DRA. GIBERT

4 de març: Dia Internacional del Virus del Papil·loma Humà

1 març, 2022

El 4 de març és l’ocasió per conscienciar-nos del virus del papil·loma humà (VPH), la causa més freqüent de malalties de transmissió sexual i de càncers tant anogenitals (anal, de penis, vulvar, vaginal) com de cap i coll.

Conèixer-lo i prevenir-lo són claus.

La prevenció consisteix en:

  1. Evitar contagiar-nos: preservatiu (masculí o femení), vacuna (homes i dones joves).
  2. Detectar les lesions abans que derivin a càncer: les citologies serveixen però, a partir dels 30 anys, el millor és fer-se una prova de VPH en fluix vaginal cada 5 anys. És el que recomana l’Organització Mundial de la Salut, ja que la citologia queda obsoleta com a prova fonamental en el diagnòstic precoç a partir dels 30 anys.
  3. No fumar: sí que ho heu entès bé. La infecció per VPH als fumadors es desenvolupa de forma més ràpida i agressiva amb respecte als no fumadors. En definitiva, teniu un motiu més per abandonar-lo.

A les nostres diapositives d’Instagram, us explicam els eixos de la campanya contra el VPH segons la IPVS (Societat Internacional del Papil·lomavirus) que és la que ha tengut la iniciativa d’instaurar aquesta jornada.
Des de finals de 2019 realitzam la detecció precoç amb VPH a la nostra consulta. Ja portam més de 1.000 pacients amb prova feta i els resultats són molt bons. Tant és així que us ho recomanam a totes les que veniu a la vostra revisió. La majoria de les companyies asseguradores ho cobreixen, però no totes. T’ho explicam aquí amb més detall.