DRA. GIBERT

Octubre, mes del càncer de mama

8 octubre, 2023

Aquí som, un altre any més, agraint l’oportunitat de crear consciència sobre les malalties malignes de la mama. Us recordam també que el dijous 19 d’octubre és el Dia Mundial d’aquest càncer.

Aquest problema de salut segueix en augment, en part, perquè molts arribam a molt grans. Així, si abastam els 90 anys, una de cada 8 dones el sofrirem o l’haurem sofert. I no em vull oblidar dels homes: un de cada 100 càncers de mama el pateixen ells. Llavors, tant dones com homes hem de consultar si hi ha algun canvi en els nostres pits. Els ginecòlegs també us podem ajudar, de la mateixa manera que ajudam a les dones.

L’envelliment o tenir parents, més d’un i pròxims, amb càncer de mama és una cosa que no es pot canviar. Però hi ha altres coses que sí que podem modificar: no beure, no fumar, evitar l’obesitat, una dieta saludable, practicar exercici de manera regular.

 


Portar una dieta saludable, evitar els tòxics i fer exercici ajuden a reduir el nostre risc de càncer de mama


 

Igualment, us recordam que cal estar atents als canvis que notam en el nostre cos. Ja fa alguns anys que hem deixat de recomanar l’autoexploració mamària, però això no significa que deixem d’observar el nostre cos quan ens dutxem (sense esponja), quan ens posem crema. Si notam alguna retracció en la pell o en el mugró (un clotet), una induració, un nòdul, que tacam el sostenidor de sang, cal consultar.

Al llarg de les setmanes pròximes, anirem desgranant temes del vostre interès quant a la prevenció, diagnòstic precoç i tractament del càncer de mama.

I vull acabar, explicant-vos boníssimes notícies quant al seu maneig:

  • Les proves genètiques contribueixen a localitzar les persones amb més risc. No totes sou candidates, però estem preparats tant per a triar aquelles persones que es beneficiaran dels estudis de mutacions, com per a reduir al màxim el risc dels qui siguin portadores d’aquestes mutacions de predisposició.
  • Van sortint fàrmacs, com l’olaparib, que milloren el pronòstic d’uns certs grups de dones amb mutacions localitzades en les proves genètiques.
  • La intel·ligència artificial, no cal dir-ho, ja ha trobat el seu lloc en el càncer de mama i permetrà la interpretació automatitzada de les mamografies.
  • Cada vegada més casos es manegen sense quimioteràpia, gràcies a les signatures gèniques, que fins i tot permeten evitar-la en alguns casos amb fins a 3 ganglis axil·lars afectats.
  • Noves línies de recerca avancen cap a la realització de menys buidaments axil·lars i menys tumorectomies (extirpació del tumor mamari), si amb la quimioteràpia es redueixen fins a desaparèixer.
  • La radioteràpia s’administra durant menys temps i, fins i tot, en alguns casos es pot ometre.

Els tumors freqüents, com el de mama, agreguen un nombre suficient de casos per poder-los estudiar bé i descobrir els seus “punts febles”. Això permet dissenyar estratègies per minimitzar les seves repercussions sobre les nostres vides.

 


Com que el càncer de mama és dels més freqüents, s’hi fa molta recerca i això permet curar-lo millor


 

A la nostra web i en xarxes socials us anirem contant més. I si necessites tractar-te o consultar el teu cas, no dubtis a contactar amb nosaltres.