Entre el diumenge 1 d’agost i el dissabte 7 d’agost es celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna. Aquest any l’Aliança Mundial per a l’Acció sobre la Lactància Materna (WABA o World Alliance for Breastfeeding Action) ha escollit el lema “Protegir la lactància materna: una responsabilitat compartida.” la qual cosa està d’acord amb el 3r Objectiu de Desenvolupament Sostenible del Mil·lenni, aprovat per les Nacions Unides el 2015, l’enunciat del qual és “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats”. Els objectius d’aquest any es centren en donar a conèixer la importància de protegir la lactància materna i ressaltar la seva repercussió en la salut de la població.
La lactància materna va bé si s’aparta a la mare dels cants de sirena de la indústria de les llets de fórmula i se li dóna el temps suficient per recuperar-se després del part i alletar els seus fills, sense haver-se de preocupar de si se li conservarà o no el seu lloc de treball. L’Estat mitjançant la baixa paternal contribueix de forma molt positiva a descarregar a la mare d’aquelles tasques domèstiques que poden ser assumides per la seva parella, de manera que ella no es distregui de la seva funció com a proveïdora exclusiva d’alimentació per al seu fill.
Els beneficis per a la salut, tant de la mare com de l’infant, són incomptables:
- Els nins alletats tenen menor freqüència d’infeccions i, si les tenen, són més lleus.
- La intel·ligència i l’autoestima són superiors entre els alimentats a pit.
- La mort sobtada del lactant és més rara entre els que prenen pit.
- L’obesitat en la vida adulta és menor en el nin alletat.
- Redueix en les mares el risc de patir en el futur càncer de mama o d’ovari.
- Les dones lactants tenen menys risc de depressió postpart.
- Ajuda a espaiar els naixements.
Per això es recomana la lactància materna exclusiva durant els 6 primers mesos i, a partir de llavors, es combinarà amb els aliments complementaris a l’almenys fins que el nin tingui 2 anys.
La nostra funció és fomentar que el vostre nadó iniciï la lactància durant la primera hora de l’naixement, que tant la mare com el pare facin el pell amb pell, assessorar per a que pugueu sortejar els reptes de la lactància tant durant l’ingrés com a casa. Aquestes recomanacions no varien fins i tot si la mare pateix la COVID-19 o es creu que pot patir-la. La mascareta i el rentat de mans són suficients per protegir el nostre nadó.
Totes les que hem alletat a les nostres fills i filles podem ser el mirall on es mirin les mares i els pares actuals i futurs. Si nosaltres hem pogut, les altres també poden. Per això, aquest any us propos un repte a Instagram, per ser una xarxa social molt visual. Durarà des d’aquest dimarts a divendres (només 4 dies, per no fer-ho tan llarg) i agrairem molt voluntàries que ens vulguin pujar una foto d’elles alletant el seu fill amb el hashtag #lactanciamaternateanimoasuperarelreto i un comentari d’algun moment de DIFICULTAT durant la lactància . Segur que se us n’ocorren molts: la mastitis, els mugrons clivellats, les mugroneres, el fre, el nadó que no puja de pes, la mare agotadísima … Ja he començat amb una foto meva. Amb aquesta iniciativa, pretenc que ens sentim comunitat i ens ajudem entre tots i totes.