DRA. GIBERT

ECOGRAFIES: quantes en fan falta?, per a què serveixen?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 19/8/23.
Dates de versions prèvies: 28/9/15.

 

QUANTES ECOGRAFIES SÓN NECESSÀRIES PER A UN EMBARÀS DE FETUS ÚNIC I SENSE FACTORS DE RISC?

Si esperam un sol infant, som sanes i el nostre embaràs evoluciona normalment, les societats científiques recomanen tres ecografies, una per trimestre.

 

PER A QUÈ SERVEIXEN LES ECOGRAFIES?

Encara que sabem que tots els pares comencen el vincle amb el seu fetus mitjançant les ecografies, aquestes proves tenen una finalitat sobretot mèdica.

Gràcies a les proves d’imatge podrem saber:

  • El nombre de concebuts (un, dos o més fetus).
  • Si l’embaràs creix dins o fora de l’úter.
  • Si el fetus té batec i es mou bé.
  • Si creix com s’espera.
  • Si la seva anatomia és normal o no.

La millora dels aparells ecogràfics ha aconseguit que tenguem molta informació sobre el nostre fill abans del seu naixement. Així i tot, encara que us atenem professionals molt formats i experimentats, la detecció de les anomalies congènites no serà mai del 100%, ja que no hi ha res com veure el fetus “en directe”.

Igualment, l’estimació del pes fetal té un error del 10-15%. La inexactitud s’incrementa quan els pesos són molt alts o molt baixos.

 

M’HE DE PREPARAR PER A LES ECOGRAFIES?

L’exploració ecogràfica serà més satisfactòria si:

  • El dia de l’ecografia no t’has aplicat ni cremes hidratants ni solucions olioses sobre l’abdomen. Els ultrasons travessen malament els greixos.
  • Si orines just abans d’entrar a la consulta. Així, la bufeta no allunyarà el vostre fetus de la sonda ecogràfica.
  • Si prens qualque aliment dolç 10 o 15 minuts abans. En aquest cas, el vostre fill es mourà més i ens permetrà que, en algun moment, cada part de la seva anatomia estigui a prop de l’ecògraf. Això es traduirà en imatges de definició òptima.

 


Si les gestants segueixen els nostres consells abans de fer-se una ecografia, la prova serà més fàcil de realitzar per part del metge i més satisfactòria per a la dona


 

ECOGRAFIA DEL PRIMER TRIMESTRE

Se sol realitzar sobre la 12a setmana (d’110 a 13+6 setmanes).

Mesuram el fetus d’extrem a extrem, és a dir des del cap als glutis. Aquesta mida s’anomena CRL (de l’anglès, Crown Rump Length o longitud entre la coroneta i les natges). La predicció de la data probable del part (DPP) és més exacta si es calcula mitjançant el CRL.

També es mesura la translucència nucal, puix que s’utilitza per al càlcul de risc de la síndrome de Down i la detecció d’anomalies cardiovasculars.

Pel que fa a l’anatomia fetal, només es podran detectar fins al 50% dels defectes congènits majors i el 25% de tots els defectes. Això es deu al fet que el fetus és molt petit, el seu CRL oscil·la entre 4,5 i 8,4 cm!

Realitzant l’eco a les 11 setmanes podem avançar el càlcul de risc de la síndrome de Down, atès que s’usen dades d’aquesta ecografia juntament amb l’anàlisi de sang de la mare. En canvi, si la feim a les 13 setmanes, la valoració anatòmica és superior perquè el fetus quasi ha duplicat la seva llargària.

L’ús cada vegada més freqüent de la prova de l’ADN fetal, que es fa a partir de les 10 setmanes d’embaràs i ens ofereix un millor càlcul de risc d’anomalies cromosòmiques fetals, fomentarà el retard d’aquesta ecografia amb la consegüent millora de l’estudi dels òrgans fetals.

Des de fa uns anys, es mesura el flux sanguini de les artèries uterines, amb l’objectiu de calcular el risc de tensió alta amb pèrdua de proteïnes per orina o preeclàmpsia.

Finalment, revisam ovaris i úter (els miomes i les malformacions uterines es diagnostiquen més fàcilment en aquestes setmanes).

 

ECOGRAFIA DEL SEGON TRIMESTRE

També anomenada “ECO20”, perquè es fa entre les 19 i les 21 setmanes, quan les estructures fetals són prou grans i les ombres acústiques dels ossos fetals encara no ens molesten.

El seu objectiu principal és la detecció d’una gran varietat de processos malformatius, per això se la diu també “eco morfològica“.

La revisió anatòmica fetal és exhaustiva, de cap a peus i inclou:

  1. Cap: càvum del sèptum pellucidum, atris laterals i astes anteriors dels ventricles laterals (hemisferis cerebrals), diàmetre transversal del cerebel, cisterna magna, plec nucal.
  2. Cara: òrbites, cristal·lins, nas, llavis, maxil·lars superior i inferior. Els pavellons auriculars no s’escruten.
  3. Raquis: especialment les regions lumbosacra i cervical (ubicacions més comunes d’una malformació anomenada espina bífida o mielomeningocel).
  4. Tòrax: valoració de pulmons en el tall de les quatre càmeres cardíaques.
  5. Cor: posició, tall de quatre càmeres i sortida dels grans vasos.
  6. Abdomen: posició del fetge i de la bombolla gàstrica, vena umbilical, si portal, sortida del cordó umbilical, ronyons, bufeta urinària, nombre de vasos umbilicals.
  7. Braços i cames: integritat i proporcionalitat, mobilitat.
  8. Sexe fetal: masculí o femení, eventuals desviacions de la forma dels genitals externs.

Addicionalment, es mesura al fetus, es valora la quantitat de líquid amniòtic, es localitzen la placenta i el cordó umbilical, i la longitud del coll uterí (si és inferior a 26 mm pot indicar un major risc de part prematur).

De vegades, l’explorador recita a la pacient per a una nova ecografia en poc temps. Això no ens ha de preocupar, especialment si consten en l’informe els següents arguments:

  • Dors anterior persistent: l’ombra acústica de la columna vertebral dificulta la valoració del cor.
  • Mala transmissió acústica, és a dir, la qualitat de la imatge no és òptima i això sol dependre de:
    • Tenir més anys (menor hidratació tissular).
    • Obesitat materna o inserció placentària anterior (augmenta la profunditat a què es troba el fetus i, a més fondària, la definició de la imatge empitjora).
    • Aplicació de cosmètics abdominals abans de l’exploració.

La capacitat de detecció de malformacions d’aquesta ecografia és, aproximadament, del 60% de totes les anomalies congènites i del 75% de les greus.

 

ECOGRAFIA DEL TERCER TRIMESTRE

Es realitza entre les 32 i 35 setmanes, ja que el seu objectiu principal és mesurar el fetus i estimar el seu pes, és a dir, descartar el creixement intrauterí restringit o el fetus petit per la seva edat gestacional.

Així mateix, aquesta ecografia permet detectar anomalies congènites d’expressió més tardana, tal és el cas de certs defectes renals o digestius. De fet, troba un 10% més de les anomalies anatòmiques diagnosticables per ecografia.

També estudiam l’estàtica (si el cap es dirigeix cap avall, cap amunt o cap a un costat de l’úter de la mare) i la vitalitat fetals; la quantitat de líquid amniòtic, la inserció i l’estructura placentàries.

En algunes circumstàncies, s’escruten els corrents de sang dins del fetus mitjançant Doppler (imatges amb color blau i vermell o “Doppler color” i imatges de pics blancs sobre fons negre o “Doppler polsat”).

 

QUANTES ECOGRAFIES EM COBREIX LA MEVA ASSEGURANÇA?

Qualsevol assegurança inclou les tres ecografies explicades.

D’altra banda, a partir de 7 ecografies, algunes companyies deixen d’oferir cobertura sota el pretext que no fan falta més de 3 ecografies.

Quasi cap companyia cobreix l’ecografia 3D.
Arribats aquí, entenem que els pares agraeixen veure el seu fill a les visites mensuals perquè els dona seguretat i reforça el vincle familiar.

 

EL MEU FILL HA NASCUT AMB UNA MALFORMACIÓ I TOTES LES ECOGRAFIES EREN NORMALS. QUÈ HA PASSAT?

La Medicina està per millorar la salut de la gent, encara que no ho pot tot. A més, com que solem aconseguir resultats bastant bons, resulta que les “no deteccions” d’anomalies són molt infreqüents. Això fa que creixin els dubtes sobre què ha fallat en els metges que ens ha atès o en els aparells utilitzats.

Les anomalies anatòmiques, incloent-hi greus i lleus, afecten el 3% dels nounats.

Les tres ecografies explicades detecten entre el 60% i el 90% de tots els defectes al naixement.

Teniu en compte que almanco el 10% de les anomalies es diagnostiquen en néixer i en els dies o setmanes posteriors. Igualment, l’ecografia, sigui en dues o tres dimensions, no veu ni els colors de la pell (les taques vermelles o angiomes i les obscures no es poden diagnosticar abans de néixer), ni les ungles, ni la forma de les orelles, ni la distribució del pèl sobre la pell… Alguns problemes pulmonars o digestius es fan evidents quan el bebè comença a respirar i a menjar.

Hi ha dones les ecografies de les quals obtenen imatges d’alta definició: les primes, les que tenen teixits hidratats, les de placentes fines o que no s’interposen entre l’ecògraf i el fetus. Al contrari, altres mamàs no ens ho posen tan fàcil, però nosaltres som els metges de totes.

 

FUENTES DE LA INFORMACIÓN:

  • Benson CB, Doubilet PM. Sonographic prediction of gestational age: accuracy of second- and third-trimester fetal measurements. Am J Roentgenol. 1991;157:1275-7.
  • Grandjean H, Larroque D, Levi S. The performance of routine ultrasonographic screening of pregnancies in the Eurofetus Study. Am J Obstet Gynecol. 1999 Aug;181(2):446-54.
  • Leiroz R, Aquino MA, Santos KP, Monteiro MDC, Aires TSF, Araujo Júnior E, Sarno M. Accuracy of the mid-trimester ultrasound scan in the detection of fetal congenital anomalies in a reference center in Northeastern Brazil. J Gynecol Obstet Hum Reprod. 2021 Dec;50(10):102225.
  • Rydberg C, Tunón K. Detection of fetal abnormalities by second-trimester ultrasound screening in a non-selected population. Acta Obstet Gynecol Scand. 2017 Feb;96(2):176-182.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Guía de asistencia práctica. Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol 2018;61:510-27.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Guía de asistencia práctica. Guía de la exploración ecográfica del I trimestre. Prog Obstet Ginecol 2022;65:240-290.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Guía de asistencia práctica. Guía sistemática de la exploración ecográfica del segundo trimestre. Prog Obstet Ginecol 2020;63:99-122.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Guía de asistencia práctica.  Guía de la exploración ecográfica del III trimestre 2020. Prog Obstet Ginecol 2021;64:28-69.