DRA. GIBERT

19 d’octubre, Dia Mundial del Càncer de Mama

18 octubre, 2018

19 d'octubre, Dia Internacional del Càncer de Mama 2018Estam, un any més, en el Dia Mundial del Càncer de Mama. Independentment de les crítiques que pugui haver cap el color rosa i la seva associació amb el sexe femení, crec que el més constructiu és aprofitar la circumstància i fomentar la consciència contra el càncer de mama, de les formes que tenim, sinó de evitar-lo, de reduir les possibilitats de contreure’l i de quan consultar al metge si notam alguna cosa anormal.
No oblideu que és relativament freqüent tenir alguna amiga, parenta o coneguda amb càncer de mama, sobretot si una està en la cinquantena o és més gran. De fet, l’edat és un factor de risc molt important. Es calcula que si arribam als 85 anys, tendrem un 12% de possibilitats de patir-lo. Si bé no podem modificar la nostra edat, hi ha altres factors que afavoreixen la seva aparició que sí podem controlar, a saber: el consum de tres o més begudes alcohòliques per setmana, fumar, l’obesitat, el sedentarisme i la dieta grassa. Llavors, queda clar, el que prevé el càncer de mama són les mateixes maniobres que eviten altres malalties, és a dir, si una fa exercici físic regular, té un pes saludable, menja una dieta rica en fruites i verdures, alhora que restringeix les carns processades, té menys risc. Si tenim al nostre primer fill abans d’entrar a la trentena i, a més, l’alimentam al nostre pit, les probabilitats també baixen.
Algunes vegades, la prevenció no és suficient i emmalaltim. Pot passar que el tumor sigui tan petit que no notem res i només la mamografia ho diagnostiqui. En altres casos, notam un bony o una asimetria en el nostre pit. Així que les nostres recomanacions són:
– Realitzar-se una mamografia entre els 50 i els 70 anys, cada dos anys. Fer-ho abans no sembla que surti a compte, ja que a vegades detecta lesions molt petites que semblen càncer i, si no s’haguessin tractat, molt possiblement no hagués passat res. Un altre tema és que les mamografies de vegades troben imatges de difícil interpretació que acaben en biòpsia i resultat benigne. En resum, és millor limitar l’ús de la mamografia als 50-70 anys, edats en què és més freqüent, i així evitar les biòpsies innecessàries i els tractaments excessius en la mesura del possible.
– Quant a l’exploració mamària, la practicam durant la revisió a les nostres pacients, però és convenient fer-se una palpació ràpida (de peu, mentre una es posa crema o es dutxa) un cop al mes, preferentment els últims dies de la regla. No cal ser molt rigorosa. Moltes deis que si teniu un càncer de mama, potser no us n’adonareu. La meva opinió és que sí que el trobareu, ja que cadascuna està familiaritzada amb els seus pits i la troballa d’una induració o asimetria franca ha de ser motiu per sol·licitar cita.