DRA. GIBERT

EFECTIVITAT DELS ANTICONCEPTIUS: quin risc d’embaràs té cada mètode?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 6/7/23.
Dates de versions prèvies: 15/9/13.

 

DE QUÈ DEPÈN L’EFECTIVITAT DELS ANTICONCEPTIUS?

L’efectivitat d’aquests mètodes és la protecció contra l’embaràs que obtenim arran del seu ús. Aquesta característica varia segons l’escrupolosos que siguem aplicant les normes d’utilització. Així, l’ús perfecte és seguir fil per randa les recomanacions del fabricant o de l’inventor del mètode. En canvi, l’ús típic és utilitzar el mètode com ho solen fer la majoria de les persones, és a dir, d’una manera més laxa. Arribats aquí, no és difícil endevinar que l’ús perfecte causa manco embarassos no desitjats que l’ús típic. Igualment, aquells mètodes en els quals l’usuari col·labora poc en el seguiment de les normes, tal és el cas d’una lligadura de trompes, una vasectomia, un implant o un dispositiu intrauterí (DIU) són més eficaços que aquells que necessiten una major implicació dels usuaris, tal és el cas del preservatiu o la píndola anticonceptiva.

 


Els mètodes que necessiten més intervenció per part de l’usuari prevenen pitjor l’embaràs que els que a penes necessiten participació de la persona


 

QUINA ÉS L’EFECTIVITAT DE CADA MÈTODE?

A la taula adjunta, es representen els valors d’efectivitat de tots els mètodes i d’una manera resumida. Veuràs que, si no utilitzes cap mètode i tens relacions amb certa regularitat, el 85% de les parelles quedaran embarassades en el primer any. Aquest percentatge, emperò, té matisos. En el gràfic que presentam en una altra secció de la web, podràs apreciar que les dones més joves són les més fèrtils, així, entre 20 i 24 anys, es queden embarassades més del 95% enfront del 72% de les majors de 40, a més, les més grans avorten espontàniament molt més que les joves… D’altra banda, les parelles de manco edat són les que solen tenir manco interès a embarassar-se. En definitiva, els més joves reuneixen el risc més gran d’embaràs amb la menor intenció de ser pares, per tant, haurien de fer servir els anticonceptius més efectius.

 

 


Les parelles joves necessiten protegir-se més que les més majors, tant perquè són molt fèrtils com perquè la majoria no desitgen un embaràs immediat


 

Els mètodes es representen en quatre colors, de manera semblant a un semàfor. Així, el color verd és per als millors mètodes, el blau per als bons, el taronja per als regulars i el vermell per als pitjors.

 

Mètode anticonceptiu Ús típic Ús perfecte
Cap 85%
Només espermicida 30% 20%
Mètodes naturals 25-50% 1-5%
Esponja (a dones amb algun part previ) 25% 20%
Esponja (a dones que no han parit mai) 12% 10%
Marxa enrere 25% 5%
Preservatiu femení 20% 5%
Preservatiu masculí 20% 2%
Diafragma 10% 5%
Anticonceptius hormonals: pastilles amb estrògens i progesterona o amb progesterona sola, anell (Nuvaring®, Ringo®, Ornibel®), pegat (Evra®) 10% Menys del 0,5%
Medroxiprogesterona (Depo-Progevera® 150 mg) 6% 0,2%
Dispositiu intrauterí (DIU) de coure 0,8% 0,6%
Dispositiu intrauterí (DIU) de progesterona (Mirena®, Levosert®, Jaydess®, Kyleena®) 0,2%
Lligadura de trompes 0,5%
Vasectomia 0,15%
Implant subcutani (Implanón® NXT) 0,05%

 

Destacam que l’implant subcutani (Implanón NXT®) és el més efectiu de tots i queda per davant de mètodes considerats tradicionalment com a més segurs com la lligadura de trompes o la vasectomia.

El dispositiu intrauterí de progesterona (Mirena®) és també més efectiu que la lligadura de trompes, i el de coure és només lleugerament inferior.

Quant als mètodes només amb hormones (píndoles, pegat i anell) hi ha una gran diferència entre l’ús típic i el perfecte, ja que algunes dones obliden prendre les pastilles, aferrar-se el pegat o posar-se l’anell o ho fan tard.

Altres opcions com el preservatiu, el diafragma o l’esponja  poden ser acceptables per espaiar els embarassos, però no són adequats si no es vol assumir un embaràs no desitjat.

El preservatiu, sigui masculí o femení, és indispensable per disminuir el risc de transmissió de malalties infeccioses. Dit això, l’efectivitat és insuficient contra l’embaràs, per la qual cosa, se’l sol recomanar afegit a un altre mètode que potenciï la seva acció anticonceptiva. L’ús de dos mètodes alhora s’anomena “doble mètode”.

En canvi, els espermicides sols, la marxa enrere o els mètodes naturals no són gaire eficaços. A favor dels mètodes naturals, cal destacar que un ús perfecte del mètode sintotèrmic (abstinència sexual segons característiques del moc del coll de l’úter i temperatura corporal) pot ser tan efectiu com les pastilles anticonceptives, però es necessita motivació i aprenentatge amb un instructor qualificat.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.