DRA. GIBERT

Avui, dilluns 8 de maig, és el Dia Mundial del Càncer d’ovari 2023

7 maig, 2023

Aquesta jornada és fonamental per recordar que el càncer d’ovari ens pot afectar a totes, joves o grans. Com que no és tan freqüent com el càncer de mama o de còlon, passa més desapercebut als noticiaris. Igualment, atès que són poques dones les afectades, és més freqüent que els professionals sanitaris no avesats donem manco importància a uns símptomes que, d’altra banda, són habituals quan abastam la cinquantena o la seixantena.

 


El càncer d’ovari no té proves de diagnòstic precoç, com les mamografies o les citologies, per tant, nosaltres som les que hem de consultar si hi ha senyals d’alarma


 

Els senyals d’alarma són:

  • Augment de la cintura: quan tenim la menopausa, la tendència és a que la cintura estigui manco marcada i els calçons ens vagin més estrets. Així i tot, l’increment abdominal vinculat al càncer d’ovari és desproporcionat, ja que la resta del cos està com sempre o, fins i tot, ens aprimam de per tot manco de la panxa. Pensam que la foto adjunta és molt expressiva.
  • Notam canvis com que hem d’anar d’orinar més freqüentment, que la nostra bufeta no es deixa omplir tant com abans.
  • Algunes dones pateixen un restrenyiment de nova aparició.
  • Podem sentir dolor al baix ventre o a tota la panxa que no havíem percebut abans.

 


Si una ecografia veu que els nostres ovaris són normals, no patim de càncer d’ovari


 

Si això et passa, consulta al teu metge de confiança i conta-li. Si segueixes amb símptomes i no et sents ben atesa, demana que et facin una ecografia, una prova senzilla que és molt aclaridora.
Si tens algun parent pròxim que hagi patit càncer de mama i/o ovari, demana-li si li han fet un estudi genètic i comenta els resultats amb el teu metge de confiança.
Si has utilitzat anticonceptius hormonals (píndoles, anells, pegats, injectables o DIU hormonal), has tengut fills i els has donat a mamar una llarga temporada, has de saber que tens manco risc de càncer d’ovari que si no ho haguessis fet.

Si el teu ginecòleg de confiança ha d’operar-te i estàs en una edat en què no tendràs més fills, informa’t sobre la conveniència d’extirpar-te les trompes de Fal·lopi. Sembla que retirar-les pot disminuir el risc de càncer d’ovari al futur.

 


Las que utilitzau o heu utilitzat anticonceptius hormonals en les seves diferents versions teniu manco risc de càncer d’ovari


 

Perquè per tenir una bona vida, basta amb estar ben informades i escoltar al nostre cos.

Si vols més informació, consulta la pàgina de l’organització ENGAGe, col·laboram amb ells per fer arribar informació fàcil d’entendre.