DRA. GIBERT

Les calrades de la menopausa duren més del que es creia

17 febrer, 2015

Mujer

La prestigiosa revista mèdica JAMA va publicar ahir un interessant estudi sobre les calrades que es produeixen a la menopausa.

Les calrades, també anomenades sufocacions, fogots o calories, són una sensació de calor intens, acompanyada eventualment de suor, vermellor de la pell i pols accelerat que sol durar uns minuts. Sol notar-se sobretot a la cara, el coll i el pit.

Fins al 80% de les dones tenen calrades i aquestes són, a vegades, tan molestes, que no és estrany que les dones ens ho comentin durant les revisions o fins i tot que consultin expressament per cercar una solució.

Nancy Avis, professora de Salut Pública de Carolina del Nord (EUA) i els seus col·laboradors analitzaren les dades de 1.449 dones amb calories freqüents (6 o més dies durant els 14 dies previs). Les participants procedien d’un grup de dones de diferentes races estudiades als Estats Units durant la seva menopausa. Les dades es recolliren entre 1996 i 2013, període en el que les dones varen ser visitades unes 13 vegades en promig.

La durada mediana de les calories va ser de 7 anys i mig en total i 4 anys i mig si les comptam a partir de la darrera regla (menopausa). Les dones que havien d’aguantar més temps de fogots eren aquelles que començaven a tenir-los anys abans de la menopausa (quasi 12 anys de calories en total). Les que sortien millor parades eren les que iniciaven les calrades un cop havien tengut ja la seva darrera regla, ja que en aquests casos després de 3 anys i mig, la majoria havia deixat de patir-les.

Quant a les races, les dones negres eren les que més en tenien. Altres circumstàncies que predisposaven a les calrades són: dones més joves, amb manco estudis, més sensibles a l’estrès i amb antecedents de depressió o ansietat.

En resum, les calories freqüents duren més del que es creia, i quan més prest comencen, més temps duren. Aquestes troballes ens poden ajudar als metges a aconsellar millor a les pacients sobre la necessitat de tractaments per mitigar-les.

Les mesures més senzilles són: estar a habitacions amb temperatura baixa, vestir-se “en capes”, de manera que ens poguem retirar ràpidament la roba que ens pugui molestar, evitar el sobrepès i no prendre aliments picants ni alcohol. Les dones que comencen molt joves amb aquests símptomes es poden beneficiar de tractaments hormonals, que són els més efectius de tots. També n’hi ha d’altres sense hormones que són de gran ajuda per a les dones a les que les calrades els dificulten el compliment de les seves rutines diàries.

Font: JAMA