DRA. GIBERT

Octubre: el mes del llaç rosa contra el càncer de mama

19 octubre, 2021

Cada 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama, i tal és la quantitat de dones, i algun home, amb la malaltia a tot el món que l’octubre també és el Mes del Càncer de Mama. Això és, sens dubte, el pretext per promocionar aquelles mesures que poden afavorir un diagnòstic precoç i, per tant, una millor recuperació. I no només això, és un període per manifestar el nostre suport a les que pateixen o han patit la malaltia i divulgar diferents aspectes del seu tractament.

El càncer de mama és una malaltia freqüent i l’octubre és el mes escollit per mostrar el suport a qui pateix la malaltia

A tot el món, cada any es diagnostiquen un milió i mig de casos nous, a Espanya en tenim uns 33.000 i només a Mallorca uns 500. De fet, s’estima que una de cada 8 dones patirem un tumor mamari maligne al llarg de la nostra vida. Per sort, gràcies als tractaments, més del 85% de dones malaltes el superaran però, com és molt més freqüent que altres càncers, és el que més morts causa.
Gràcies a el Dia Mundial del Càncer de Mama, aquesta malaltia ha deixat de ser un tabú, així, les dones solen acceptar de bon grat fer-se mamografies periòdiques a partir dels 50 anys i tan aviat noten alguna anormalitat en el pit ens consulten. Per sort, ja no veiem els casos avançats d’abans.

Tradicionalment, s’ha recomanat l’autoexploració mamària, tot i que a la nostra consulta l’hem deixat de recomanar fa ja un temps. En un context en què ens dutxam tots els dies o quasi, i ens posam crema de tant en tant, segur que si les nostres mans noten alguna cosa clarament anormal ens avisaran. De fet, estar molt pendents dels nostre pits ens dóna mala vida i no contribueix gaire al diagnòstic precoç. Si voleu ampliar la informació, aquí la teniu.

Tots els anys diagnosticam de càncer de mama a alguna de les nostres pacients habituals i també n’operam d’altres noves, que solen venir recomanades per les que ja hem tractat. Darrerament, la cirurgia amb cicatrius poc visibles és la norma i sempre cuidam molt d’aspectes estètics que, si bé a el principi no es tenen en compte, són molt importants més endavant, quan es veu el final del túnel de la malaltia. Les tècniques de la ROLL i la biòpsia selectiva del gangli sentinella ens permeten millors resultats estètics i funcionals, en limitar l’extirpació de el teixit mamari sà pròxim al tumor, i evitar el buidament axil·lar en moltes pacients. Un altre avanç són les signatures gèniques, el que permet evitar la quimioteràpia en aquelles pacients que es veuran poc beneficiades.

A la nostra web tenim un apartat específic de malalties de la mama, en el qual abordam la seva prevenció (bàsicament portar una vida saludable, amb exercici, sense fumar i menjar més verdures que carn i aliments processats), el seu diagnòstic i tractament.