DRA. GIBERT

El 19 d’octubre és el Dia Mundial del Càncer de Mama

18 octubre, 2022

El 19 d’octubre és el Dia Mundial del Càncer de Mama i tot l’octubre és el Mes de Sensibilització. Una ocasió per lluir el floc rosa i crear consciència de la importància del diagnòstic precoç i de l’altíssima supervivència si es detecta a temps.

El ressò que té aquesta commemoració respon al fet que aquest càncer és el més comú i el que causa més morts en les dones de tot el món. Només a les Balears hi ha uns 600 casos nous cada any i a tota Espanya gairebé 35.000. No debades, deim que una de cada 8 dones el patirem si arribam a molt grans.

Gràcies a aquestes campanyes de conscienciació, ja vàrem deixar enrere els dies en què les dones consultaven amb un càncer de mama ulcerat o sentien vergonya de comunicar als seus familiars que tenien un bony al pit que anava creixent. Actualment, al nostre entorn, qualsevol dona o home que noti canvis en les seves mames en forma de bony o zona densa pot ser atès de manera preferent.

Pel que fa a l’autoexploració mamària, l’hem deixat de recomanar, ja que genera ansietat i pocs o cap benefici. Així, anam passant d’una vigilància activa a escoltar el nostre cos i consultar si, per casualitat, notam alguna cosa que no és habitual.

 

Ser conscients dels canvis al nostre cos i fer-nos mamografies cada dos anys entre els 50 i els 70 anys són les millors eines de diagnòstic precoç

 

Una altra eina molt útil són les mamografies cada 2 anys, entre els 50 i els 70 anys. Els vostres metges de confiança o en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de Balears us poden informar. Com que les mamografies de detecció precoç es realitzen en dones que es troben bé, abans de sol·licitar una nova mamografia, assegura’t que no en tens cap altra realitzada fa menys de 2 anys. És important fer servir bé els recursos!!

Pel que fa als tractaments, tenim la bona notícia que van avançant:

  • Les tècniques de la cirurgia plàstica permeten reduir el nombre de mastectomies necessàries.
  • Les cirurgies sense cicatrius milloren molt el resultat estètic dels càncers menys extensos.
  • La radioteràpia va evolucionant cap a la reducció dels dies de tractament, i fins i tot una sola sessió, en el cas de la radioteràpia intraoperatòria, a la irradiació parcial i fins i tot cap a la seva omissió en casos seleccionats.
  • Les signatures gèniques permeten saber si un càncer de mama és més o menys agressiu i, per tant, ens permeten decidir si podem evitar la quimioteràpia. Quan no comptàvem amb ells, més dones la rebien, davant del dubte. Aquests avanços han permès simplificar els tractaments i, en conseqüència, evitar els seus efectes indesitjats.

 

Els tractaments del càncer de mama avancen cap a millors resultats estètics, manco sessions de radioteràpia i la selecció d’aquells casos que es beneficiaran realment de la quimioteràpia

 

I no podíem concloure aquest text sense enviar un missatge de suport a les nostres lluitadores i agrair l’esforç realitzat a favor seu per Auba Mallorca, integrada dins la FECMA o Federació Espanyola de Càncer de Mama, l’Associació Espanyola contra el Càncer Illes Balears i el  revolucionari Projecte Arkus que ofereix el tir amb arc per a la millora del linfedema i de la qualitat de vida a aquelles dones que han necessitat un buidament axil·lar.

Necessites més informació? Disposam d’una secció específica a la nostra web i responem directament a les vostres qüestions.