DRA. GIBERT

PREVENIR EL CÀNCER: perquè és insensat emmalaltir o morir si és fàcilment evitable

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 3-2-19.

Tots coneixem algun cas de càncer en el nostre entorn, algunes vegades els malalts hem estat nosaltres. El càncer té cada vegada millor pronòstic, gràcies als avanços mèdics. Així i tot, considerant els cancers de manera global, la supervivència als 5 anys supera escassament la meitat dels casos. Si el càncer es diagnostica precoçment, “a temps” en altres paraules, i segons el tipus de càncer, la curació pot arribar al 80%-90% als 5 anys. Però, ja veis, fins i tot en els casos més favorables, sempre queda la possibilitat de morir d’aquesta malaltia, un camí d’anys amb una espasa de Damocles a sobre, amb la possibilitat de recaure planejant sobre el nostre horitzó.

En aquest context, el millor és prevenir el càncer, evitar que arribi a les nostres vides mitjançant el seguiment d’una sèrie de consells senzills. Perquè almanco 1/3 part dels cancells són evitables, i és un doi patir o morir per alguna cosa que es podria haver impedit, per no saber què va bé i què no fva bé per impedir el càncer.

Ja us contam a una altra entrada que la nostra edat és un factor crucial, un més edat, més càncer, però no podem fer retrocedir el rellotge. Doncs, centrem-nos en què sí podem modificar:

  1. TABAC: és la principal causa de mort per càncer entre els homes i, de forma creixent, entre les dones. Inclou ser fumador actiu, passiu i mastegar tabac. El tabac augmenta el risc dels següents càncers: pulmó, esòfag, estómac, laringe, cavitat oral, ronyó, bufeta, còlon i coll uterí. En Ginecologia, diagnosticam el càncer de cèrvix i les seves lesions precursores, moltes d’elles en fumadores i és que, al virus causant, el del papil·loma humà, es queda en entorns amb molta nicotina… A més, el tabac participa de les causes de altres malalties no canceroses com infart de miocardi o bronquitis crònica. Els beneficis de deixar de fumar són immediats: et canses menys, recuperes el sentit del gust i de l’olfacte, l’aspecte de la pell millora espectacularment. Si ets fumador i penses que la teva vida i la del teu entorn millorarà amb l’abandonament de l’hàbit, et deixam aquest vídeo il·lustratiu i recorda que el metge de família i el teu otorinolaringòleg et poden ajudar.
  2. FALTA D’ACTIVITAT FÍSICA, SOBREPÈS I OBESITAT: la manca d’activitat física contribueix a l’acumulació de greix i afavoreix el patiment de càncer de mama, còlon i úter (endometri). 20% de les morts per càncer de mama i el 25% de les causades pel càncer colorectal es poden atribuir al continu inactivitat-sobrepès-obesitat. Pel que fa al càncer d’úter, gairebé la meitat són obeses, i és molt trist haver d’aplicar tractaments agressius a dones que han descuidat la seva condició física per sobrevaloració de les seves necessitats nutricionals i per quedar a casa, a resultes de la poca mobilitat derivada de seu sobrepès. L’acumulació de greix s’associa també amb artrosi als genolls, càlculs a la vesícula biliar, hipertensió arterial, diabetis mellitus, hipercolesterolèmia, malalties cardiovasculars… Si vols saber si estàs o no en el pes correcte, pots calcular aquí el teu IMC (índex de massa corporal). Si el resultat supera el 25 tens sobrepès, i si supera el 30 ja tens obesitat. Però, hi ha una bona notícia, ens estàs llegint perquè vols viure molts anys i/o vols viure amb qualitat, i prendre consciència és el primer pas per millorar.
  3. ALCOHOL: ens posa en risc de càncers del tub digestiu (boca, faringe, esòfag, estómac, colorectal i fetge), de laringe i de mama. També produeix hepatitis crònica i cirrosi hepàtica. Com veureu, alguns càncers de la llista coincideixen amb els causats pel tabac, i és que fumar i beure són una combinació altament perjudicial.
  4. INFECCIONS: el virus de l’hepatitis B causa el 50% dels càncers de fetge a tot el món, i el de la C el 20%. Per això és important que vacunis als teus fills contra l’hepatitis B i que et cercioris de si has estat vacunat o no. En general, els nascuts a partir de 1980 estan vacunats al nostre país, però qualsevol es pot vacunar, encara que sigui més gran. Parla amb el teu metge de família. Les vacunes són un acte de salut pública i les incloses en el Programa de Vacunes no tenen cap cost directe. Si ja has estat infectat, no descuidis els seguiments de la teva infecció. Si pateixes hepatitis C, tens la sort de disposar del sofosbuvir que aniquila el virus en més del 95% de les ocasions. Pel que fa a Ginecologia, tenim el virus del papil·loma humà (VPH) que produeix gairebé tots els casos de càncer de coll uterí, malaltia que afecta gent jove, amb emocionants projectes vitals i, sovint, amb fills petits. Si ets nina o dona i has nascut a partir de 1994, tens dret a la vacunació gratuïta al teu Centre de Salut. Segons els teus hàbits sexuals, és una bona opció vacunar, fora del calendari de vacunes, ja que no només prevendràs el càncer de coll uterí, sinó de vagina, vulva, faringe i anal. Avui dia, a Espanya no es vacuna als nins o als homes per un tema econòmic (cada dosi de vacuna són almenys 120 €), ja que tant dones com homes són transmissors de la malaltia. A un altre article del nostre web, us explicam amb detall aquesta vacuna.
  5. CONTAMINACIÓ AMBIENTAL: les substàncies carcinogèniques que “viatgen” a l’aigua, l’aire o el sòl causen fins al 5% dels càncers. Als països en vies de desenvolupament l’exposició en locals tancats a les cuines de carbó o el consum d’aliments per substàncies com aflatoxines (en aliments contaminats amb fongs) o dioxines (parlam de la seva presència en els peixos grans en una altra part del nostre web).
  6. CARCINÒGENS LABORALS: hi ha més de 40 substàncies documentades com tòxiques i que poden produir càncer de laringe, pulmó, pell, bufeta i leucèmia. El mesotelioma (càncer de la coberta dels pulmons o pleura) està molt relacionat amb l’exposició laboral a l’amiant o “Uralita”, l’ús del qual està prohibit a Espanya des de 2002. Es creu que fins a 1/3 dels homes i fins 1/5 de les dones poden haver estat exposats a carcinògens pulmonars, el que equival al 10% de càncers de pulmó de tot el món. El 2% de leucèmies també s’atribueixen a exposició laboral. Per sort, la legislació espanyola preveu la major part d’aquests aspectes, però no resulta de més estar informats dels riscos del nostre lloc de treball, sobretot, si són indústries.
  7. RADIACIONS: les radiacions ionitzants tant si són d’origen natural com artificial (proves radiològiques, radioteràpia) poden provocar qualsevol tipus de càncer, però especialment, leucèmia, càncers de pulmó, tiroide i mama. L’exposició domèstica a gas radó és especialment freqüent a Galícia. Les radiacions ultraviolada (exposició al sol, llits bronzejadores) causen càncer de pell en totes les seves varietats, fins i tot la més agressiva o melanoma.

Altres accions preventives són no retardar el desig reproductiu (tenir els fills aviat, tenir-ne més d’un, donar-los el pit) redueixen els riscos de càncer de mama, endometri i d’ovari, encara que som ben conscients que la procreació és una decisió molt personal que obeeix a molts d’altres factors. Quant a l’ús d’anticonceptius hormonals (pastilles, pegats, anells, implants, DIU), els seus beneficis superen àmpliament els riscos, és a dir, redueixen el risc de càncer d’ovari, endometri i colorectal, sense protegir-nos contra el càncer de mama.

Fonts de la informació:

Organización Mundial de la Salud. Prevención del cáncer. [accés 3-2-19], Disponible a: https://www.who.int/cancer/prevention/es/