Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 14/6/22.
Data de versions prèvies: 20/3/21.
A part de l’envelliment, hi ha un factor importantíssim en el càncer de mama: les hormones femenines. Com és això? Molt fàcil, els homes tenen també glàndules mamàries, però per cada home diagnosticat de càncer de mama hi ha 100 dones. Quina diferència hi ha entre tots dos? Que ells no tenen hormones femenines i nosaltres sí. Aquest fet biològic té una aplicació pràctica real en el maneig de la malaltia, és a dir, l’ús de tractaments hormonals destinats a minimitzar l’efecte dels estrògens, com són el tamoxifèn i els inhibidors de l’aromatasa.
Un tema que ens preocupa molt és tenir un familiar o més d’un que hagin contret la malaltia. Considerat el tema fredament, si tenim una possibilitat de patir càncer de mama del 13% al llarg de la nostra vida, la probabilitat que això passi en algú del nostre entorn és de l’1,7% (resultat de multiplicar el 13% per si mateix). En altres paraules, gairebé el 2% de les dones tendran un càncer de mama i, a més, un familiar malalt per pur atzar, perquè el càncer de mama és molt freqüent i no perquè tinguin una predisposició genètica especial. De fet, el 80% de càncers són esporàdics (per atzar), el 15% apareixen en dones que tenen un o més familiars malalts, i en només en el 5% trobam una mutació genètica, que es transmet entre els familiars, conferint un risc augmentat de contraure la malaltia. Si en una família hi ha diversos càncers de mama diagnosticats a partir dels 60 anys i no hi ha càncers d’ovari, podem assumir que molt probablement el seu càncer no és genètic.
La majoria de càncers de mama no són d’origen genètic
Alguns dels factors de risc que veurem a continuació tenen a veure amb l’exposició del nostre cos a les hormones femenines. Aquests són: l’estatura (una mica més freqüent a les més altes); si tenim la primera regla aviat i/o tard; no parir o parir tard; no alletar als nostres fills; tenir la mama densa després de la menopausa; no tenir osteoporosi; ser diabètica de major (diabetis mellitus de tipus II); haver rebut radioteràpia toràcica; haver fet servir teràpia hormonal substitutiva durant més de 5 anys a partir dels 50 anys; ser fumadora activa o passiva; consumir més de 3 begudes alcohòliques per setmana; no menjar gaire fruita i verdura; i els torns laborals nocturns.
Com que no podem modificar alguns factors dels enunciats, caldrà que ens fixem en aquells que sí podem modificar, per exemple:
- Parir el nostre primer fill abans dels 30 anys i alletar-lo almenys durant 6 mesos.
- Si necessitam teràpia hormonal substitutiva a partir dels 50 anys, usar-la durant 5 anys o menys.
- No fumar.
- Consumir poques begudes alcohòliques.
- Menjar abundants fruites i verdures, limitant el consum de carns vermelles, aliments processats, greixos animals, sucres refinats i cereals no integrals.
- Practicar exercici físic, és a dir, caminar almanco 3-4 hores, o practicar 2 hores i mitja d’exercici físic moderat o 1 hora i quart d’exercici vigorós setmanals.
- Mantenir un pes saludable.
Els hàbits saludables, parir prest el nostre primer fill i alletar-lo contribueixen a prevenir el càncer de mama
I és que a la fi sempre acabam en el mateix: si aspires a una bona salut, estima’t fent exercici i cuidant la teva dieta i, per descomptat, gaudeix de certs plaers “menys saludables”, però amb moderació. Igualment, és convenient deixar el cotxe i anar caminant tant com es pugui.
I, si l’anterior no és suficient, i a la fi el càncer de mama irromp en les nostres vides l’important és adonar-nos i consultar davant de qualsevol dubte raonable.
A més, les recomanacions emeses en aquest text són útils per evitar altres càncers i les recaigudes en qui ja han patit el càncer de mama. Llavors, sempre som a temps de rectificar.
FONTS DE LA INFORMACIÓ:
- Sun YS, Zhao Z, Yang ZN, Xu F, Lu HJ, Zhu ZY, Shi W, Jiang J, Yao PP, Zhu HP. Risk Factors and Preventions of Breast Cancer. Int J Biol Sci. 2017;13:1387-1397.
- Kolak A, Kamińska M, Sygit K, Budny A, Surdyka D, Kukiełka-Budny B, Burdan F. Primary and secondary prevention of breast cancer. Ann Agric Environ Med. 2017;24:549-553.