DRA. GIBERT

Dia Mundial de l’Anticoncepció 2021: per què el celebram?

26 setembre, 2021

Avui, diumenge 26 de setembre, es celebra l’anticoncepció o conjunt de mètodes destinats a prevenir un embaràs no desitjat, no planificat o fora de temps. Enguany, el focus ha estat la repercussió de la pandèmia de COVID-19 sobre l’accés a un consell anticonceptiu de qualitat, però no és de més insistir en altres aspectes rellevants per a una prevenció efectiva de l’embaràs.

La missió dels sanitaris en els seus diferents àmbits, és a dir, consultes de ginecologia, comares, metges de família, fins i tot especialistes no ginecòlegs i, per descomptat, en les Direccions Generals de Salut Pública, tant autonòmiques com estatals, és facilitar-nos l’accés als mateixos.

Perquè un embaràs és un esdeveniment vital únic, que no contempla només l’interès dels futurs mare i pare, sinó l’interès de el menor. I tots sabem la importància que té una infància amb les necessitats emocionals i materials cobertes.

Igualment, atenem a pacients de totes les edats amb necessitats anticonceptives diverses: joves, mares recents, dones properes a la menopausa, així com assessorem i valoram el paper de les parelles masculines de les nostres pacients.

És freqüent que a les consultes es comenti la manca d’opcions contraceptives per als homes i, sobretot, que ells “no s’han de medicar per evitar un embaràs”, encara que tampoc hem d’oblidar que, segons l’Enquesta d’Anticoncepció de 2020, de la Societat Espanyola de Contracepció, el 35% dels nostres homes contribueixen com poden a satisfer les necessitats anticonceptives de la parella, fonamentalment, mitjançant el preservatiu (31%), i la vasectomia (4%). I no disposar d’un mètode anticonceptiu hormonal masculí no respon a cap complot cap a les dones, sinó al fet que nosaltres som una diana més fàcil que els homes per motius exclusivament biològics. Aquests són que alliberam un sol òvul cada mes, a diferència d’ells que alliberen desenes de milions d’espermatozoides en cada ejaculació, i que els mètodes hormonals experimentals per a homes necessiten de gran constància en la seva aplicació i no han de produir impotència. Perquè estic segura que, si ells comptaran amb la mateixa varietat de mètodes que nosaltres els utilitzarien, començant per les celebritats, algunes donades a certs excessos i poc inclinades a cedir el seu patrimoni a “fills robats”.

Malauradament, gairebé el 30% de enquestades per la SEC van referir no fer servir mètodes durant les seves relacions i per això estic ara escrivint aquest text. Perquè la interrupció voluntària d’embaràs hauria de ser l’última opció, quan tota la resta ha fallat i, actualment, disposam de molt bons mètodes. A la nostra web t’informam de la seva eficàcia relativa.

La gran majoria de dones temen els efectes adversos de la medicació hormonal, quan les primeres pastilles anticonceptives van sortir al mercat el 1961, les actuals estan molt perfeccionades i és un tipus de medicament que segueix en el mercat després de ’60 anys!! De fet, la història de la píndola va camí de ser com la de l’aspirina, que es ven a les apotecaries des de fa 120 anys. I per què? Perquè funciona, perquè els seus efectes positius són infinitament superiors als negatius, espaia els embarassos i disminueix els seus riscos associats (hipertensió, sagnat, varius, trombosis, parts complicats, mastitis, problemes de sòl pèlvic, hèrnies …), redueix també la probabilitat de contraure endometriosi, anèmia per regles abundants, càncers d’ovari i d’endometri. I en les seves versions més evolucionades, és a dir, els pegats, anells, implants i DIUs hormonals, doncs més del mateix.

Teniu en compte que Balears, juntament amb Madrid i Catalunya, som líders estatals en interrupcions legals d’embaràs. Per això, els sanitaris tenim l’obligació d’aprofitar cada visita, per qualsevol motiu, per esbrinar si les vostres necessitats anticonceptives estan cobertes i de suggerir-la millor opció, d’acord amb els vostres desitjos i valors. La nostra pregunta clau és: Què faria vostè si li falla el seu mètode anticonceptiu? I si la resposta és avortar, és que cal millorar l’anticoncepció, perquè hi ha mètodes en què el risc d’embaràs és inferior a 2 de cada 1.000 dones i any. Estàs tu en aquest grup?, o la teva parella?, o la teva filla?, o la teva néta? Si la teva resposta és afirmativa, no dubtis a consultar al teu metge de confiança o al correu electrònic de la nostra consulta, t’assessorarem per escrit, gratuïtament, sense compromís, visquis a on visquis.