DRA. GIBERT

Dia Mundial del Càncer d’Ovari: 8 de maig

7 maig, 2022

De bell nou som aquí per recordar-vos la importància de diagnosticar el càncer d’ovari a temps.

Us deixam la imatge d’una lesió maligna d’ovari. Sempre ens crida l’atenció com un òrgan que fa uns 2-3 cm de llarg en condicions normals, pot augmentar tant de mida i no només això, sinó la seva capacitat de sortir fora de l’ovari i llençar grumolls de cèl·lules tumorals dins de l’abdomen, com si fossin esquitxades de pintura. I és que més de la meitat es diagnostiquen en estadis avançats per dos motius: no és gaire freqüent (3.700 casos nous per any a tota Espanya i uns 60 a Mallorca) i no fa mal quan creix, és un càncer indolent. Com és d’esperar, les demores en la seva detecció empitjoren el seu pronòstic i això és el que sol passar: al diagnòstic ja han sortit de l’ovari i afecten a tota la cavitat abdominal.

Què ens ha de cridar l’atenció?

  • El dolor pèlvic i/o abdominal persistents.
  • L’augment del perímetre abdominal constant encara que amb pèrdua de gana o sensació d’estar sempre plena.
  • Tenir ganes constants d’orinar, com si gairebé no tinguéssim espai per desar l’orina.

Si això t’ocorre, no esperis i consulta amb el teu metge de confiança.

 

El càncer d’ovari es diagnostica pels seus símptomes: escoltem el nostre cos

 

A diferència del càncer de mama, no hi ha formes efectives de diagnòstic precoç per a tota la població com poden ser les mamografies periòdiques.

Algunes dones ho poden prevenir, ja que tenen antecedents familiars lligats a una mutació del gen BRCA. En aquests casos, els extirpem trompes i ovaris abans que arribin a la menopausa.

En altres dones sense aquests antecedents, però que s’han d’operar per problemes ginecològics benignes i, sempre que no vulguin tenir fills, els extirpam les trompes de Fal·lopi i els deixam els ovaris. Es creu que retirar les trompes de Fal·lopi també protegeix del càncer d’ovari les dones sense mutacions genètiques predisponents.

D’altra banda, l’ús d’anticonceptius hormonals (pastilles, injectables, anells, pegats i DIU) redueix el risc de patir un càncer d’ovari, encara que faci molts anys que els hagis deixat. I això ho tenim també en compte a la consulta.