DRA. GIBERT

CONTROL DE L’EMBARÀS NORMAL: en què consisteix?

Autora: Dra. MJ Gibert.
Data d’actualització: 19/8/22.
Dates de versions prèvies: 29/8/21.

 

PER QUÈ CONVÉ CONTROLAR ELS EMBARASSOS?

L’objectiu del control de l’embaràs i del part és obtenir els millors resultats en salut per a la mare i el seu bebè.

Com la majoria de les gestants són sanes, la tendència actual és a medicalitzar aquest procés natural el menys possible, és a dir, vigilar i intervenir només quan sigui estrictament necessari. Sempre que sigui possible, es dóna poder a la dona perquè prengui les seves decisions, després d’haver-la informat de manera honesta i veraç.

Igualment, les visites de l’embaràs són una oportunitat per adoptar hàbits saludables (dieta, exercici, cures) que continuïn després de l’embaràs i es traslladin a la resta de la família.

A la nostra consulta, l’assistència a l’embaràs s’inicia abans, generalment en la revisió ginecològica prèvia, si la dona desitja ser mare a curt termini. Si és el cas, us prescrivim un suplement amb àcid fòlic iode, juntament amb la recomanació de condimentar els menjars de la manera habitual amb sal iodada o iodefluorada, afegida al final de la cocció.

A l’igual d’altres equips professionals del nostre entorn, seguim les recomanacions de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), la qual cosa garanteix les proves necessàries i suficients, sense importar el centre sanitari que escolliu per al naixement del vostre infant.

El nombre de visites que s’acompanya de millors resultats oscil·la entre 7 i 10 per a un embaràs de 9 mesos de durada. Pel que fa al nombre d’ecografies imprescindibles són tres, una per a cada trimestre, mentre que les addicionals es consideren opcionals. La freqüència dels controls és, a grans trets, mensual, augmentant lleugerament al final d’aquests 9 mesos.

 


Les visites de control de l’embaràs són una oportunitat única per incorporar hàbits saludables a la nostra rutina i a la de la nostra família


 

Les visites solen incloure la presa de la tensió arterial i, la major part de les vegades, pesar la pacient. Les activitats sanitàries específiques de cadascuna s’expliquen en ordre cronològic i a continuació.

 

PRIMERA VISITA (8-9 SETMANES)

Les setmanes es compten a partir del primer dia de l’última regla, encara que l’embaràs s’inicia unes dues setmanes més tard. Us feim una ecografia que, gràcies al progrés tecnològic, és una experiència meravellosa. No debades us dic que sortiu d’aquesta consulta més embarassades del que heu entrat!

Seguim amb la revisió del vostre historial mèdic amb la finalitat de localitzar possibles factors de risc i establir l’estratègia adequada per reduir el seu impacte.

Algunes ens demanau per què no us citam més prest i la raó és senzilla: un embaràs evolutiu a partir de les 8 setmanes té el 97% o més possibilitats de que engronxeu el vostre bebè 7 mesos més tard.

Si us visitam abans, pot ser que l’embaràs s’aturi al cap de poc temps i no ho sapiguem fins unes setmanes més endavant, o bé que us hagueu quedat encinta més tard del que creis i, per tant, que el desenvolupament de l’embrió sigui inferior a l’esperat. Sens dubte, l’ecografia a les 8-9 setmanes és la que té major capacitat predictiva i dóna major tranquil·litat a les nostres pacients i a les seves famílies.

Aprofitam per donar-vos consells generals sobre l’activitat física i els exercicis de reforç del sòl pelvià o de Kegel que també són molt recomanables, sobretot si heu tengut alguna fuga urinària involuntària, encara que sigui en poca quantitat, o n’heu estat a punt.

Pel que fa a l’alimentació, us hem preparat diversos textos perquè els consulteu (dieta, consum de peix i prevenció de les gastroenteritis o diarrees, de la toxoplasmosi i de la listeriosi).

No rompre la cadena del fred quan els aliments arriben a la nostra cistella, extremar la neteja quant a la seva preparació dins la cuina i encalentir-los són mesures que mai fallen.

Algunes mamàs estan preocupades per tenir poca gana al llarg del primer trimestre, perquè ja sabem que moltes teniu digestions pesades, nàusees i fins i tot vòmits, per tant els nostres consells són per a quan el trànsit digestiu sigui normal, generalment, a partir de les 12 setmanes d’embaràs. Així, al començament de la gestació, basta que faceu cas de les limitacions quant a aliments crus i no tengueu en compte les quantitats.

Quan bonament pogueu, us recomanam prendre tres racions de llet o de derivats al dia i, almenys, dues racions de peix blau a la setmana, que són molt rics en àcids grassos omega-3, fonamentals per al desenvolupament cerebral i visual del vostre fill.

Finalment, us lliuram els volants corresponents a una anàlisi de sang i orina. La seva finalitat és descartar anèmia, diabetis i infeccions que es puguin transmetre al fetus, prevenir una infecció renal durant l’embaràs i la malaltia del factor Rh (mares Rh negatives amb parella que és Rh positiu), així com conèixer el risc d’haver concebut un fill amb la síndrome de Down.

Les companyies d’assegurances us cobreixen la prova bioquímica per al càlcul de risc de la síndrome de Down a partir de l’edat de la pacient, l’ecografia del primer trimestre i unes substàncies que circulen en sang materna i que procedeixen del fetus i/o la placenta del concebut (gonadotrofina coriònica humana i PAPP-A sobretot).

Arribats aquí, heu de saber que hi ha una prova amb major capacitat de detecció que es diu test prenatal no invasiu o ADN fetal en sang materna. En l’actualitat, no sol estar coberta ni per les companyies asseguradores, ni per la Seguretat Social, llevat que us acosteu als 40 anys o el test bioquímic hagi obtengut un risc elevat. Us ho explic perquè entenc que la meva obligació és comunicar-vos les millors proves disponibles, estiguin cobertes o no. Us recoman que llegiu el post sobre aquesta prova perquè pogueu prendre una decisió informada i assossegada.

 

SEGONA VISITA (11-13 SETMANES)

És la cita per fer l’ecografia de la translucència nucal o “eco 12”, a la que també us feim una avaluació anatòmica inicial del fetus i un estudi del flux sanguini de les artèries uterines (Doppler). Us vull comentar que és relativament freqüent que no es vegin la bufeta o l’estómac del fetus, però no cal preocupar-se, ja que en l’ecografia següent ens fixarem en aquests òrgans i podrem comprovar que tot és al seu lloc.

L’endemà d’aquesta ecografia o pocs dies després, és convenient que us faceu la primera anàlisi de sang i d’orina, amb els volants que us vàrem lliurar a la visita anterior. L’extracció de sang ha de ser en dejuni, ja que es mesura la concentració de sucre, mentre que la mostra d’orina s’ha de recollir dins d’un recipient estèril i seguint aquestes normes.

A més, és molt important que mostreu l’informe de la vostra ecografia al personal de laboratori, car el necessita per al càlcul del risc de la síndrome de Down. Si haguéssiu optat pel test prenatal no invasiu, NO CAL FER-SE EL TEST BIOQUÍMIC, doncs, a part de ser un consum innecessari de recursos, pot conduir a malentesos si el primer surt bé i el segon malament.

Tan aviat com disposeu dels resultats de l’anàlisi de sang, us recomanam que empleneu el següent qüestionari i li envieu a la Dra. Gibert. Recordau que la tensió arterial són dos números, la sistòlica (en general tres dígits) i la diastòlica (generalment dos dígits). Us la podeu mirar amb un aparell automàtic a casa, a la farmàcia o a un dispensari. Tota aquesta informació s’utilitza per calcular el vostre risc de preeclàmpsia  i decidir si us convé o no l’administració d’aspirina per prevenir-la.

 

TERCERA VISITA (15-16 SETMANES)

Ja ha arribat el moment d’ajuntar i valorar tots els resultats i obrir la cartilla d’embaràs. Així mateix, us feim una ecografia que és opcional, però que ens permet estudiar l’anatomia fetal amb gran detall i revelar-vos el sexe fetal.

 


L’ecografia de les 15 setmanes, si bé és opcional, permet avançar la normalitat anatòmica del fetus i saber el seu sexe amb un encert pràcticament total


 

QUARTA VISITA (19-21 SETMANES)

És el moment de l’ecografia de les 20 setmanes o de les malformacions. Us solem derivar a un altre centre, amb la finalitat que el vostre fetus sigui avaluat per diferents ulls i reduir, per tant, la possibilitat que ens passi per alt alguna anomalia detectable. Tot amb tot, si l’ecografia de les 15-16 setmanes està bé, és infreqüent que aquesta prova afegeixi qualque defecte congènit.

A la nostra consulta, revisam l’informe de l'”eco20″ i us sol·licitam la prova d’O’Sullivan, que consisteix en l’administració d’una solució líquida amb 50 grams de sucre i dues extraccions de sang, una abans de beure el líquid ensucrat i una altra una hora més tard. La seva finalitat és conèixer si patim diabetis de l’embaràs o no.

Si el vostre Rh és negatiu, demanam una prova de Coombs indirecte, com a forma de valorar si hi ha resposta immune contra els glòbuls vermells del vostre bebè.

En el cas que us trobàssiu dèbils o estiguéssiu a punt de patir anèmia segons la primera anàlisi, hi afegiríem un hemograma.

 

CINQUENA VISITA (25-26 SETMANES)

Procedim a revisar els resultats de les darreres anàlisis i us donam opció a la realització d’una ecografia que avalua el creixement, la vitalitat i permet escoltar el batec del vostre fill. Si desitjau una ecografia en 3D, aquest és ja un bon moment.

Us recomanam que consulteu amb la comare del vostre Centre de Salut per a que us administri la vacuna contra la tos ferina  entre les 27 i les 36 setmanes de gestació. Pensau que la vacunació és una activitat de salut pública i que les vacunes no se solen poder adquirir a les farmàcies. El personal sanitari encarregat de la seva administració són les comares. Això significa que no és en absolut necessari sol·licitar cita al metge de família amb aquesta finalitat.

Si necessitau la vacuna del Rh, per ser Rh negatives, us especificarem quan i a on s’ha d’administrar. Podeu rebre, si fos el cas, la vacuna contra la tos ferina, la grip i la del Rh el mateix dia.

També us entregam  dos volants per a la preparació al part, en necessitareu un per a cada mes. Us podreu incorporar a aquestes classes a partir de les 28-30 setmanes i podreu escollir l’equip de comares que us les impartirà.

 


La preparació al part amb les comares i el massatge perineal són eines útils per a un bon part, sobretot si sou mares primerenques


 

SISENA VISITA (30-31 SETMANES)

Us explicarem en què consisteix el massatge perineal, perquè pogueu començar-lo a practicar des de les 34 setmanes i només si no heu parit  per via vaginal abans.

També us farem una ecografia bàsica per escoltar el batec, valorar el líquid amniòtic, els moviments i estimar el pes fetal, encara que es considera opcional. Si pensau a fer-vos una eco 3D, aquesta visita serà, probablement, l’última ocasió per obtenir imatges de gran qualitat.

 

SETENA VISITA (35-36 SETMANES)

L’ecografia del tercer trimestre serveix per valorar el creixement fetal, el seu benestar, el líquid amniòtic i fer un repàs anatòmic no exhaustiu, car el fetus ja ha crescut molt, no hi cap a la pantalla i ja té molt de calci, el que ens deixa “ombres acústiques” o zones obscures.

Aprofitam per fer una presa de mostres vaginal i rectal per a l’estudi de l’Streptococcus agalactiae o estreptococ del grup B. El seu objectiu és saber si la mare és portadora o no d’aquest bacteri, cosa que passa en el 15% de la població sana, embarassada o no, o sigui que tranquil·litat si us surt positiu, ja que és suficient amb l’administració d’un antibiòtic específic durant el part.

També us demanam la darrera analítica que millor no es faci massa aviat, perquè els anestesistes que us posaran l’epidural, si és que la demanau, prefereixen disposar d’unes proves amb un màxim d’un mes d’antiguitat.

Cal demanar cita amb l’anestesista perquè valori la vostra idoneïtat per rebre analgèsia, sigui regional (a l’esquena) o general.

Finalment, us lliuram dos exemplars del “document informatiu (amb valor de consentiment informat) sobre l’assistència al part”, perquè ho llegiu bé, ens demaneu qualsevol dubte i, finalment, entregueu un exemplar signat per vosaltres durant l’ingrés per al part a les comares de l’Hospital Quirónsalud Palmaplanas, que és on atenem els nostres parts. Si voleu un pla de part personalitzat, ara és el moment de considerar aquest aspecte. Aquí en teniu un que podeu imprimir i emplenar.

 

VUITENA VISITA (38 SETMANES)

A les 38 setmanes, revisam els resultats de les anàlisis prèvies i de l’avaluació preanestèsica.

De tant en tant, us demanam una prova de corretges, també anomenada monitors o NST (non-stress test) i que consisteix a escoltar el batec del vostre nadó durant un mínim de 20 minuts.

Altres vegades us feim una ecografia, tot i que serà difícil veure més enllà de la posició del fetus, el batec i la quantitat de líquid amniòtic.

Freqüentment, us feim el primer tacte vaginal per precisar la dilatació del coll, l’esborrament, la posició i la consistència.

 


La maniobra de Hamilton (desferrament de membranes) pot ser recomanable a partir de les 38-39 setmanes, però recabarem el vostre permís per fer-la si és el cas


 

NOVENA VISITA (39-40 SETMANES)

Aquesta sol ser la darrera visita a la consulta. De bell nou, es realitza una ecografia i/o una prova de monitors i un altre tacte vaginal.

A les 39 setmanes, totes hauríeu de tenir ja la baixa, fins i tot si treballau com administratives. Si alçau pesos, estau molt de temps dretes durant la vostra jornada laboral o esperau bessons convé avançar la baixa.

Us puc demanar permís per fer-vos un desferrament de membranes o maniobra de Hamilton que és un mètode molt senzill perquè arribeu en les millors condicions de dilatació al final de l’embaràs. La creença general és que aquesta maniobra posa en marxa el part encara que la veritat és que només li passa a una de cada 7 pacients.

En aquesta darrera visita, ja sortiu amb una data programada per a la inducció o la provocació del part, sobretot si teniu el coll uterí una mica dilatat. Això es deu al fet que la inducció a les 41 setmanes té un perfil benefici-risc millor que si continuam esperant.

I, si mentre esperau aquesta data, us posau de part espontàniament, doncs millor que millor. Teniu en compte quan és aconsellable anar a l’hospital. Tal vegada us convé comprovar que tot l’equipatge per al vostre ingrés és a punt.

 

FONTS DE LA INFORMACIÓ:

  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Guía de asistencia práctica. Control prenatal del embarazo normal. Prog Obstet Ginecol 2018;61:510-27.