DRA. GIBERT

Dia Mundial del Càncer Ginecològic: GO DAY 2021

19 setembre, 2021

Enguany és el tercer any que es celebra el Dia Mundial de la Ginecologia Oncològica (GO day) o dels càncers ginecològics, és a dir, d’ovaris, cos uterí, coll uterí, vagina i vulva; i per a nosaltres, ja és el segon que col·laboram amb aquesta iniciativa de la Societat Europea de Ginecologia Oncològica (ESGO) i de la Xarxa Europea de Grups de Suport als Càncers Ginecològics (ENGAGe). L’objectiu per al 2021 és enfortir l’aliança entre pacients i metges, per això els cartells de la campanya tenen el color lila, que simbolitza tots els càncers ginecològics, i el taronja, o color de l’ESGO, que representa als metges. El lema, per tant, és #GOforcommunication (between patients and doctors) o ves a cercar la comunicació (entre pacients i metges), perquè “La informació és poder, però la comunicació és la solució”. Altres missatges que es difondran són #Daretoask o “Atreveix-te a demanar” i #GOforprevention o “Cerca com prevenir el càncer ginecològic”. En altres paraules, el missatge és: parla amb el teu metge, informa’t sobre el càncer ginecològic i fes-te els controls preventius amb la periodicitat recomanada.

Per donar ressò a la campanya des de la nostra consulta, aquest dilluns passarem visita amb la camiseta lila del GO day i pujarem a les xarxes socials fotos al·lusives preses a la nostra consulta per donar suport a la causa.
Com que els càncers ginecològics, amb més de 7.000 nous casos cada any a Espanya, són molt manco freqüents que el de mama, més de 32.000 casos, la resta de problemes ginecològics oncològics queden relegats de les grans campanyes de comunicació, malgrat el seu pitjor pronòstic, i és més difícil fer arribar a les dones els símptomes o signes que mereixen una consulta. Fa just un any el Dr. Rubèn Baltà i jo férem un vídeo explicant quins eren els senyals que mereixien atenció, i aquí en teniu el vincle, no estarà de més repassar-lo.

Igualment, l’ESGO posa a disposició de totes les dones uns fullets informatius sobre:
Càncer uterí.
Càncer d’ovari.
Càncer de coll uterí.
Virus del papil·loma humà.

I no oblidis que el càncer ens pot afectar a totes, per això ves a veure al teu metge de confiança periòdicament, fes-te almanco una citologia cada 3 anys o, millor, un estudi del virus del papil·loma humà cada 5 i, si tens algun dels símptomes que explicam en el vídeo, no facis d’estruç, perquè no et trobarem res que no tenguis. Per favor, estén el missatge al teu entorn, perquè volem que la teva vida sigui llarga i plena, i perquè el càncer ginecològic és una amenaça vital, per tant, el diagnòstic precoç ens ajudarà a trobar una millor solució.