiàries dels funcionaris i les persones immigrants es poden acollir a aquesta mesura preventiva sense cost, de fet la vacuna indicada, la marca de la qual és Boostrix, no es ven a les farmàcies.

Les embarassades han de saber que aquesta vacuna es pot administrar el mateix dia que la del grip i que la del Rh (gammaglobulina anti-D).

Font: Direcció General de Salut Pública i Consum. Conselleria de Salut. Govern de les Illes Balears.