DRA. GIBERT

Què ens conta la darrera Enquesta d’Anticoncepció a Espanya?

9 octubre, 2024

A la nostra web, ens feim ressò de l’Enquesta Espanyola d’Anticoncepció, publicada per la Societat Espanyola de Contracepció cada dos anys,  Es contacta per telèfon a dones d’entre 15 i 49 anys. En aquest cas, se n’han entrevistat 1.736 escollides a l’atzar. 

L’objectiu és conèixer l’estat de la Salut Sexual i Reproductiva del nostre entorn. Aquesta s’entén com el benestar físic, mental i social en tots els aspectes relacionats amb el nostre aparell reproductiu. En altres paraules, en tenir una vida sexual satisfactòria, que tengui en compte els desitjos personals i respecti escrupolosament els aliens. A més, també consisteix a tenir llibertat per decidir si procrear o no, quan i amb quina freqüència. 

Segons el nostre parer, les dades més rellevants són: 

  • L’edat mitjana de l’inici de les relacions sexuals és als 17,8 anys. Aquesta edat va en descens en les generacions més joves. 
  • Al contrari, el 12% de les enquestades nega haver mantingut relacions sexuals alguna vegada. Entre les usuàries que n’han tengut, el 90% les manté amb una freqüència variable. 
  • La meitat de les dones ha tengut una sola parella durant el darrer any, el 30% cap i la resta més d’una. 
  • Quasi el 40% de les dones enquestades ha emprat la píndola de l’endemà alguna vegada. Les que l‘utilitzen més són les de 30-34 anys, edats on són més habituals les relacions sexuals sense protecció. 

 


El 12% de les enquestades declara que mai ha tengut relacions sexuals


 

  • Almenys dues de cada tres dones acudeixen a qualque professional sanitari per al consell anticonceptiu. La freqüència de la consulta creix als 30-34 anys. Quasi el 60% de les menors de 20 anys no s’assessoren. Això les exposa a un alt risc d’embaràs no desitjat, ja que coincideix la falta de previsió amb una fertilitat màxima, tant d’elles com de les seves parelles. És important que el nucli familiar exerceixi una influència beneficiosa sobre aquest grup d’edat, els insisteixi que el preservatiu no és suficient i es presti a acompanyar-los a una consulta amb un professional.
  • Els homes se segueixen ocupant de l’anticoncepció, ja que el mètode més freqüent és el preservatiu (37% de les enquestades) i la vasectomia (quasi el 4%). El 18% de les dones es decanten per la píndola anticonceptiva i el DIU és triat pel 8%. 
  • Aproximadament, una de cada tres usuàries del preservatiu conta que l’utilitza després d’haver iniciat una relació, un fet que disminueix la seva efectivitat. 
  • Els mètodes anticonceptius més eficaços contra un embaràs no previst entre les que desitgen esser mares en un futur són els de llarga durada: els implants i els dispositius intrauterins. Més de la meitat de les dones reconeixen que els ho han ofert alguna vegada. D’altra banda, una de cada quatre dones sap que aquests mètodes estalvien doblers a mitjà i a llarg terminis. 

 


Més de la meitat de les menors de 20 anys no s’assessoren amb professionals sanitaris sobre els mètodes anticonceptius


 

  • Quasi el 20% de les usuàries de píndoles anticonceptives, anells o pegats realitza descansos, mesura que ja fa temps que es va deixar de recomanar per afavorir els embarassos no desitjats.
  • Una de cada tres dones fa servir algun mètode anticonceptiu com a tractament d’alguna malaltia o per contrarestar els efectes de la regla. Són usos diferents o addicionals al control de la seva fertilitat. Aquest ús és més freqüent entre les franges de 15-19 i 25-29 anys.
  • Les dones en risc d’embaràs no desitjat són aquelles que, sense voler ser mares, mantenen relacions sense cap mètode anticonceptiu. Quasi el 13% de les dones que no utilitzen anticonceptius pertanyen a aquest grup. 
  • Una de cada cinc dones pateix dolors menstruals, aquesta xifra es més elevada entre les menors d’edat i va baixant amb el pas del temps, però quasi una de cada tres dones majors de 44 anys manifesten tenir mal. Gairebé la meitat de les dones amb regles molestes prenen calmants, i una de cada quatre ha sentit la necessitat de sol·licitar una baixa per aquest fet. 
  • De cada tres dones, una té sagnats menstruals abundants, xifres que són superiors a partir dels 30 anys. 

 


Els homes se n’encarreguen de l’anticoncepció (preservatiu, vasectomia, coitus interruptus) en més del 40% de les parelles


 

Segurament, alguns de les dades comentades desmonten idees preconcebudes. Arran d’aquesta enquesta, ens queda clar que cal continuar difonent que tenim marge de millora en la nostra vida sexual i reproductiva.